2012-11-10 23:26:21
Φωτογραφία για Γκάουκ: «Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη»
«Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και τονίζει ότι «θα ήταν εντελώς λάθος, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε». Παράλληλα, δηλώνει ότι θεωρεί σωστό «ότι η γερμανική κυβέρνηση ασκεί πίεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

«Δεν θα καταστραφούμε, εάν κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ» λέει με έμφαση ο κ. Γκάουκ απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, αλλά ασκεί κριτική για τις «ισχυρές πλάτες που αφήνονται ανενόχλητες» στην Ελλάδα και εκφράζει την επιθυμία να συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στην κυριακάτικη έκδοση της «Die Welt», ο Γερμανός πρόεδρος ασκεί κριτική και στους Γερμανούς, οι οποίοι μιλούν με σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα.

«Έχουν και οι λαοί ψυχή, και την υπερηφάνειά τους» λέει χαρακτηριστικά και κάνει λόγο για τραυματισμένη ψυχή και πληγωμένη υπερηφάνεια των Ελλήνων, τόσο εκείνων που ζουν στην Ελλάδα όσο και εκείνων που ζουν στην Γερμανία.


«Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί και κάποια γερμανικά μέσα ενημέρωσης τους προσέβαλαν ή έστω τους έκαναν υποδείξεις. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος» σημειώνει ο κ. Γκάουκ, αλλά διευκρινίζει ότι εξίσου λάθος είναι και όταν κάποιοι Έλληνες, Ισπανοί ή Ιταλοί «θα ήθελαν να ξεχάσουν τη δική τους ευθύνη για την κρίση και μας κατηγορούν ότι θέλουμε να αποφασίζουμε για εκείνους».

Ο Γερμανός πρόεδρος υπερασπίζεται πάντως την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δεν έχει κάτι άσχημο στο μυαλό της για την Ευρώπη. «Αντιθέτως, θέλαμε με τις συμβουλές μας για δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις να βεβαιωθούμε ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να λειτουργεί. Ανήκει στον ρόλο του ενήλικα κάποιες φορές να δέχεται και την κριτική και την απόρριψη» σημειώνει. Εκφράζει ακόμη την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Γκάουκ κάνει λόγο για την ανάγκη «εσωτερικής συζήτησης», υποστηρίζει ωστόσο ότι αυτό είναι δύσκολο, «καθώς ζητούνται από τους απλούς ανθρώπους όλο και περισσότερες θυσίες, ενώ πολλές ισχυρές πλάτες αφήνονται ανενόχλητες».

Διαπιστώνει ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο η κριτική προς την Μέρκελ, αλλά αρχίζει πλέον μια αυτοκριτική συζήτηση σχετικώς με το «ποια κοινωνία θέλουμε;» και καταλήγει: «Είναι πολύ δύσκολο σε μια χώρα, η οποία βρίσκεται σε τόσο περίπλοκη κατάσταση, όπως τώρα η Ελλάδα, να μην εμφανίζεσαι σαν δάσκαλος. Κάθε διδασκαλία από έξω, όμως, ζημιώνει την εσωτερική αυτοκριτική συζήτηση».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ