2012-10-16 21:53:36
Φωτογραφία για Υπολοχαγός δισέγγονο Μακεδονομάχου γράφει για την απελευθέρωση της Κατερίνης
Του Υπλγου(ΑΣ) Φακαλή Ηλία

δισέγγονο του Μακεδομάχου Γαλλία Λάππα

 

ΓΑΛΛΙΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ 7ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912 - 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ!

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης ανατέθηκε στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης. Στις 15 Οκτωβρίου 1912 εκδόθηκε η Διαταγή των Επιχειρήσεων. Η 7η Μεραρχία, συνολικά 7.000 άτομα αντιμετώπισε μια μικρή σχετικά δύναμη του τουρκικού στρατού, της τάξης των 4.000 ανδρών, οι οποίοι είχαν έδρα τους την περιοχή του Γιδά (σημερ

ινή Αλεξάνδρεια Ημαθίας).Οδηγός των Ελλήνων Ευζώνων τάχθηκε εθελοντικά ο Μακεδονομάχος Γαλλίας Λάππας, από το Λιβάδι.

Στις 16 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Κατερίνη και η τελευταία μάχη που δόθηκε ήταν στο Κολοκούρι (σημερινός Σβορώνος). Εκεί δέχτηκε αιφνιδιαστική επίθεση μια μονάδα του 20ου Συντάγματος και σκοτώθηκε ηρωικά ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, Διοικητής του 20ου Συντάγματος.


Η υποδοχή των ελευθερωτών της Κατερίνης έγινε στο Κολοκούρι από τον Μητροπολίτη Κίτρους Παρθένιο Βαρδάκα. Ο Παρθένιος έψαλε στον Ι.Ν. Θείας Ανάληψεως ευχαριστήρια δέηση και αναφέρεται το εξής περιστατικό:

Όταν οι αξιωματικοί του Στρατού πρότειναν στο Γαλλία Λάππα να πάρει ό,τι ήθελε από τα λάφυρα των Τούρκων, εκείνος φόρτωσε ένα άλογο με όπλα και γύρισε στο Λιβάδι, ώστε αν χρειαζόταν, να πολεμούσε ξανά στα βουνά.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ