2012-11-11 12:00:03
Φωτογραφία για Αντίθετος σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Βάιντμαν
«Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί από τη βάση για να γίνει ανταγωνιστική»

Αντίθετος στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος ωστόσο παραδέχεται ότι «προφανώς η πολιτική έχει αποφασίσει την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας» και σημειώνει ότι η βοήθεια πρέπει να δοθεί μόνο εφόσον η τρόικα αναφέρει ότι το χρέος της χώρας είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις των μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post», ο επικεφαλής της Bundesbank αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα δύσκολο να τα φανταστεί κανείς και επισημαίνει ότι αντιλαμβάνεται πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για εκείνους που πλήττονται. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει ευρείες περικοπές και χωρίς την εκτεταμένη βοήθεια θα έφθαναν οι περικοπές ακόμη πιο βαθιά», υποστηρίζει ο κ. Βάιντμαν και απορρίπτει τη συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών και των κρατών.


Αναφέρει δε, ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχε διατυπώσει η Bundesbank όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεγε να αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. «Ένα "κούρεμα" από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Σε τι θα βοηθούσε, αν η Αθήνα βρισκόταν σε δέκα χρόνια στην ίδια κατάσταση που βρίσκεται σήμερα; Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί από τη βάση, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμα δημοσιονομικά. Μόνο τότε θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά ένα "κούρεμα"», δηλώνει ο Γερμανός τραπεζίτης και προσθέτει ότι η διαγραφή χρέους από τις κεντρικές τράπεζες θα αποτελούσε απευθείας χρηματοδότηση, κάτι που, όπως λέει, απαγορεύεται.

Ερωτώμενος αν σε δέκα χρόνια θα υπάρχει ακόμη το ευρώ και αν η Ελλάδα θα είναι ακόμη μέλος της Ευρωζώνης, ο κ. Βάιντμαν εμφανίζεται απολύτως πεπεισμένος για τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος, αλλά και για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να διατηρήσει την συνοχή της Ευρωζώνης. «Αυτό όμως έχει συνέπειες. Προκειμένου η νομισματική ένωση να παραμείνει ένωση σταθερότητας, πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού και να ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών. Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει.
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ