2012-11-11 11:08:03
Φωτογραφία για Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Σλοβενία
Τον νέο αρχηγό του κράτους τους καλούνται να εκλέξουν σήμερα οι Σλοβένοι, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη στιγμή που εντείνεται η δυσαρέσκεια για την δυσμενή οικονομική κατάσταση και την ύφεση στη χώρα.

Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του κράτους και την απόσχισή του από την πρώην Γιουγκοσλαβία, τα περίπου δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος κεντροαριστερός πρόεδρος, Ντανίλο Τουρκ, θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να περιμένει για μια δεύτερη θητεία έως το δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση ο Τουρκ πιστώθηκε με το 43,7% των ψήφων, έναντι του 32,6% για τον Μπορούτ Παχόρ και του 23,7% για τον Μίλαν Ζβερ. Ο Μπορούτ Παχόρ, πρώην πρωθυπουργός, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, θεωρείται ο κύριος αντίπαλος του Τουρκ για την προεδρία.


Ο Ντανίλο Τουρκ ένας πρώην καθηγητής δικαίου, ο οποίος εργάστηκε ως διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζεται από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη «Θετική Σλοβενία», του κεντροαριστερού δημάρχου της Λιουμπλιάνα Ζοραν Γιάνκοβιτς.

Ο Μπορούτ Παχόρ στηρίζεται, εκτός από το δικό του Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, και από το μικρό φιλελεύθερο κόμμα «Λίστα των πολιτών», που είναι μέλος του συνασπισμού συντηρητικών και φιλελεύθερων. Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Μίλαν Ζβέρ, ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Οι Σλοβένοι ανησυχούν περισσότερο για το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που έχει σκαρφαλώσει στο 11,6%, και για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς του Γιάνεζ Γιάνσα. Τα κύρια συνδικάτα έχουν καλέσει στις 17 Νοεμβρίου, σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας και ειδικά ενάντια στις περικοπές των μισθών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ