2012-11-12 11:02:04
Φωτογραφία για Πάτρα: Καταπλέει και δεύτερο πλοίο για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Και δεύτερο πλοίο της Νορβηγικής εταιρείας P.G.S. αναμένεται να καταπλεύσει την Τετάρτη στο λιμάνι της Πάτρας, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αναφέρει στέλεχος της P.G.S. Το πλοίο θα βρεθεί στον τόπο τοων ερευνών από το Ιόνιο μέχρι την Τρίτη μαζί με το «Nordic Explorer», το οποίο έφτασε χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτρας και στη συνέχεια αναχώρησε, προκειμένου να ξεκινήσει τις έρευνες.

Οι πρώτες απαντήσεις σχετικά με τις ποσότητες ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένονται στις αρχές του 2013.

Εξαιρετικά αισιόδοξος ότι ο Πατραϊκός «κρύβει» στα σπλάχνα του σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων εμφανίστηκε ο υπεύθυνος της Νορβηγικής Εταιρίας, Τζέιμσον Ρόμπιρσον.

Οι έρευνες από το Ιόνιο μέχρι νότια της Κρήτης θα διαρκέσουν 4 μήνες ενώ θα χρειαστούν άλλοι 4 μήνες για την μελέτη των αποτελεσμάτων και την χαρτογράφηση των σημείων όπου πιθανώς θα βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Αξίζει να σημειωθεί πως έχει υπολογιστεί ότι τα έσοδα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων μπορούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να ξεπεράσουν τα 150δις ευρώ.

Στο πλοίο σήμερα βρέθηκαν και ενημερώθηκαν σχετικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, στελέχη του Υπουργείου, ο πρώην υφυπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λιβιεράτος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και την περιοχή και εκτίμησε πως, εάν όλα πάνε καλά, μέσα στο 2014 η ελληνική πολιτεία θα είναι έτοιμη να προκηρύξει τα οικόπεδα για να προχωρήσει η εξόρυξη.

«Είναι μια σημαντική μέρα γιατί, στο κλίμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, έρχεται μια αισιόδοξη νότα ότι η Ελλάδα μπορεί να σχεδιάζει, μπορεί να προγραμματίζει, μπορεί με ήπιους τόνους, χωρίς κραυγές, φωνές και φαντασιώσεις, να στήνει μεγάλα προγράμματα, και να τα φέρνει σε πέρας», επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός συνεχάρη, επίσης, τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας αλλά και τις "εύστοχες παρατηρήσεις της" ώστε να φτάσουμε στη φάση των ερευνών.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης, επισήμανε ότι οι διαδικασίες προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς και πρόσθεσε ότι τα έσοδα που προσδοκά η χώρα από όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να μπουν σε έναν Δημόσιο «κουμπαρά» που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

«Έχουμε προεκτιμήσει ότι σε βάθος 30τίας τα δημόσια έσοδα θα ξεπεράσουν τα 150δις. Αυτά τα χρήματα, μαζί με άλλα περίπου 40δις που μπορούν να προέλθουν από την αξιοποίηση του συνόλου του ορυκτού πλούτου της χώρας, μας δίνουν ελπίδα. Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση: Να πιστέψουμε στον εαυτό μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προσθέτουμε και όχι να αφαιρούμε», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Πηγή: Thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ