2012-11-10 16:38:03
Φωτογραφία για Η αντίθεση στο παλιό πολιτικό σύστημα να εκφραστεί από νέες δυνάμεις με δημιουργικές πράσινες ιδέες
από το Γραφείο Τύπου

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πολιτικού χώρου με δημιουργικές πράσινες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, εξέφρασε ο Νίκος Χρυσόγελος κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Πρασίνων το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, συμμετέχοντας στο πάνελ «Οι πράσινες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη», στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με την παρουσία 350 στελεχών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών των Πρασίνων, αλλά και πολιτών, έκανε λόγο για έναν χώρο που θα ανασυγκροτήσει το πολιτικό σύστημα κινητοποιώντας δημιουργικές δυνάμεις. «Η αντίθεση στο παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ο λαϊκισμός, ο ρατσισμός, και οι νεοναζί. Πρέπει να εκφραστεί από νέες δυνάμεις με δημιουργικές πράσινες ιδέες. Έχουμε λοιπόν ευθύνη να είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων και να αντιπροτείνουμε μία νέα στρατηγική», επισήμανε ο κ. Χρυσόγελος.


Λάθος πολιτικές

Ταυτόχρονα, περιέγραψε την ελληνική κρίση ως συνισταμένη του αδιέξοδου, εγχώριου μοντέλου ανάπτυξης και του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά και του τρόπου δόμησης της Ευρωζώνης. «Οι Πράσινοι μίλησαν εγκαίρως για την επερχόμενη κρίση, το αδιέξοδο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το ελληνικό πελατειακό κράτος και τις αδυναμίες δημοκρατικής λειτουργίας τους. Υπήρχαν όμως και προβλήματα στο μοντέλο πάνω στο οποίο δομήθηκε η Ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να σταθεί, αν δεν υπάρξει κοινή φορολογική και οικονομική πολιτική, αν δεν υπάρξει πολιτική ένωση με κοινωνική συνοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόγελος περιέγραψε τα λάθη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αναφορικά με την ελληνική κρίση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή της περισσότερο χρόνο, αλλά και πολιτικές με έμφαση στην κοινωνική συνοχή. Η τελική, ιδεολογική επιλογή της στρατηγικής λιτότητας και περικοπών είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της ελληνικής κοινωνίας από τη διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων: «Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας, ούτε μπορεί μία χώρα να αλλάξει ενόσω τιμωρείται. Εφόσον θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε, πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες να αντιληφθούν τα αδιέξοδα και να συμμετάσχουν με δημοκρατικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις».

Τι πρέπει να γίνει

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε συγκεκριμένες, άμεσες δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης: Πρώτον, να προσαρμοστούν οι όροι του μνημονίου στις ευρωπαϊκές αξίες, δεύτερον να υποστηριχθούν οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, όχι όμως στη λογική της φιλανθρωπίας, αλλά με την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της συμμετοχής των πολιτών. Τρίτον, να κατευθυνθούν κονδύλια στην πραγματική οικονομία με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για την εξεύρεση κονδυλίων ο κ. Χρυσόγελος πρότεινε την αξιοποίηση των 11 δις ευρώ που παραμένουν αδιάθετα από το ΕΣΠΑ, την ανακατεύθυνση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς πράσινες δράσεις και τέλος την πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία να φέρει έσοδα ύψους 45 δις στην ελληνική οικονομία. Ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης που μπορούν να αξιοποιήσουν 2-3 δις μέσα από κοινωνικές δομές (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, προγράμματα αλληλοβοήθειας, πρωτοβουλίες των δήμων).

«Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα αποτελεσματική διοίκηση που δεν λειτουργεί πελατειακά και που είναι οικονομικά αποδοτική χωρίς να σπαταλάει τους δημόσιους πόρους στη γραφειοκρατία. Μία διοίκηση που θα ενισχύσει την κουλτούρα του συλλογικού συμφέροντος και την κοινωνική δικαιοσύνη, ενσταλάζοντας στους πολίτες το συναίσθημα ότι πληρώνουν όσοι πρέπει, και όχι μόνο οι κοινωνικά αδύνατοι» επισήμανε ο κ. Χρυσόγελος.

Αλληλεγγύη και ευθύνη

Στην ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της ολομέλειας, πολίτες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη των Πρασίνων από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στον κίνδυνο που συνεπάγεται η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, στην ανάγκη να υπάρξουν νέες πράσινες πολιτικές αντιμετώπισης της λιτότητας, και στις πρωτοβουλίες για κοινωνική συνοχή.

Η συμπρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκκα Χάρμς τόνισε ότι στη διάρκεια των επαφών των Πρασίνων με τους Έλληνες πολιτικούς στην Αθήνα, οι τελευταίοι μετέφεραν τη γενικευμένη αίσθηση ότι η χώρα ζει μία περίοδο που μπορεί να παραλληλιστεί με όσα συνέβησαν στη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η συμπρόεδρος των Πρασίνων έκανε λόγο για τους σκοτεινούς καιρούς που συνεπάγεται η κρίση και η άνοδος της ακροδεξιάς, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής λιτότητας, ώστε η Ελλάδα να βρει ξανά το δρόμο της.

Από την πλευρά του ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ επισήμανε ότι η Ευρώπη καλείται να βρει την ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την αντιπαραγωγική πολιτική λιτότητας, αλλά και από την ελληνική πλευρά να αναγνωρίσει τις δικές της ευθύνες για τη δημιουργία του πελατειακού κράτους. Έκανε επίσης ειδική αναφορά στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι Πράσινοι προκειμένου η ΕΕ να ξεκινήσει συνολικές διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Ελβετία για να υπάρχει διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή, η φοροαπάτη και οι φορολογικοί παράδεισοι. Ο στόχος είναι να παρασχεθούν στοιχεία για τους καταθέτες μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία ενδεχομένως αποτελούν έσοδα από φοροδιαφυγή.

Την Ολομέλεια ακολούθησε συνέντευξη Τύπου με συμμετοχή των Ντάνυ Κον Μπεντίτ, Φιλίπ Λαμπέρτς, Ρεμπέκκα Χαρμς, Νίκου Χρυσόγελου και Ζωής Βροντίση.

Η έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος έγινε επισήμως στις 15.30 το απόγευμα της Παρασκευής με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Στο Συμβούλιο συζητούνται σημαίνοντα ζητήματα όπως τα ψηφιακά δικαιώματα, η μετανάστευση, το μέλλον της ΕΕ, η πράσινη διέξοδος από την κρίση. Οι εργασίες του Συμβουλίου, στις οποίες περιλαμβάνεται η εκλογή νέας Επιτροπής του κόμματος, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Bουνά» τα σκουπίδια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Bουνά» τα σκουπίδια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ