2012-03-22 15:30:34
Φωτογραφία για Το Facebook των παραγωγών
Τους μεσάζοντες επιχειρεί να παρακάμψει ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης

Το Facebook των... παραγωγών αγροτικών προϊόντων λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες και λέγεται xoris.gr, τίτλος που προέρχεται από την έκφραση «χωρίς μεσάζοντες». Πρόκειται για μια προσπάθεια την οποία οι εμπνευστές της ονομάζουν ως το «κοινωνικό δίκτυο που επιδιώκει να φέρει τον παραγωγό σε απευθείας επαφή με τον καταναλωτή». Λειτουργεί εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Ως τώρα έχει λίγο περισσότερο από 1000 μέλη, ενώ περίπου 150 παραγωγοί διαθέτουν τα προϊόντα τους, τα οποία περιλαμβάνουν οπωροκηπευτικά, λάδι, τυριά, γλυκά του κουταλιού και άλλα πολλά.

Τον πρώτο λογαριασμό του τον απέκτησε λίγες ώρες μετά την έναρξη λειτουργίας του και αφορούσε «μια γυναίκα που πουλούσε τυρί, η οποία είχε πληκτρολογήσει στο google τυρί χωρίς μεσάζοντες». Το xoris.gr δεν διεξάγει τις αγοραπωλησίες. Απλά λειτουργεί ως η ιστοσελίδα όπου ο καταναλωτής μπορεί να βρει τον παραγωγό και το προϊόν στην τιμή και ποιότητα που τον εξυπηρετεί.


«Φυσικά εμπνευστήκαμε και από το λεγόμενο κίνημα της πατάτας» λέει ο Αντρέας Φραγκουλάκης που κατοικεί στη Ρόδο, ο ένας από τους δύο εμπνευστές και διαχειριστές του όλου εγχειρήματος. Αναφέρει μάλιστα και ένα περιστατικό που η διαφορά στην τιμή παραγωγού- καταναλωτή τον είχε πραγματικά εκνευρίσει. «Τον προηγούμενο χειμώνα συζητούσα με τους γονείς μου που μένουν σε αγροτική περιοχή. Μου έλεγαν πως οι χονδρέμποροι αγοράζουν τα φασολάκια προς 0,20 ευρώ το κιλό. Τα ίδια φασολάκια η σύζυγός μου εκείνη τη μέρα τα αγόρασε προς 5 ευρώ το κιλό. Ήταν ένα θέμα που πάντα με εξόργιζε, απλά όταν είσαι μόνος σου συνήθως δεν αντιδράς».

Όπως σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει χώρος για σχόλια, επιδοκιμασίες και ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων. Επιπλέον, ο κάθε χρήστης, που για να μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της πλατφόρμας πρέπει να δημιουργήσει τον δικό του λογαριασμό, μπορεί να δει ποιοι παραγωγοί εξυπηρετούν τον τόπο κατοικίας του.

«Σημειωτέον ότι ως τώρα έχουμε δεχτεί αρκετές καταχωρήσεις από ανθρώπους που θέλουν να προωθήσουν υπηρεσίες όπως μαθήματα σε φροντιστήρια ή θέλουν να πουλήσουν διάφορα πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με αγροτικά προϊόντα. Φροντίζουμε να μην τα αναρτήσουμε» λέει ο κ. Αντρέας Ζωγράφος ο άλλος συνδημιουργός της σελίδας.

Επειδή πάντα όταν μιλάμε για τρόφιμα τίθενται και ζητήματα υγείας η προτροπή των ανθρώπων του xoris.gr είναι «να διαβάσουν τις οδηγίες που υπάρχουν στο site. Επίσης καλό θα ήταν να δοκιμάζουν κάτι πριν προχωρήσουν στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων» λέει ο κ. Ζωγράφος. Όπως συμβαίνει με όλες τις διαδικτυακές κοινότητες και εδώ μεγάλο κομμάτι της λειτουργίας της εναπόκειται στην αυτορρύθμιση. «Θέλουμε τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές να σχολιάζουν και να συμμετέχουν στην πλατφόρμα είτε για να αξιολογήσουν ένα προϊόν είτε για να εκφράσουν οποιοδήποτε παράπονο» λέει ο κ. Φραγκουλάκης.

Επιπλέον, λίαν συντόμως θα δίνουμε τη δυνατότητα, πέρα από τα σχόλια, να βαθμολογείται από τους χρήστες τόσο το προϊόν όσο και ο παραγωγός. Είναι όπως όταν αγοράζεις οτιδήποτε από το e-bay όπου η βαθμολογία και τα σχόλια που υπάρχουν για τον πωλητή και τον αγοραστή αποτελούν μέτρο για την αξιοπιστία του» λέει ο κ. Φραγκουλάκης προσθέτοντας πως βέβαια «για ευπαθή προϊόντα όπως το κρέας ή το τυρί ζητάμε πάντα να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Δεν κρύβει πως «πιθανότατα να εμφανιστούν και κάποιοι άνθρωποι που δεν είναι παραγωγοί, όμως θεωρώ πως αφενός δε θα καταφέρουν να πουλήσουν σε ανταγωνιστικές τιμές, αφετέρου είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτοί μετά από λίγο καιρό. Σε κάθε περίπτωση όταν μετά από κάποιο καιρό έχουμε μεγαλύτερο δείγμα γραφής ίσως θεσπίσουμε κάποιους αυστηρούς κανόνες» λέει ο κ. Φραγκουλάκης. «Αυτό που μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση είναι να βρεθεί μια συνεργασία με εταιρία μεταφορών που θα προσφέρει καλές τιμές στους καταναλωτές».

Στο xoris.gr υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές διαφημίσεις, προς το παρόν βέβαια κυρίως google ads. Οι διαχειριστές του λένε πως το εγχείρημα δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα «δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσουμε προμήθεια από καταναλωτές ή παραγωγούς, απλά ελπίζουμε κάποια στιγμή να βγαίνουν τα έξοδα της συντήρησής του που είναι αρκετά» λέει ο κύριος Ζωγράφος.

Πέρα από την «γνωριμία με τον παραγωγό» στο xoris.gr υπάρχει και το κομμάτι «χαρίζονται» όπου οποιοσδήποτε μπορεί να «ανεβάσει» κάτι που δεν χρειάζεται πια προκειμένου να το αποκτήσει κάποιος που έχει ανάγκη. «Είναι και αυτό στο πνεύμα της κοινωνικής αλληλεγγύης που θέλουμε να προωθήσουμε» καταλήγουν οι δημιουργοί του xoris.gr.

Οι οδηγίες του Χωρίς Μεσάζοντες προς τους καταναλωτές

1. Πάντα ελέγχουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που διέπουν τους κανόνες εμπορίας τροφίμων. Μην αγοράζετε ευπαθή προϊόντα τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από εκεί που διαμένετε.

2. Έλεγχος τιμών στα προϊόντα της κοινότητας. Πάντα να κάνετε έναν έλεγχο αγοράς και παρακαλούμε, αν δείτε υπερβολικά μεγάλες τιμές οι οποίοι σας παραπέμπουν σε μεσάζοντες ή σε καταστήματα, να μας το αναφέρετε άμεσα.

3. Προσπαθήστε να αγοράσετε προϊόντα που βρίσκονται κόντα στην περιοχή που διαμένετε. Μία δοκιμή του προϊόντος πριν το αγοράσετε θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη.

4. Η προσωπική επαφή με τον παραγωγό, θεωρούμε ότι είναι το άλφα και το ωμέγα για μία επιτυχή συναλλαγή. Μιλήστε μαζί τους, αποκτήστε προσωπική επαφή, διαλέξτε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να σας εξυπηρετήσουν καλύτερα και κρατήστε επαφή μαζί τους.

5. Τα κόστη αποστολής επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Σε συνεννόηση πάντα με τον παραγωγό, βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση για να παραλάβετε τα προϊόντα σας.

6. Σαν καταναλωτές, είστε και οι ρυθμιστές των τιμών της αγοράς. Η άποψη σας στις τιμές συμβάλει καθοριστικά στην διαμόρφωσή τους. Παρακαλούμε όταν υποπέσει στην αντίληψη σας ότι ένα προϊόν είναι ακριβό, πρώτα να επικοινωνείτε με τον παραγωγό, διότι προφανώς υπάρχει μία εξήγηση που ίσως να μην αναφέρετε στην περιγραφή. Αναζητάτε πάντα τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία ίσως να μην είναι τα φθηνότερα.

7. Μην ξεχνάτε όμως ότι τα αγροτικά προϊόντα έχουν ένα κόστος παραγωγής και κάποιο κόπο για να παραχθούν. Το ότι οι μεσάζοντες δεν πλήρωναν ποτέ στους αγρότες τα προϊόντα τους στις τιμές που αυτά άξιζαν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε και εμείς!

8. Σημαντικό: Στα αγροτικά προϊόντα, η ποιότητα δεν καθορίζεται από την τιμή!

9. Να ζητάτε πάντα απόδειξη για τις αγορές σας.

Γιώργος Πουλιόπουλος
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ