2012-11-12 12:09:49
Φωτογραφία για Πάμε για δόση, θα πάρουμε... δήλωση
Ναρκοπέδιο οι Βρυξέλλες. Επανέρχεται το σχέδιο με βομβιστή αυτοκτονίας

Αν και ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να πιέσει αφόρητα τους ευρωπαίους εταίρους για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup εν τούτοις δεν υπάρχουν πιθανότητες λήψης τέτοιας απόφασης καθώς η τρόικα δεν θα παραδόσει την έκθεσή της στους υπουργούς Οικονομικών, όπως επιβεβαίωσε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έλαβε και θέση μάχης απέναντι στην Ελλάδα λέγοντας ότι η Ευρωζώνη δεν θα ενδώσει λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, δίνοντας την αίσθηση ότι συντάσσεται στη γραμμή ΔΝΤ για πολιτική λύση πακέτο.

Αν και το σενάριο αυτό αρχικά έμοιαζε τρομακτικό, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα είχαν αναδείξει τη δόση σε κεντρικό διακύβευμα, οι εξελίξεις φαίνεται να είναι καλύτερες και ταχύτερες χωρίς αυτή. Η εμμονή του ΔΝΤ στην επίτευξη λύσης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί πρόκριμα για την Ελλάδα, αν και οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι σχεδόν ανύπαρκτες, λόγω της πολιτικής επιλογής του πρωθυπουργού να υιοθετήσει πλήρως τη γραμμή Μέρκελ.


Με την Ελλάδα σε μηχανική υποστήριξη, οι πιέσεις για την άμεση επίτευξη πολιτικής συμφωνίας -η οποία θα οδηγεί σε de facto κούρεμα του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο- εντείνονται. Ακόμα και η Γερμανία φαίνεται να υιοθετεί εν μέρει τις θέσεις του ΔΝΤ και να αναγνωρίζει την πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης καθώς και την επιτακτική ανάγκη ταχείας διευθέτησης του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός έχοντας εξαντλήσει όλα τα οικονομικά διαπραγματευτικά όπλα απέναντι στους εταίρους -και με την έκτακτη δημοπρασία εντόκων 3,1 δισ. προγραμματισμένη για την επομένη του Eurogroup- θα προσπαθήσει να εγείρει θέμα κυβερνητικής συνοχής και αξιοπιστίας στο εσωτερκό της χώρας. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει εντολή να επιμείνει στην τήρηση των συμφωνηθέντων στο Eurogroup, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει με τους ηγέτες και τον Μάριο Ντράγκι προσπαθώντας να πάρει έστω δήλωση και χρονοδιάγραμμα.

Το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί όμως στις Βρυξέλλες είναι μακράν πιο επικίνδυνο από αυτό που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση. Μια τεράστια επιχείρηση ανατροπής πολιτικών συσχετισμών βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως προκύπτει και από το ροζ σκάνδαλο που οδήγησε σε παραίτηση τον επικεφαλής της CIA, ο οποίος αποτελούσε αχμή του δόρατος για τη νέα οικονομική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο μάτι του κυκλώνα και καλείται να διαχειριστεί διαρκώς μεταβαλλόμενες πολιτικές ισορροπίες. Η ταύτιση Σαμαρά με τη Μέρκελ, η προσπάθια εκτόπισης του ΔΝΤ και υποβάθμισης του ρόλου είναι κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Όπως είχε αποκαλύψει το Sofokleousin.gr το σχέδιο με βομβιστή αυτοκτονίας έχει τεθεί εκ νέου επί τάπητος και προωθείται από Ισπανία και Ιταλία με τη στήριξη της Γαλλίας και τις πλάτες του ΔΝΤ. 

Το μπλοκ αυτό αντιτίθεται στις γερμανικές πολιτικές και επιχειρεί να θέσει την Άνγκελα Μέρκελ προ των ευθυνών της, στόχος δύσκολος και επικίνδυνος. Αν και αρχικά έγινε προσπάθεια να αποτελέσει η Ισπανία τον πολιορκιτικό κροιό εντούτοις κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Σε αυτή τη φάση ο ιδανικός πυροκροτητής φαίνεται να είνα η Ελλάδα καθώς έχει ήδη πυροδοτήσει τη σύγκρουση ΔΝΤ-Γερμανίας και την παρέμβαση Ομπάμα.

Ικανοποιημένοι και με... δηλώσεις

Αυτό που προσδοκά τώρα η Αθήνα από το Eurogroup είναι μια πολιτική δήλωση στήριξης, που ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της βοήθειας.

 Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα, Δευτέρα, εκτιμάται ότι αποτελεί ένα «ενδιάμεσο βήμα» προς την οριστική απόφαση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ληφθεί όσο δεν έχει δημοσιευθεί η επίσημη έκθεση της τρόικας και δεν υπάρχει «ένας αξιόπιστος δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση», όπως αναφέρεται στις Βρυξέλλες.

 Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως το ερώτημα για τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης θα πρέπει να απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση.

 «Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις» είπε, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα που πέρασαν την περασμένη Τετάρτη έπρεπε να είχαν ψηφιστεί από τον Ιούνιο.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ