2012-11-09 17:42:06
Φωτογραφία για Επιστολή Δημάρχου Πεντέλης Δ.Στεργίου στον Πρωθυπουργό για το Μεσοπρόθεσμο Πολυνομοσχέδιο
από το Γραφείο Τύπου

Κύριε Πρωθυπουργέ,

μελέτησα με πολύ προσοχή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και στηριζόμενος και στις επί τέσσερις τετραετίες θητεία μου ως Δήμαρχος, απεφάσισα να σας εκφράσω μερικές απόψεις μου ...πάνω στα θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση με μόνο στόχο και σκοπό τη λήψη σωστότερης απόφασης υλοποίησής τους και για το καλό του χώρου που ευσυνείδητα υπηρετώ.

1.Υπάρχουν μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που φαίνεται ότι η αυτοδιοίκηση στο Γενικό Εθνικό Πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης θα αγωνιστεί για να εφαρμόσει για το καλό της Πατρίδας, σημεία που θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε, όπως:

α. Η μείωση των Ειδικών Συμβούλων των ΟΤΑ όπως αυτό ρυθμίζεται με το μεσοπρόθεσμο αφού είναι ανάγκη να εξοικονομηθούν χρήματα.

β. Η ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ από την Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων όπως αυτό ρυθμίζεται με το μεσοπρόθεσμο.


γ. Η θέση εκτός σώματος δημοσίων υπαλλήλων των πειθαρχικά ελεγκτέων.

δ. Το μέτρο της θέσπισης «παρατηρητηρίου» για τα οικονομικά των Δήμων που εκτιμώ ότι θα πρέπει να αποτελέσει ένα συμβουλευτικό όργανο της Κεντρικής Εξουσίας για την πορεία του Δήμου στα οικονομικά και παράλληλα έναν Σύμβουλο για τα οικονομικά των Δήμων ώστε να αποφευχθούν οι παρεκκλίσεις για να μην φτάνει ποτέ Δήμος στο σημείο να μετακυλήσει οικονομικά βάρη στις κοινωνίες που σήμερα και το γνωρίζετε καλύτερα, δοκιμάζονται και στην πλειονότητα τους είναι στα όρια της φτώχειας.

2.Το θέμα της δρομολόγησης των απολύσεων στους ΟΤΑ όπως αυτό περιγράφεται στην παράγραφο Ζ4 κατάργηση ειδικοτήτων και οργανικών θέσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δείχνει ότι γίνονται στοχευμένες διακρίσεις και δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί.

3. Άποψή μου είναι ότι σε κάθε ΟΤΑ υπάρχουν αντικειμενικά οι εργαζόμενοι που δεν τιμούν το ρόλο και την αποστολή τους από πλευράς λειτουργίας και απόδοσης που κατ’ επανάληψη έχουν υποπέσει σε ποινικά, πειθαρχικά και διοικητικά παραπτώματα και οι οποίοι και μόνο θα πρέπει να εξεταστούν για απομάκρυνση.

4.Επί της παραγράφου Γ1 με θέμα «μισθολογικές διατάξεις του δημοσίου τομέα»:

α. Η περικοπή κατά πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού που καταβάλλεται μέχρι τις 31-12-2012 στους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι για τους μεσαίους Δήμους από χίλια εκατό ευρώ (1.100,00€) που είναι σήμερα στο ποσό των πεντακοσίων πενήντα ευρώ (550,00€).

β .Η περικοπή κατά πενήντα τοις εκατό (50%) στις πάσης φύσεως αποδοχές των Προέδρων και των μελών των τεσσάρων (4) Ν.Π.Δ.Δ.του Δήμου μας.(Μεσαίος Δήμος).

(1). Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης - Πρόεδρος από το ποσό των χιλίων διακοσίων ευρώ (1.200,00€ ) που είναι σήμερα στο ποσό των εξακοσίων ευρώ (600,00€), Αντιπρόεδρος από το ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500,00€) που είναι σήμερα στο ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250,00€).

(2). Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού- Πρόεδρος από το ποσό των χιλίων ογδόντα ευρώ (1.100,00€) στο ποσό των πεντακοσίων πενήντα ευρώ (550,00€). Αντιπρόεδρος από το ποσό των τετρακοσίων πενήντα ευρώ (450,00€) στο ποσό των διακοσίων είκοσι πέντε ευρώ (225,00€).

(3). Σχολική Επιτροπή Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης – Πρόεδρος από το ποσό των εννιακοσίων ευρώ (900,00 €) στο ποσό των τετρακοσίων πενήντα ευρώ (450,00€) – Αντιπρόεδρος από το ποσό των τριακοσίων εξήντα ευρώ (360,00€) στο ποσό των εκατόν ογδόντα ευρώ (180,00€).

(4). Σχολική Επιτροπή Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης – Πρόεδρος από το ποσό των εννιακοσίων ευρώ (900,00 €) στο ποσό των τετρακοσίων πενήντα ευρώ (450,00€) – Αντιπρόεδρος από το ποσό των τριακοσίων εξήντα ευρώ (360,00€) στο ποσό των εκατόν ογδόντα ευρώ (180,00€).}.

5.Κατάργηση των αποζημιώσεων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών των επιτροπών του Δήμου (Οικονομική, Ποιότητα Ζωής κ.λ.π.) και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου για τη συμμετοχή τους στα Συμβούλια

6. Η μείωση της αντιμισθίας του Δημάρχου με βάση το νέο όριο βασικού μισθού του Γενικού Γραμματέα {τρεις χιλιάδες τετρακόσιες πενήντα ευρώ (3.450€)} από δύο χιλιάδες τριακόσια σαράντα ευρώ (2.340€) που είναι σήμερα σε χίλια οκτακόσια έως χίλια εννιακόσια ευρώ (1.800-1.900€) περίπου για τους μεσαίους Δήμους θα έχουν ως συνέπεια:

α. Την απαξίωση της Αυτοδιοίκησης γενικά.

β. Την προώθηση στην αυτοδιοίκηση εκείνων που επιδιώκουν κέρδη έξω από νόμιμες διαδικασίες και την αποχώρηση, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ανθρώπων ικανών και καθαρών που ζουν με την αντιμισθία.

γ. Την πλήρη απαξίωση των θεσμών του Προέδρου, των Δημοτικών Συμβουλίων και των Προέδρων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Έτσι κε Πρωθυπουργέ θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε μία Αυτοδιοίκηση είτε ανικάνων, είτε κακοδιαχειριστών του δημοσίου χρήματος.

7. Η Καλλικρατική Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με έναν ευρύ ρόλο ευθύνης σε έκταση, σε πληθυσμό και σε αρμοδιότητες, απαιτεί αυτοδιοικητικά στελέχη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης έμπειρα και ικανά τα οποία θα δρομολογήσουν τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών μονάδων σε μία άλλη βάση ικανότητας, απόδοσης και καθαρότητας.

8. Η αυτοδιοίκηση σήμερα δύο (2) χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» που ήταν μία σχεδίαση στη σωστή κατεύθυνση αλλά με πολλά λάθη και κακή εφαρμογή, δουλεύει επί 24ώρου βάσεως για να:

α. Νοικοκυρέψει οικονομικά κυρίως τους Δήμους και τις Κοινότητες που λειτουργούσαν σε πλαίσιο αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης.

β. Λύσει και εκκαθαρίσει δεκάδες επιχειρήσεις Ιδιωτικού Δικαίου κάθε Δήμου που κυρίως λειτούργησαν ως φορείς αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης.

γ. Στηρίξει την κοινωνική συνοχή με κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φροντιστήρια, καταστήματα ρουχισμού κ.ά.

9. Εκτιμώντας ότι το κόστος όλων αυτών των ρυθμίσεων δεν είναι μεγάλο ενώ η εφαρμογή τους απαξιώνει ηθικά και υλικά την αυτοδιοίκηση και τον αυτοδιοικητικό ρόλο των αιρετών σας προτείνω να επέμβετε και να το ρυθμίσετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην προσπάθειά μου να βοηθήσω στον αγώνα που κάνετε και με μόνη διάθεση να κρατηθεί ζωντανή η Αυτοδιοίκηση που με τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου φαίνεται ότι δε θα το κατορθώσει, σας υποβάλλω τις παραπάνω θέσεις – προτάσεις και σας παρακαλώ για τις επεμβάσεις σας κατά κρίσιν σας.

Ο Δήμαρχος

Δημήτριος Στεργίου - Καψάλης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ