2012-11-07 11:45:04
Φωτογραφία για ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
To Βερολίνο χαιρετίζει τη νίκη Ομπάμα

Τον οδικό χάρτη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα αναμένεται να περιγράψει σήμερα Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στα πλαίσια ακρόασης από ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

 Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να τοποθετηθεί επί του ελληνικού ζητήματος και να τονίσει ότι για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των Βρυξελλών επί των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Αν και δεν αναμένεται αναφορά στα κρίσιμα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση η κ. Μέρκελ αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες της Ελλάδας και να δώσει συμβολική στήριξη λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή.

Η ίδια αναμένεται να κάνει αναφορές και στο Προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014 - 2020, ο οποίος θα απασχολήσει τη Συνοδό Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου.


To Βερολίνο χαιρετίζει τη νίκη Ομπάμα

Την χαρά της για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βέστερβελε μίλησε για την ελπίδα του να δοθεί νέα ώθηση στην υπόθεση του αφοπλισμού.

Η επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί ικανοποίηση του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία. Τα συγχαρητήρια μηνύματα συνοδεύονται από προσδοκίες και ελπίδες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεργαστεί στενά και σε φιλικό κλίμα. Αποδίδω μεγάλη σημασία στις συναντήσεις μας κατά τη διάρκεια των οποίων μιλήσαμε για πολλά ζητήματα, όπως την σύσφιξη των γερμανοαμερικανικών και των διατλαντικών σχέσεων, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την αποστολή στο Αφγανιστάν και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χαίρομαι ότι θα συνεχίζουμε αυτή τη συνεργασία».

«Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στην υπόθεση του αφοπλισμού», τόνισε ο Γκίντο Βεστερβέλε σχολιάζοντας την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. «Πρόκειται για ένα κεντρικό ζήτημα για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι θα «πρέπει να υποχωρήσει ο προστατευτισμός» και να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι συνομιλίες για τη δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου. «Δεν έχουμε περισσότερο καιρό για χάσιμο ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ τόνισε στο συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ότι «πρέπει να αποδεχθούμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις απειλές κατά της ελευθερίας, της ειρήνης, της ευημερίας και του περιβάλλοντος. Η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ».

O επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

 των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

Φρανκ-Βάλτερ ΣταϊνμάιερΟι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα

Να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων κάλεσε την Ευρώπη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ARD, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την παθητική τους στάση και να πάψουν να περιμένουν πότε οι Αμερικανοί θα επανακαθορίσουν την διατλαντική συνεργασία.

«Και η Γερμανία υποχρεώθηκε να μάθει ότι δεν είναι μόνη της στον κόσμο», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ αλλά και η Κίνα αναμένουν ασκούν πιέσεις στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι θα αυξηθούν οι προσδοκίες από εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμάιερ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την νίκη του Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη νίκη του Μιτ Ρόμνεϊ θα δίχαζε περισσότερο μια ούτως ή άλλως διχασμένη χώρα.

ΑΠΕ/D.Welle
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ