2012-11-10 15:00:09
Φωτογραφία για Φθηνότερα μενού… Η συνταγή κατά της κρίσης
Όλα όσα μηχανεύονται οι επιχειρηματίες της εστίασης, προκειμένου να κρατήσουν την πελατεία τους Θα περίμενε κανείς πως η οικονομική κρίση και η απώλεια εισοδήματος που φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα για την ελληνική οικογένεια θα είχαν οδηγήσει σε θεαματική πτώση των τιμών σε πολλές υπηρεσίες και προϊόντα. Κι όμως αυτό δεν συμβαίνει. Η εστίαση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι τιμές έχουν μεν υποχωρήσει, αλλά όχι σε σημαντικό επίπεδο.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες στο χώρο του φαγητού δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης και δεν ψάχνουν για τρόπους ώστε να διατηρήσουν την πελατεία τους. Ο κόσμος βγαίνει έξω λιγότερο και ξοδεύει πολύ μικρότερα ποσά. Έτσι η λύση που προτιμούν οι περισσότεροι είναι να μην μειώσουν μεν θεαματικά τις τιμές τους, αλλά να φέρουν στο... τραπέζι μια σειρά προσφορών που θα κάνει ένα ακριβό δείπνο πολύ πιο ευχάριστο και αυτό που λέμε value for money.


Έτσι, στην Ελλάδα σήμερα, μπορείς κανείς να δειπνήσει σε ένα ακριβό εστιατόριο με έκπτωση ως και 50% ή να φάει όσο σούσι μπορεί με 22 ευρώ, ακόμη και να φέρει το κρασί από το σπίτι του. Ακόμη και τα πιο ακριβά εστιατόρια αναγκάζονται να δημιουργήσουν φθηνότερα μενού με πιο οικονομικά υλικά για να διατηρήσουν την πελατεία τους και να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Το μέγεθος του προβλήματος

Η κρίση και η αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23% έχουν φέρει μείωση του τζίρου του κλάδου της τάξης του 40%, ενώ 4.000 καταστήματα έκλεισαν, στερώντας παράλληλα 30.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ).

Ο ΣΕΠΟΑ επιμένει ότι χρειάζεται μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 9%, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους αφού τα εστιατόρια θα παραμείνουν ενεργά. Επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όλες οι τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες (που επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα) δεν έχουν ΦΠΑ μεγαλύτερο από το 10%.

Πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι επιχειρηματίες

Μέχρι να πάρει (αν πάρει ποτέ) η κυβέρνηση την απόφαση να μειώσει τον ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, οι επιχειρηματίες σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να καταφέρουν να διατηρήσουν από τη μία τον πολυτελή χαρακτήρα των εστιατορίων τους, αλλά από την άλλη να διατηρούν και την πελατεία τους που πια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Πολλά εστιατόρια απευθύνονται σε sites προσφορών που κάνουν έκπτωση ως και 70% για ένα δείπνο ή γεύμα σε κάποια συγκεκριμένο διάστημα. Πολύ συχνά θα έχετε βρει προσφορές σε πολυτελή εστιατόρια που δίνουν τη δυνατότητα σε ένα ζευγάρι να απολαύσει ένα πλήρες μενού με κάτω από 50 ευρώ, όταν υπό κανονικές συνθήκες θα χρειαζόταν πολύ περισσότερα από 100.

Μια άλλη τακτική είναι το "φέρε κρασί από το σπίτι σου". Είναι μια τακτική που έχει ιστορία αρκετών ετών σε άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα είναι τέκνο της κρίσης. Τα εστιατόρια που την εφαρμόζουν, χρεώνουν ένα μικρό ποσό στον τελικό λογαριασμό, αλλά το κέρδος για τον πελάτη που δεν είναι αναγκασμένος να συνοδεύσει με κάποιο από τα ακριβά κρασιά της λίστας του κάθε εστιατορίου είναι σημαντικό -ειδικά αν ο ίδιος είναι γνώστης του οίνου και διατηρεί κάβα με ποιοτικά κρασιά στο σπίτι του.

Τέλος οι αλυσίδες καταστημάτων εστίασης, προτιμούν να ανοίγουν νέα μαγαζιά με πιο "φτηνά" υλικά δίπλα στα παλιά τους, ούτως ώστε να εκμεταλλεύονται την πελατεία τους, πουλώντας "κυριλέ σουβλάκι" ή "γκουρμέ πίτσα".

Μια άλλη μέθοδος είναι αυτή που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τις Κυριακές τα κινέζικα εστιατόρια: Μπουφές όπου πληρώνεις μια στάνταρ τιμή και τρως όσο θες.

Κάθε Τρίτη τρώμε με 10 ευρώ

Τέλος, μια σημαντική πρωτοβουλία έχει πάρει ο Δήμος Αθηναίων και θα διαρκέσει ως τις 18 Δεκεμβρίου: Στο πλαίσο του «Πάμε Αθήνα: Κάθε Τρίτη», 70 εστιατόρια και καφέ στο κέντρο της Αθήνας προσφέρουν κάθε Τρίτη μενού με 10 ευρώ, καφέ με 2 ευρώ, ποτό με 5 ευρώ και φιάλη κρασί με 12 ευρώ, ώστε να τονωθεί η εστίαση στο κέντρο της πρωτεύουσας που τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης και των διαδηλώσεων.

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/249950/fthinotera-menoy-i-syntagi-kata-tis-krisis#ixzz2Bo1ZakMx
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ