2012-10-29 14:44:04
Φωτογραφία για Για την Πέμπτη αναβλήθηκε η δίκη Κ. Βαξεβάνη
Για την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο η δίκη του εκδότη του περιοδικού Hot Doc, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων λόγω της δημοσιοποίηση ονομάτων που φέρεται να ανήκουν στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ Σε ένδειξη συμπαράστασης στον κατηγορούμενο, εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας συγκεντρώθηκαν φίλοι και συνάδελφοί του, μέλη των δ.σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ και βουλευτές.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε πως ήταν καθήκον του να δημοσιοποιήσει την επίμαχη λίστα καθώς, όπως είπε, οτιδήποτε άλλο για έναν δημοσιογράφο είναι «δημόσιες σχέσεις».

Επί δύο χρόνια η λίστα παρέμενε αναξιοποίητη, επεσήμανε και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο κ. Βενιζέλος έχασε στη λεκάνη της τουαλέτας το στικάκι», ενώ αναφορικά με την εισαγγελική παρέμβαση για τη δημοσιοποίηση της λίστας στο περιοδικό Hot Doc, επανέλαβε ότι η Εισαγγελία δεν έδειξε ανάλογα αντανακλαστικά όταν πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα "Τα Νέα" δημοσιοποίησε λίστα με φορολογικά στοιχεία καλλιτεχνών, τα οποία όπως είπε, αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.


Την αναβολή της εκδίκασης ζήτησε η υπεράσπιση, γνωστοποίησε ο εκ των συνηγόρων του δημοσιογράφου, Χάρης Οικονομόπουλος, καθώς, όπως είπε, πρόσωπα που αναφέρονται στη δημοσιευθείσα λίστα, έχουν δηλώσει πρόθεση να καταθέσουν στο δικαστήριο ως μάρτυρες.

Ο έτερος συνήγορος, Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι πρόθεσή τους είναι «να μην εγκλωβιστεί η υπόθεση στα στενά όρια του αυτοφώρου και να αναδειχθεί η πολιτική της διάσταση».

Η δίωξη και σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη στρέφεται ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και στέλνει μήνυμα παραδειγματισμού στους δημοσιογράφους και για το μέλλον, παρατήρησε η ΠΟΕΣΥ, ενώ η ΕΣΗΕΑ υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο του Κ.Βαξεβάνη οδηγείται στο Αυτόφωρο το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Τα στοιχεία που περιέχει το επίμαχο δημοσίευμα είναι στη διάθεση κάθε αρχής και περιμένουμε να τα ερευνήσουν οι αρμόδιοι, αντί να στρέφονται εναντίον του δημοσιογράφου που τα δημοσιοποίησε, ανέφερε το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ και ζήτησε να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη.

«Η υποκλοπή και εν συνεχεία δημοσίευση της λίστας συνιστά ποινικό αδίκημα», υποστήριξε από την πλευρά του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος.

Πέρα όμως από το καθαρά ποινικό μέρος της υπόθεσης, πρόσθεσε ο καθηγητής σε δηλώσεις του στο Βήμα FM, υπάρχει και «μια ουσιαστική απαξία στην πράξη αυτή του δημοσιογράφου», καθώς όπως σημείωσε, με τον τρόπο αυτό διαπομπεύονται άνθρωποι που ήταν απολύτως νόμιμοι σε ότι αφορά την προέλευση των εισοδημάτων τους.

Θέμα, κατά την άποψη του κ. Χρυσογονου, υπάρχει σχετικά και με τα όρια του αυτοφώρου, καθώς όπως επισήμανε, η σύλληψη του δημοσιογράφου δεν είχε την έννοια του αυτοφώρου δεδομένου ότι η λίστα δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και ο εκδότης συνελήφθη την επόμενη ημέρα.

«Το αδίκημα - σε όποιο βαθμό υπάρχει - είχε τελεστεί ήδη και, δεδομένου ότι πρόκειται για πλημμέλημα, αν δεν υπήρχε αυτή η παρατραβηγμένη έννοια του αυτοφώρου, δεν θα μπορούσε να συλληφθεί και θα πήγαινε σε μια τακτική διαδικασία», δήλωσε ο κ. Χρυσόγονος, συμπληρώνοντας ότι στα πλημμελήματα δεν υπάρχει έκτιση ποινής στερητικής ελευθερίας.

Koμισιόν: Αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ, ο οποίος στην απάντησή του, αφού σημείωσε πως δεν είναι σε γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης, σχολίασε πως είναι αρμοδιότητα των ελληνικών να δράσουν, με σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας πως η αποτελεσματική είσπραξη των φορολογικών εσόδων είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το θέμα της σύλληψης του Κώστας Βαξεβάνης προβάλλεται ιδιαίτερα από τα ξένα ενημέρωσης (Wall Street Journal, New York Times, Liberation, Humanite, Reuters κ.α.), με το τηλεοπτικο δίκτυο CNN να κάνει ειδική αναφορά στην υπόθεση στο σημερινό του πρόγραμμα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ