2012-03-22 13:37:06
Φωτογραφία για Καβάλα: «Ευρήματα» λαθρανασκαφών προϊστορικός οικισμός και νεκροταφείο
Μία λαθρανασκαφή ήταν η αιτία για να αποκαλυφθεί προϊστορικός οικισμός και ένα νεκροταφείο της Υστερης Αρχαιότητας στο Περιγιάλι της Καβάλας. Και τα δύο στον ίδιο λόφο, ο πρώτος στα πρανή του και το δεύτερο στην κορυφή.

Την ανασκαφή έκανε η ΙΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη του Δρ. Στρατή Παπαδόπουλου στα δύο σημεία στα οποία είχαν παρατηρηθεί τα σκάμματα των λαθρανασκαφών, εντύπωση μάλιστα προκάλεσαν οι πολλαπλές ταφές του νεκροταφείου, οι οποίες είχαν γίνει μέσα σε κόγχες του βράχου και συνοδεύονταν με πληθώρα νομισμάτων και περιδεραίων.

Στην περιοχή του προϊστορικού οικισμού εξάλλου αποκαλύφθηκε ο λιθόκτιστος περίβολος της εγκατάστασης και τμήματα κατοικιών με δάπεδα και αποθηκευτικούς λάκκους.

Πλούσια υπήρξε η έρευνα και ως προς τα κινητά ευρήματα, αφού ήρθαν στο φως αγγεία, λίθινα και οστέινα εργαλεία, ειδώλια αλλά και αντικείμενα σχετικά με την πυροτεχνολογία του μετάλλου (αριστερά στη φωτογραφία πήλινο ειδώλιο από τον οικισμό στο Περιγιάλι).

Στον αρχαιολογικό χώρο του Περιγιαλίου πάντως δρομολογείται από την Εφορεία πρόγραμμα διαμόρφωσης, ανάδειξης και προβολής.erroso.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ