2012-10-31 16:10:07
Φωτογραφία για ΙΘΚΟ : ΚΙΝΗΤΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ Ο ΛΟΡΕΝΘΟ *ΒΙΝΤΕΟ*
Δούλεψαν πλάι – πλάι κάθε μέρα, για εφτά χρόνια. Υπό την καθοδήγησή τους, η Οσασούνα έγραψε τις πιο «χρυσές» σελίδες της ιστορίας της, διεκδικώντας είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Ο Πάτσι Ιθκο, εδώ και λίγους μήνες πρώην πρόεδρος της Οσασούνα, φαντάζει ως ο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για τον άλλοτε συνεργάτη του (και νέο μέλος του τμήματος σκάουτινγκ του Ολυμπιακού), Χουάν Χοσέ Λορένθο, ο οποίος μιλώντας στο "SentraGoal", έπλεξε το εγκώμιο του νέου Ισπανού που... προσγειώθηκε στο Λιμάνι.

Αναλυτικά :

«Εγώ τον αποκαλούσα «κινητή εγκυκλοπαίδεια», γιατί πραγματικά οι γνώσεις του για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι απίστευτες» ήταν η πρώτη ατάκα για τον Λορένθο από πλευράς Ιθκο, ο οποίος πριν από λίγους μήνες αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο της Οσασούνα, ύστερα από μια δεκαετία.

«Δεν μπορώ να πω παρά καλά λόγια για τον Χουάνχο (υποκοριστικό για το Χουάν Χοσέ). Δούλεψε εξαιρετικά και ήταν μια πραγματική μηχανή βλέποντας αγώνες και αναλύοντας ποδοσφαιριστές» συνεχίζει ο κύριος Ιθκο, ο οποίος θυμήθηκε ότι η υπηρεσία βιντεοσκόπησης αγώνων του συλλόγου χρειάστηκε να κάνει… υπερωρίες, αφού ο τότε αθλητικός διευθυντής «έβλεπε 12-14 ματς το Σαββατοκύριακο, δεν σταματούσε!».


Αυτή η… βιντεοθεραπεία, βεβαίως, είχε τα θετικά της αποτελέσματα, αφού όπως εξηγεί ο πιο πετυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της Οσασούνα, «ο Χουάνχο είχε καλό κριτήριο για τις μεταγραφές και ήξερε να κινείται χωρίς να προχωράει σε τρέλες, αφού άλλωστε δεν το επέτρεπε και το μπάτζετ του συλλόγου».

Ο κύριος Ιθκο, ο οποίος ξεχώρισε τον Σάβο Μιλόσεβιτς από τις μεταγραφές που έκανε ο Λορένθο στην διάρκεια της θητείας του («ήταν καταξιωμένος βεβαίως, αλλά δεν ήταν εύκολο να τον πείσουμε να έρθει και ο Λορένθο τα κατάφερε» θυμάται), δεν διστάζει να αποκαλέσει «άρρωστο με το ποδόσφαιρο» τον 35χρονο πρώην δημοσιογράφο, το γραφείο του οποίου ήταν γεμάτο βίντεο και βιβλία.

Καταλήγοντας, ο 66χρονος πρώην πρόεδρος θυμήθηκε ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει την άριστη γνώση της αγοράς από πλευράς Λορένθο. «Μια ημέρα του λέω: «Χουάνχο, μου μίλησαν για έναν Πολωνό πιτσιρικά…» και πριν τελειώσω την φράση μου απαντάει «ναι, τον ξέρω, τον είδα στο Παγκόσμιο Νέων, καλή περίπτωση». Οπως σας είπα, κινητή εγκυκλοπαίδεια» συμπληρώνει.

Τα άρθρα του Χουάνχο

Μα καλά, θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί έφυγε ο Λορένθο, αφού ήταν τόσο επιτυχημένος; «Είχαμε κάποιες διαφωνίες και απλά αποφασίσαμε να μην ανανεώσουμε το συμβόλαιό του, όταν αυτό έληξε» ανέφερε ο Πάτσι Ιθκο, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τον Λορένθο γιατί απέλυσε τον προπονητή Χοσέ Ανχελ Θιγάντα, τον οποίο και στήριζε μέχρι τέλους ο τότε αθλητικός διευθυντής.

Μετά από αυτή την εμπειρία και πριν αναλάβει την Τενερίφη (τον Δεκέμβριο του 2010), ο Λορένθο βρήκε χρόνο να θυμηθεί τα ξεκινήματά του στον εργασιακό χώρο (περιέγραφε ποδοσφαιρικούς αγώνες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Cadena Ser» του Βαγιαδολίδ), αποδεχόμενος πρόταση της εφημερίδας «Marca» για να γράφει άρθρα γνώμης – ανάλυσης για το Τσάμπιονς Λιγκ (με τον… πρωτότυπο τίτλο «Ιστορίες του Τσάμπιονς Λιγκ»).

Πρόλαβε να γράψει μόνο δύο πριν ρίξει το βάρος και πάλι στην… μόνιμη πλέον καριέρα του. Το πρώτο είχε τίτλο «Ο Ρου έκανε μεγάλη την Οσέρ» και ανέλυε το έργο του Γκι Ρου ενόψει αγώνα με την Ρεάλ, ενώ το δεύτερο τιτλοφορούνταν «Νοσταλγώντας τον Καπιτάνο». Οπου «Καπιτάνο» ο Πάολο Μαλντίνι, μεγάλος απών τότε από τις αναμετρήσεις της Μίλαν με την «Βασίλισσα», αφού είχε πλέον αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Ο Μαλντίνι ήταν ένα από τα ινδάλματά του όταν ήταν μικρός, μαζί με Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και Μάρκο φαν Μπάστεν. Στα 17 του, όμως, ο Χουάνχο κατάλαβε οριστικά ότι δεν είχε πιθανότητα να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και το… γύρισε στην αθλητική δημοσιογραφία.

«Δημοσιογράφος που δεν ασκεί το επάγγελμα, παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, όπου κάποιες φορές έχω την τύχη να εργάζομαι» είναι η φράση που έχει ως παρουσίασή του στο Twitter (@jjlorenzo1) ο Χουάν Χοσέ Λορένθο, ο οποίος στην θητεία του στην Οσασούνα αγόρασε 33 παίκτες έναντι 17 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αυτούς που παραχώρησε απέφεραν στο ταμείο… 42 εκατομμύρια!

Συν τοις άλλοις, κατάφερε να βάλει… λουκέτο στα πλούσια φυτώρια της Οσασούνα, τα οποία πλέον δεν έχασαν κανέναν παίκτη χωρία αντάλλαγμα. Φυτώρια που τα τελευταία χρόνια έβγαλαν παίκτες όπως ο Χάβι Μαρτίνεθ (Μπάγερν Μονάχου), ο Ραούλ Γκαρθία (Ατλέτικο Μαδρίτης), ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι) ή ο Νάτσο Μονρεάλ (Μάλαγα).

Και η αναφορά γίνεται ως επί το πλείστον για την Οσασούνα, γιατί εκεί δούλεψε πραγματικά ο Λορένθο, με δεδομένο ότι σε Βαγιαδολίδ – Ρεάλ ήταν πολύ νεαρός και είχε περιορισμένο ρόλο, ενώ στην Τενερίφη έφτασε μεσούσης της περιόδου και δεν πρόλαβε να κάνει και πολλά στους πέντε μήνες που έμεινε στο νησί.

«Τα λεφτά δεν είναι το παν, γιατί αν ήταν έτσι, οι ομάδες που δεν τα έχουν, δεν θα έπαιζαν καν. Οι ομάδες πρέπει να προσαρμόζονται στην οικονομία του συλλόγου» έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξη και το είχε εφαρμόσει, αφού κάποτε προτίμησε να μην ξοδέψει μέρος των χρημάτων που εισέπραξε η Οσασούνα για την παραχώρηση του Πάμπλο Γκαρσία (ναι, του γνωστού!) στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ποιον θα έπαιρνε, αν ξόδευε χρήματα; Τον… Ρικάρντο Μπόβιο! Ναι, ο επίσης γνωστός για το «πέρασε και δεν ακούμπησε» από τον Παναθηναϊκό!

Το «αντίο» του Λορένθο στην Οσασούνα
olympiacos-blog
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ