2012-10-13 22:33:02
Φωτογραφία για Κι άλλο φορτίο με πρόβατα για τη Λιβύη από την Κρήτη
Μετά την Τουρκία τώρα και η Λιβύη αρχίζει να απορροφά μεγάλες ποσότητες ζωντανών αρνιών, κυρίως για αναπαραγωγή των κοπαδιών στη χώρα τους που στη διάρκεια των εμπόλεμων συρράξεων επλήγησαν και αυτά και δεν υπάρχουν πλέον στους πληθυσμούς που τα χρειάζονται για τη διατροφή τους οι Λίβυοι.

Οι Τούρκοι τα αναζητούσαν επίμονα σε τιμές που έφταναν τα 6 ευρώ σφαγμένα, ενώ ο λαός της Λιβύης προτιμά τα ζώντα ζώα, τα οποία και στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της χώρας, αποτελούν σημαντικό θέμα για την ίδια τους την επιβίωση.

Ήδη το πρώτο ειδικό πλοίο της Λιβύης έχει φτάσει στον προορισμό του με 3.000 πρόβατα από την Κρήτη, ενώ σήμερα αποπλέει από το λιμάνι του Ηρακλείου το δεύτερο πλοίο με 2.800 πρόβατα. Αναμένεται η γραμμή να συνεχιστεί, καθώς το ενδιαφέρον είναι ισχυρό από τη βορειοαφρικανική χώρα.

Σε ό,τι αφορά την τιμή, υπάρχει κλιμάκωσή της ανάλογα με την ηλικία. Πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Κωστής Καράτζης τονίζει ότι η εξαγωγική διαδικασία σε αρνιά μεγάλης ηλικίας είναι σημαντική για τα συμφέροντα των Κρητικών κτηνοτρόφων, αλλά διαφωνεί με τις τιμές του 1,77 ευρώ το κιλό που, όπως έχει πληροφορηθεί, έχουν κλειστεί οι συμφωνίες για τα παραγωγικά αρνιά.


«Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να πουλάμε κάτω από 280 μέχρι και 300 ευρώ τα ζωντανά μεγάλα πρόβατα αναπαραγωγής», σύμφωνα με το συνδικαλιστή. Τονίζει μάλιστα ότι θα πρέπει η Κρήτη, εκμεταλλευόμενη αυτή την ευκαιρία, να αρχίσει από τώρα να αναπτύσσει μια κατηγορία προβάτων αποκλειστικά για τις χώρες αυτές, αφού μειώσει βέβαια τον υπάρχοντα πληθυσμό σε παραγωγικά ζώα «για να σωθούν τα υπόλοιπα που ως γνωστόν ψοφάνε από την πείνα λόγω της ανέχειας των κτηνοτρόφων και της αδυναμίας τους να τα συντηρούν»...
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ