2012-11-09 14:16:14
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Έριξε... «χρυσή» καμπάνα
Καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του ν. 3631/2008, που έθετε περιορισμούς στην ελευθερία εγκαταστάσεως επιχειρήσεων -και ειδικά στην απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου που αντιπροσωπεύουν άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου σε δημόσιου συμφέροντος επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη με τον ν. 3631/2008 τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 43 ΕΚ περί της ελευθερίας εγκατάστασης. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο μοναδικός σκοπός υπό το πρίσμα του οποίου πρέπει να εξεταστεί ο δικαιολογητικός λόγος των περιορισμών της ελευθερίας εγκαταστάσεως, τους οποίους συνεπάγονται το σύστημα προηγουμένης εγκρίσεως και η δυνατότητα εκ των υστέρων ελέγχου που προβλέπει ο ν. 3631/2008, είναι αυτός της διασφαλίσεως της συνεχούς και απρόσκοπτης παροχής ορισμένων βασικών υπηρεσιών και λειτουργίας των δικτύων που θεωρούνται απαραίτητα για την οικονομική και κοινωνική ζωή μιας χώρας (ειδικότερα, του αναγκαίου εφοδιασμού της χώρας με ενέργεια και νερό, της παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς και της διαχειρίσεως των δύο μεγαλύτερων λιμένων της χώρας).


Ωστόσο, το Δικαστήριο θεωρεί πως τα κριτήρια αξιολογήσεως που απαριθμούνται στον νόμο 3631/2008 δεν αφορούν περιπτώσεις πραγματικών και αρκούντως σοβαρών απειλών για την ασφάλεια του εφοδιασμού και δεν μπορούν, συνεπώς, να θεωρηθούν ως άμεσα σχετιζόμενα με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Επομένως, σημειώνει πως ένα τέτοιο σύστημα προηγουμένης εγκρίσεως παρέχει στη διοίκηση διακριτική ευχέρεια δυσχερώς ελέγξιμη από τα δικαστήρια και ενέχουσα κίνδυνο δυσμενών διακρίσεων.

ΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αναμένεται να έχει κάποια επίπτωση, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει τους εν λόγω περιορισμούς με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εξέδωσε στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, με την οποία ρυθμίστηκε το κρίσιμο θέμα των ειδικών μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου (golden shares/ χρυσή μετοχή) στις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι πλέον υποχρεωμένο να έχει ελάχιστη συμμετοχή στις εταιρείες ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, στους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, ενώ δεν χρειάζεται προηγούμενη έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων και για την πώληση πακέτου μετοχών μεγαλύτερου του 20%.
makthes
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ