2012-03-22 18:15:34
Φωτογραφία για ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ''Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. ΕΓΩ ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑ''
Με σκληρά λόγια μίλησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας, για τις ευθύνες των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Καραμανλή ως προς τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα», ο κ. Στουρνάρας αναφέρει πως είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με την πορεία του ελλείμματος και επικρίνει τόσο την κυβέρνηση Παπανδρέου όσο και την κυβέρνηση Καραμανλή για την καθολική τους άρνηση να δεχθούν την αλήθεια. Μάλιστα ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ χαρακτηρίζει συνυπεύθυνες τις δύο κυβερνήσεις για το γεγονός ότι η χώρα έφτασε στα Μνημόνια.

Σε ότι αφορά το μετεκλογικό σχήμα που θα κληθεί να κυβερνήσει, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως ο Αντώνης Σαμαράς «θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός» ωστόσο ο ίδιος προκρίνει ένα σχήμα με συνδυασμό ρόλων για τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Παπαδήμο.


Ο κ. Στουρνάρας δεν αποκλείει ένα κακό σενάριο που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ωστόσο δεν εκτιμά πως αυτό είναι πιθανό. «Η εκτίμησή μου είναι ότι και τις δαπάνες θα μειώσουμε και τις διαρθρωτικές αλλαγές θα κάνουμε, παρά τις αντιδράσεις. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα, αλλά έχει πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά της» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Το μεγάλο ζήτημα σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ είναι η αδράνεια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και ότι αυτή συνεπάγεται για την πορεία των εσόδων. Επιπλέον δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως «λάθος μείγμα» τη συνταγή και των δύο Μνημονίων, με τη διαφορά ότι το δεύτερο είναι «πιο λογικό», καθώς δίνει χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κόψει κάθετα το λίπος, να μειώσει το κράτος» αναφέρει.

Σχετικά με τη μείωση μισθών και το επίδομα ανεργίας ο κ. Στουρνάρας είναι απόλυτος: «το θέμα δεν είναι τι είναι ηθικό ή τι ανήθικο αλλά πως θα τη σκαπουλάρουμε». Ωστόσο δεν συμφωνεί με τη λογική να γίνει η χώρα μας Βουλγαρία ή Εσθονία αλλά «να πείσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να φτιάξει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για να γίνει ανταγωνιστική, διότι μέχρι τώρα το μόνο που κατορθώσαμε είναι να φτιάξουμε ένα κράτος-γίγαντα με πήλινα πόδια και μια «φούσκα» στις υπηρεσίες».

Ποιος ευθύνεται όμως για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας; «Και οι δύο εξίσου, τόσο η κυβέρνηση Παπανδρέου όσο και η κυβέρνηση Καραμανλή».

«Το 2007 ο Καραμανλής έκανε εκλογές για να πάρει μέτρα. Όχι μόνο δεν πήρε, αλλά το 2007 ήταν και το έτος που σηματοδότησε την πλήρη απώλεια ελέγχου στο κράτος τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα. Τα νούμερα θα σας εκπλήξουν. Μόνο ένας ιστορικός με γνώσεις ψυχολογίας θα μπορούσε να δώσει ερμηνεία γιατί το έκανε αυτό ο Καραμανλής», ισχυρίζεται ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες και στον Γιώργο Παπανδρέου για την «ολοκλήρωση του λάθους».

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο Παπανδρέου δεν ήξερε για το έλλειμμα. Του το είχα πει κι εγώ στα τέλη Αυγούστου του 2009, πριν από τις εκλογές. Είχα πει τότε ότι θα ξεπεράσει το 10% και οι επιτελείς του με ρώτησαν: «Μόνο;» αλλά δεν έκαναν τίποτα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο γενικός διεθυντής του ΙΟΒΕ θεωρεί πως η ηγεσία της κυβέρνησης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων σε σχέση με την εκτίμηση της κρισιμότητας της κατάστασης, ενώ προέβλεψε θα χρειαστούμε τουλάχιστον μια πενταετία για να βγούμε από την κρίση.

Ο κ. Στουρνάρας δε διστάζει να καταρρίψει και τον μύθο περί εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι ο Ράιχνεμπαχ είναι «πολύ καλός άνθρωπος» ενώ διευκρίνισε πως οι «επίτροποι» που καταφθάνουν είναι στην πλειοψηφία τους Έλληνες υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως «αν ο λαός δώσει μεγάλο ποσοστό στη ΝΔ, ο Σαμαράς πρέπει να είναι πρωθυπουργός, αλλά από 'κει και πέρα η Ελλάδα χρειάζεται όλα τα καλά παιδιά της», διευκρινίζοντας πως ακόμη η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και πρέπει να περιμένουμε τις κάλπες.

 

με πληροφορίες από το iefimerida TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ