2012-10-26 14:37:02
Φωτογραφία για Από την εθνική περηφάνια, στις σιδερόφρακτες παρελάσεις
του Άγγελου Τσιγκρή*

Πρωτόγνωρα ήταν φέτος τα μέτρα αστυνομικής περιφρούρησης κατά τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, αλλά πρωτόγνωρος μπορεί να χαρακτηριστεί και ο γενικότερος σχεδιασμός του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Το είδος των αστυνομικών πρακτικών που εφαρμόζεται σε μια κοινωνία, αποτελεί δείκτη μέτρησης της ποιότητας των δημοκρατικών της θεσμών, αλλά και του επιπέδου της δημοκρατίας, γενικότερα.

Τα δύο τελευταία χρόνια, καθημερινά και με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό, γινόμαστε μάρτυρες πρακτικών καταστολής που κάποιες φορές ξεπερνούν κάθε όριο και θυμίζουν άλλες εποχές.

Όσοι λαμβάνουν αποφάσεις στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας τάξης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λαϊκή αγανάκτηση και οργή δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα περιφερούσης και καταστολής, αλλά με πολιτικές άμβλυνσης των ανισοτήτων. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν ότι:


· Όταν το “ποτάμι” της λαϊκής αγανάκτησης είναι ορμητικό, καμία αστυνομία δεν μπορεί να το σταματήσει.

· Όταν το “κύμα” της κοινωνικής δυσαρέσκειας φουσκώνει, κανένας κατασταλτικός μηχανισμός δεν είναι ικανός να το αναχαιτίσει.

· Όταν οι διαμαρτυρίες στους δρόμους γίνονται παλλαϊκές, κανένα οδόφραγμα δεν είναι ικανό να τις εμποδίσει.

· Όταν η νέα γενιά αντιδρά μαζικά στη χωρίς αναισθητικό λοβοτομή των ονείρων της, καμιά αστυνομική πρακτική δεν μπορεί να τη φιμώσει.

Το μόνο που μπορεί να πετύχουν αυτού του είδους οι πρακτικές είναι ο μετασχηματισμός της ελεγχόμενης αγανάκτησης, σε ανεξέλεγκτη οργή και αν αυτό συμβεί θα υπάρχουν σοβαρότατες και απόλυτα προσωποποιημένες ευθύνες.

Εξάλλου, όλοι οι σοφοί κυβερνήτες -κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας τους- δεν ξεχνούν ποτέ ότι: “…όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες…”._

*Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δίκτυ Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διαθέσιμα από σήμερα τα Windows 8
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διαθέσιμα από σήμερα τα Windows 8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ