2012-10-24 15:06:49
Φωτογραφία για Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ''ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ CD ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ''
Αιχμές κατά του ΣΔΟΕ για τη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ» άφησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας και ελέγχου, όπως έκαναν και άλλες χώρες. Πάντως, παραδέχθηκε ότι χάθηκε το πρωτότυπο CD που εστάλη από τη Γαλλία.

«Το ΣΔΟΕ ήταν συνεπώς επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων-περιουσίας να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις» είπε, σημειώνοντας: «Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται η βούληση και δυστυχώς η βούληση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική -όπως όλοι λένε- αλλά κυρίως είναι υπηρεσιακή». 

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στις 25 Ιανουαρίου 2011 συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, με συμμετοχή του γγ του υπουργείου Οικονομικών κ
. Πλασκοβίτη, του ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της διευθύντριας του γραφείου του. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα σχετικά με τις καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ελβετία, και τη δυνατότητα της πολιτείας να αντλήσει πληροφορίες και να διεξάγει έρευνες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο Νομικός Σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι, ενώ οι πληροφορίες από μόνες τους δεν δικαιολογούσαν το δικαίωμα των Ελληνικών Αρχών να ζητήσουν δικαστική συνδρομή από τις Ελβετικές Αρχές ούτε μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν τη βάση για καταλογισμό φόρου ή για βεβαίωση φορολογικής παράβασης, μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου (δηλώσεις, περιουσιακά στοιχεία, εμβάσματα στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη διαφύλαξη του απορρήτου της πληροφορίας.

«Το ΣΔΟΕ ήταν συνεπώς επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων-περιουσίας να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις» τόνισε ο πρώην υπουργός, σημειώνοντας: «Αποφασίστηκε αφενός ο κ. Πλασκοβίτης να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές για σύναψη συμφωνίας, και αφετέρου να γίνει κάθε δυνατή χρήση της υπάρχουσας πληροφορίας, όπως των συγκεκριμένων ονομάτων, και έδωσα εντολές σε αυτήν την κατεύθυνση».

«Τον Μάρτιο του 2011» συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου «ο κ. Καπελέρης αντικατέστησε τον μέχρι τότε ΓΓ Φορολογίας κ. Γεωργακόπουλο και τον Μάιο επελέγη ως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ο τ. εισαγγελέας κ. Διώτης. Τον Ιούνιο του 2011 σε συνεργασία με τον κ. Διώτη συζητήσαμε τα στοιχεία  που είχαμε λάβει από τη Γαλλία σχετικά με καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα. Του απέστειλα τα πλήρη στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί πλέον ο έλεγχος για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό μετά την μετακίνηση μου με τον ανασχηματισμό τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία. Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ και πρέπει να διαφυλάττει απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία». 

«Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει έλεγχο» υπογράμμισε ο κ.Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας: «Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται η βούληση και δυστυχώς η βούληση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική – όπως όλοι λένε – αλλά κυρίως είναι υπηρεσιακή».

Χάθηκε το πρωτότυπο CD

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας.

«Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb.

»Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ