2012-11-12 17:07:04
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Πριν και μετά...
του Ευάγγελου Ραφτόπουλου

Μια πόλη με ιστορία, παράδοση, μια πόλη σταυροδρόμι πολιτισμών, μια πόλη που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, μια πόλη μητέρα του πόνου και της... προσφυγιάς, της ελπίδας και του έρωτα, μια πόλη που υμνήθηκε όσο λίγες, πνέει τα λοίσθια.

Μια πόλη που ανέδειξε εξέχοντες επιστήμονες, σπουδαίους καλλιτέχνες, θαυμάσιους λογοτέχνες και ποιητές, διανύει την τελευταία περίοδο της ζωής της.

Στα 100 χρόνια της ελεύθερης ζωής της , παρούσα στις τραγωδίες των πολέμων, τις πολιτικές δολοφονίες, τις δικτατορίες, την άνθηση της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, έχει τα πρωτεία στην ανεργία, την φτώχεια, την ανέχεια.

Η πόλη με λαμπρή αίγλη των 23 αιώνων , η πόλη με επιρροές από πολιτισμούς όλου του κόσμου, με σύνθεση μοναδική κουλτούρας , με αρμονική συμβίωση εβραίων, μουσουλμάνων, ευρωπαίων, ελλήνων, αρμένιων, διαγράφει μία αξιοσημείωτη κάμψη, ένα ανέλπιστο κατήφορο.


Η Θεσσαλονίκη, άξια συναγωνίστρια της Αθήνας, πραγματική συμπρωτεύουσα , βασίλισσα των Βαλκανίων, με σημαντική εμπορική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, με εξαγωγική δράση, με επιτυχημένους αθλητές, μετράει τα συντρίμια της.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η έλλειψη καθαριότητας, καθιστούν την πόλη μία από τις πιο ακατάλληλες για κατοίκιση πόλεις του κοσμου ΄με πληθυσμό γύρω στο ένα εκατομμύριο.

Η εισβολή δύσμορφων ανάπηρων της ‘ενωμένης Ευρώπης’ , κλεφτών με ειδίκευση στη κοσμοσυρροή των λεωφορείων, ζητιάνων ακροβολισμένων σε κάθε γωνιά της πόλης, επιδείνωσε το πρόβλημα από αισθητική και υγιεινή πλευρά, θυμίζοντας την πόλη στις χειρότερες περιόδους της.

Οι διαπιστώσεις πολιτών και δημοτικών αρχόντων, υπουργών και μεγαλοαστών, επίτιμων προξένων και πάλαι ποτέ πλούσιων, δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το επιτείνουν.

Καμμία παρέμβαση δεν επιδιώχθηκε σε θέσεις εργασίας, καθαριότητα, φωτισμό της πόλης, προστασία του πολίτη.

Οι πατριωτικές εξάρσεις, οι θρησκευτικές αγκυλώσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να κρατούν στην επικαιρότητα τους εμπνευστές τους.

Η Θεσσαλονίκη, φάντασμα του παρελθόντος, οπισθοδρομεί συνέχεια, οδηγούμενη στην ανυποληψία, την ανυπαρξία, την παρακμή.

Η κοινωνία των πολιτών, ανιδιοτελών και δραστήριων, ίσως είναι η μόνη ελπίδα.

Ας την ενισχύσουμε λοιπόν.

briefingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ