2012-10-18 19:29:56
Φωτογραφία για Σε εξέλιξη οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής
Ξεκίνησαν λίγο μετά τις 18.20 (ώρα Ελλάδος) οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, με φόντο τις διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Η Σύνοδος άρχισε λίγο μετά τη διμερή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, με αφορμή τον κεντρικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών που προωθεί η Γερμανία και τον οποίο δεν δέχεται η Γαλλία.

Η κ. Μέρκελ ζητεί να έχει η Κομισιόν δικαίωμα βέτο στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών που παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε. ενώ ο γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου και ότι προτεραιότητα της είναι η τραπεζική ενοποίηση. «Το θέμα αυτής της Συνόδου είναι η τραπεζική ένοποίηση, άρα η μόνη απόφαση που μπορεί να ληφθεί είναι να διαμορφωθεί μια τραπεζική ένωση έως τα τέλη του έτους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ολάντ.


Η γερμανίδα καγκελάριος, που δεν επιθυμεί οι περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να υπόκεινται σε εποπτεία από το εξωτερικό, τόνισε από την πλευρά της ότι η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα την ενοποίηση δίνοντας το δικαίωμα στην Κομισιόν να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Η αξίωση αυτή του Βερολίνου σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην καταστατική συνθήκη της Ε.Ε., κάτι που ο γάλλος πρόεδρος θέλει να αποφύγει. «Ο Φρανσουά Ολάντ δεν δέχεται μια νέα μεταφορά εθνικής κυριαρχίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καουζάκ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ