2012-03-22 15:30:34
Φωτογραφία για Ωρολογιακή βόμβα τα ταμεία για τους δημοσιονομικούς στόχους
Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο επιτρέπουν κάποια χαμόγελα αισιοδοξίας, καθώς επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 367 εκατομμύρια ευρώ αντί στόχου ελλείμματος 22 εκατομμυρίων ευρώ Ωστόσο μια προσεκτικότερη ματιά στα επιμέρους στοιχεία αναδεικνύει το οξύ πρόβλημα στο πεδίο των εσόδων αλλά και στο πεδίο των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία για μια ακόμα χρονιά είναι πιθανόν να λειτουργήσουν ως ωρολογιακή βόμβα για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς αβίαστα είναι ότι εάν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι» του ΠΔΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είχε πάει... περίπατο. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΠΔΕ έφτασαν στα 1,191 δισ ευρώ αντί 940 εκατομμυρίων ευρώ που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών και έναντι 604 εκατομμυρίων ευρώ πέρσι. Στον αντίποδα οι δαπάνες του ΠΔΕ περιορίστηκαν στα 191 εκατομμυρίων ευρώ αντί στόχου 250 εκατομμυρίων ευρώ και έναντι 255 εκατομμυρίων ευρώ πέρσι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνολικά ένα «μαξιλάρι» 310 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο απορρόφησε την υστέρηση των εσόδων που διευρύνεται μήνα με το μήνα.


Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα έφτασαν στα 8,067 δισ ευρώ αντί στόχου 8,299 δισ ευρώ. Όμως, αυτή η «τρύπα» των 232 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι η πραγματική «τρύπα», καθώς περιορίστηκε από τις μικρότερες κατά 163 εκατομμύρια ευρώ επιστροφές φόρου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά δεν έχει παρά να κοιτάξει κανείς στα έσοδα προ επιστροφών φόρου, τα οποία παρουσιάζουν υστέρηση 395 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου, ενώ είναι και 115 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρσι!

Πολλούς αστερίσκους θα πρέπει να βάλει κανείς και στα στοιχεία των πρωτογενών δαπανών, καθώς η πρώτη ματιά ξεγελάει. Ειδικότερα, εμφανίζονται κατά 172 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες από το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και το «ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες, αυτές τελικά είναι 299 εκατομμύρια ευρώ περισσότερες από το περσινό πρώτο δίμηνο!!!

Ανατρέχοντας κανείς στις... πίσω σελίδες του Δελτίου Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ανακαλύπτει την έτερη ωρολογιακή βόμβα, που δεν είναι άλλη από τις αυξημένες δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα, οι πληρωμές είναι 791 εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερες από πέρσι, ενώ μόνο το ΙΚΑ πήρε 619 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η ανεργία στους μήνες που έρχονται θα αυξηθεί, όπως επίσης ότι δρομολογείται η μείωση των εισφορών, είναι προφανές το πρόβλημα εσόδων που θα αντιμετωπίσουν τα ταμεία, πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί είτε με αύξηση των επιχορηγήσεων είτε με μείωση των δαπανών. Και ο νοών νοήτω. iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ