2012-11-07 09:31:25
Φωτογραφία για Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Καουρισμάκι και οινογνωσία,
Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να φουντώσουν από κόσμο κατά την διάρκεια του τελευταίου τριημέρου του φεστιβάλ.

Ζουμπουλάκης Γιάννης 

Πλήθος εκδηλώσεων αλλά σε χαμηλούς τόνους, όπως αρμόζει στις συνθήκες της εποχής,

Ολα δείχνουν ότι από την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, λίγο πριν από την τελική ευθεία του με την απονομή των βραβείων το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και το κλείσιμο της αυλαίας την Κυριακή 11 του μηνός, το 53ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα αρχίσει να φουντώνει. Τα τελευταία χρόνια οι επισκέπτες του τελευταίου τριημέρου κάθε διοργάνωσης δίνουν τον δικό τους ρυθμό στο φεστιβάλ γιατί οι παλιές καλές εποχές της δεκαήμερης εφ’όλης της ύλης παρακολούθησής του από πολλούς θεατές ανήκουν για τα καλά στο παρελθόν. Η οικονομική κρίση δεν σηκώνει πολυτέλειες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ένας από τους εκλεκτότερους κινηματογραφιστές του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο Ακι Καουρισμάκι, θα δώσει το «παρών» στην προβλήτα Γ του Λιμανιού για να συνομιλήσει με το κοινό και τους δημοσιογράφους για την καριέρα και τις ταινίες του που προβάλλονται εφέτος στο φεστιβάλ σε ειδικό αφιέρωμα. Ο φινλανδός σκηνοθέτης βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη από την Δευτέρα. 


Την ίδια μέρα έκανε ένα πέρασμα από το Ολύμπιον όπου προβαλλόταν η ταινία του, «Το λιμάνι της Χάβρης» και αποθεώθηκε από το κοινό. Διόλου τυχαία φυσικά. Με ταινίες όπως ο «Ανθρωπος χωρίς παρελθόν» και κυρίως «Το λιμάνι της Χάβρης», ο Καουρισμάκι, ένας δύσκολος σχετικά άνθρωπος, έχει βγάλει μια ανθρωπιά που κυριολεκτικά σκλαβώνει. Ο κόσμος τον αγαπά.

Πάντα την Τετάρτη, ο νεαρός σκηνοθέτης Μάνος Τσίζεκ και ο παραγωγός του, Λίντσεϊ Αλιξανιάν θα μιλήσουν στο βιβλιοπωλείο Ιανός της πλατείας Αριστοτέλους για την δημιουργία της ελληνοβρετανικής συμπαραγωγής «Red city» που ο πρώτος σκηνοθέτησε κάνοντας το ντεμπούτο του στην παραγωγή μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Η παράξενη αλλά και ενδιαφέρουσα αυτή ταινία που προβλήθηκε στο φεστιβάλ είναι εν μέρει εμπνευσμένη από την ποίηση του Χριστιανόπουλου αλλά και της μητέρας του Τσίζεκ, Μαρίας Ταταράκη και εν μέρει από τα δυσάρεστα γεγονότα που έχουν στιγματίσει το πρόσωπο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια και που ο Τσίζεκ κινηματογράφησε ή φωτογράφησε.

Επίσης της Τετάρτη, το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» προσκαλούν το κοινό του φεστιβάλ στην γευσιγνωσία επώνυμων εκλεκτών οίνων με επιλεγμένες λευκές, ροζέ και ερυθρές ετικέτες από δημοφιλή οινοποιεία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα. Η οινογνωσία θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι στις 18:00.

Μια ώρα αργότερα, την ίδια πάντα ημέρα, μια εξίσου ιδιαίτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι όπου θα παρουσιαστεί το πολύ σημαντικό βιβλίο «Σινέ Θεσσαλονίκη» με ιστορίες από την Θεσσαλονίκη και την σχέση της με τον κινηματογράφο, γραμμένες από κριτικούς, θεωρητικούς και ιστορικούς του κινηματογράφου (ανάμεσά τους ο Βασίλης Κεχαγιάς, ο Θωμάς Λιναράς και ο Αλέξης Δερμεντζόγλου). Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον η πόλη που φιλοξενεί τον σημαντικότερο (και αρχαιότερο) κινηματογραφικό θεσμό της Ελλάδας, το φεστιβάλ κινηματογράφου αλλά και η ίδια μια πόλη «γοητευτικά κινηματογραφημένη» από σημαντικούς σκηνοθέτες, με κορυφαίο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Ο Αγγελόπουλος που έφυγε από κοντά μας τον περασμένο Ιανουάριο τιμάται την Πέμπτη με μια ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στην αίθουσα Τζον Κασαβέτης. 

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ