2012-03-22 15:30:34
Φωτογραφία για Ανοίγουν «παράθυρα» στο λαθρεμπόριο καυσίμων
Πιέσεις για απόσυρση διατάξεων που οδηγούν στην πηγή της παράνομης διακίνησης

Ένας παρασκηνιακός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει της κατάρτισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Καθημερινής», υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης δίνουν μάχη να διαγραφούν από το κείμενο του σχεδίου νόμου που έχει καταρτιστεί κομβικές διατάξεις που βάζουν φρένο στο λαθρεμπόριο.

Έντονη πίεση ασκείται – σύμφωνα με πληροφορίες – για τον αποκλεισμό διάταξης που αφορά στην ιχνηθέτηση των υγρών καυσίμων πριν τον εκτελωνισμό τους με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρά τους.

Η προσπάθεια γίνεται για να μεταφερθεί η ιχνηθέτηση καυσίμων μετά τον εκτελωνισμό. Έτσι περιορίζεται ο έλεγχος του λαθρεμπορίου, διευκολύνοντας τους επιτήδειους.


Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι με τους προτεινόμενους ιχνηθέτες, που είναι της πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας και έχουν χαρακτηριστεί ως «ιχνηθέτες DNA», είναι εύκολο να διαπιστωθεί η ταυτότητα του καυσίμου, καθώς και η διαδρομή του που έχει ακολουθήσει κατά τη διακίνησή του από τα διυλιστήρια μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Το σχέδιο νόμου καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση (εμπορικό σήμα εταιρίας προέλευσης του καυσίμου) σε όλα τα μεταφορικά μέσα διακίνησης, ακόμα και στα πλωτά.

Όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων επίσης θα φέρουν ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού (GPS). Το νομοσχέδιο ορίζει ρητά ότι δεν επιτρέπεται η διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων εφόσον δε φέρει σε εμφανές σημείο το εμπορικό σήμα του κατόχου της άδειας εμπορίας, ή κατά περίπτωση της άδειας διύλισης όταν η διακίνηση γίνεται άμεσα από τα διυλιστήρια.

Σημειώνεται ότι το αρχικό κείμενο χαρακτήριζε λαθρεμπορία τη διακίνηση καυσίμων χωρίς το σύστημα GPS. Ωστόσο προτείνεται η απόσυρση του χαρακτηρισμού. Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι πιθανή βλάβη τoυ GPS ή αφαίρεσή του για οποιοδήποτε λόγο από τον οδηγό – μεταφορέα δεν μπορεί να συνιστά υποχρεωτική λαθρεμπορία.

«Για να περιοριστούν τα φαινόμενα παρανομίας πρέπει να εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατδηδάκης. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς ενώ πρόσθεσε ότι επί υπουργίας του στο Ανάπτυξης είχε παρατηρήσει εμπόδια στην προώθηση νομοθετημάτων.

Πηγή: Καθημερινή Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Facebook των παραγωγών
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το Facebook των παραγωγών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ