2012-11-12 12:08:03
Φωτογραφία για Eρευνα: Βία στα σχολεία της Ηλείας
Επιμέλεια: Κατερίνα Λαμέ, Ευαγγελία Τζαμαλή-Αναστασία Νάση

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει τις τελευταίες δεκαετίες το φαινόμενο της σχολικής βίας και κατ' επέκταση της νεανικής... αντικοινωνικής συμπεριφοράς, στη διεθνή παγκόσμια πραγματικότητα.

Η βιβλιογραφία δε και η εμπειρική ερευνητική δραστηριότητα για το θέμα, τα τελευταία 20 χρόνια, παρουσιάζει τεράστια αύξηση. Η εφημ. «Πατρίς» παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011, στους Νομούς Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Καβάλας τρεις κοινωνικοί λειτουργοί η Κατερίνα Λαμέ, η Ευαγγελία Τζαμαλή και η Αναστασία Νάση.

Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν, αφενός να δοθεί έμφαση στα κρούσματα βίας στα σχολεία και να εξεταστούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών για την αναγκαιότητα στελέχωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με Κοινωνικούς Λειτουργούς και αφετέρου στην προσέγγιση του ζητήματος της πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας.


Τα συμπεράσματα

Από τις απαντήσεις των εκπαιδευτικών διαπιστώθηκε ότι η βία στους χώρους του σχολείου είναι καθημερινό φαινόμενο και εκφράζεται με διάφορες μορφές (κυρίως Λεκτική και Σωματική βία αλλά επίσης Ψυχολογική Βία, Ηλεκτρονική, Σεξουαλική και Βανδαλισμοί).

Το φαινόμενο της βίας κατά τους συνεντευξιαζόμενους οφείλεται στους εξής παράγοντες: στην ηλικιακή φάση (εφηβεία) στην οποία βρίσκονται τα παιδιά, στο οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζουν, στα ΜΜΕ τα οποία διαδίδουν-προωθούν τα μοντέλα της βίας, στο διαδίκτυο (βιντεοπαιχνίδια με πολεμικό χαρακτήρα και facebook) και στην κοινωνία στην οποία ζουν.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της βίας οι εκπαιδευτικοί, δήλωσαν ότι ως μέσο χρησιμοποιούν τη συζήτηση-διάλογο, την τιμωρία με τη μορφή της αποβολής χρησιμοποιούν προληπτικά μέτρα, μέχρι και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος του μαθητή.

Από την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί τόνισαν πως δεν έχουν καμία γνώση, και όποια γνώση ή πληροφορίες έχουν αποκτήσει, είναι από την προσωπική τους εμπειρία και επιμόρφωση.

Αναγκαία η στελέχωση με Κοινωνικούς Λειτουργούς

Για αυτό, πλέον, σε αυτό το σημείο της έρευνας τονίζεται η αναγκαιότητα στελέχωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με Κοινωνικούς Λειτουργούς από τους εκπαιδευτές οι οποίοι είναι θετικοί στην παρουσία του ειδικού λειτουργού στο χώρο του σχολείου και πρόθυμοι για συνεργασία μαζί του.

Κι αυτό γιατί ένας Κοινωνικός Λειτουργός, θα έχει ένα πολύπλευρο ρόλο, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές, όπως: συμβουλευτικός προς την οικογένεια, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, καθοδηγητικός, κατασταλτικός, ερευνητικός, να λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά και μεταξύ των εκπαιδευτικών και των παιδιών, να λειτουργεί ως επαγγελματίας σε προληπτικό επίπεδο αλλά και ως παρατηρητής.

Ο Κοινωνικός Λειτουργός καλείται να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ σχολείου, οικογένειας και άλλων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών με επίκεντρο το παιδί και τις ιδιαίτερες ανάγκες του και αφετέρου να συνεργαστεί συστηματικά και προγραμματισμένα με τις οικογένειες των μαθητών του σχολείου, επιδιώκοντας τη θετική στάση της οικογένειας στο πρόβλημα του μαθητή και την ανάπτυξη υγιών ενδοοικογενειακών σχέσεων.

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ