2012-11-09 12:53:33
Φωτογραφία για Εκβιάζουν την Ελλάδα – επιθυμούν ανατροπή της κυβέρνησης;
 

Με συντονισμένα πυρά κατά της Ελλάδας και της Ελληνικής κυβέρνησης χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ανακοίνωσαν ότι παά την υπερψήφιση των μέτρων καιόπως όλα δείχνουν και του Προϋπολογισμού του 2013, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση ή έτοιμοι να προχωρήσουν σε αποδέσμευση και καταβολή της περιβόητης δόσης των 31.5 δις ευρώ.

Για το λόγο αυτό η Αθήνα ετοιμάζεται για να δώσεις μάχη ότι μόνο στο eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας,  στο οποίο θα μετάσχει ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά και με την μετάβαση στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το ερ’ωτημα που γεννάται είναι αν πρόκειται για επιχείρηση αποσταθεροποίησης της χώρας καθώς η προχθεσινή δύσκολη ψηφοφορία έφερε στο χείλος της διάλυσης το ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε προβλήματα στην ΔΗΜ.ΑΡ και τη ΝΔ τα ποία επιτείνονται τώρα με τις δηλώσεις για ΄’αρνηση” άμεσης καταβολής της δόσης και κινδυνεύουν να οδηγήσουν αρκετά από τα πολιτικά στελέχη των κομμάτων σέ νέες διαφωνίες σχετικά με τον Προϋπολογισμό.


Αν η άρνηση καταβολής της δόσης μετατρέψει την υπάρχουσα ασταθή κυβερνητική πλειοψηφία, οδηγούμαστε σε ανατροπή της κυβέρνησης και φυσικά απο εκεί και πέρα ο δρόμος της … δραχμής εμφανίζεται ορθάνοιχτος!

Οι αρνητικές δηλώσεις των Ευρωπαίων

Την εκτίμηση ότι ίσως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο.

«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και εκτίμησε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, παρά την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις» για μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές και την Ελλάδα για την καταβολή της νέας δόσης της βοήθειας, είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Όχι «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε, κάνοντας ποως δεν γνωρίζει ότι τα αποθεματικά του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκονται στο τέλος τους.

Ο κ. Σόιμπλε χαιρέτισε πάντως την έγκριση από τους έλληνες βουλευτές του νέου προγράμματος για εξοικονόμηση 18,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

Η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα «άντεξε αυτή τη νύχτα, παρά τις διαδηλώσεις και τη γενική απεργία», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «τίποτε δεν έχει χαθεί». «Τίποτε δεν έχει επίσης κερδιστεί, αλλά ο κυνισμός δεν μας οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας πως «οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη».

Καθυστέρηση της απόφασης για την εκταμίευση «βλέπει» εξάλλου και ο γερμανικός Τύπος, λίγες μόλις ημέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς οι σχετικές διαρροές από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έδειχναν προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε χθεςτην έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα», αλλά ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση της βοήθειας. «Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμάμαι ωστόσο (…) ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013», δήλωσε ο  εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. «Η επιτυχής έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα είναι προφανώς επίσης κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να προχωρήσει τη συζήτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τόνισε ακόμη πως χρειάζεται να υπάρξουν συμφωνίες όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης για να αποδεσμευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Η δουλειά αυτή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, είπε.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν δήλωσε πως η υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε πως τώρα εξαρτάται από την τρόικα να ολοκληρώσει την έκθεσή της, η οποία θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. «Πιστεύω ότι με την Ελλάδα χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο. Πρέπει να τους δώσουμε περισσότερο χώρο να αναπνεύσουν. Αυτό είναι και θέμα αλληλεγγύης» κατέληξε.

Την ίδια ώρα η γερμανική τράπεζα COMMERZBANK στην παρουσίαση των τρεχουσών εξελίξεων ανέφερε ότι δεν περιμένει διάλυση της ευρωζώνης, αλλά εκτιμά πως δεν είναι σίγουρο εάν η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυτή. «Δεν αναμένουμε χρεωκοπία ή διάλυση (της ευρωζώνης), ίσως της Ελλάδας» δήλωσε ο επικεφαλής του κλάδου risk της τράπεζας Στέφαν Σμίτμαν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης.

«Το ερώτημα είναι τώρα εάν οι χώρες θα μπορέσουν να σταθεροποιηθούν. Βλέπω τον κίνδυνο μιας επιπλέον απειλής, ίσως σε τρία ή τέσσερα χρόνια, εάν οι χώρες δεν επιλύσουν τα προβλήματα στους προϋπολογισμούς τους» πρόσθεσε.

,http://www.e-dragoumanos.eu
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ