2012-11-12 20:30:06
Φωτογραφία για Παναγιώταρος στο Reuters: «Δουλεύουμε, όπως ο στρατός»
Εκτενές αφιέρωμα στο εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα, Χρυσή Αυγή, φιλοξενεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters». Το πρακτορείο, μεταξύ άλλων περιγράφει την θεαματική ανοδική πορεία του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, που οφείλεται, όπως σημειώνει, στην πολιτική λιτότητας, παραθέτοντας παράλληλα δημόσιες δηλώσεις μελών της Χρυσής Αυγής.

«Την ώρα που χέρια είναι υψωμένα χαιρετώντας ναζιστικά, ο ηγέτης του ταχύτερα ανερχόμενου πολιτικού κόμματος απευθύνεται σε εκατοντάδες άντρες που φορούν μαύρα μακό μπλουζάκια, την ώρα που εκείνοι εκρήγνυνται σε ζητωκραυγές. Η μαχητική κραυγή τους αντηχεί μέσα στη νύχτα: Αίμα. Τιμή. Χρυσή Αυγή», ξεκινά το αφιέρωμα του πρακτορείου, αναφερόμενο στη νύχτα που ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής χαιρέτισε μπροστά στην κάμερα ναζιστικά, σοκάρωντας με αυτή το κίνηση.

«”Εμείς μπορεί μερικές φορές να σηκώνουμε με αυτόν τον τρόπο το χέρι μας, αλλά αυτά τα χέρια είναι καθαρά, όχι βρώμικα. Δεν έχουν κλέψει”, φώναξε ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος, καθώς στεκόταν, πλημμυρισμένος από φως, μπροστά σε 2.000 φανατικούς οπαδούς του κόμματος του στο ανοιχτό αμφιθέατρο στο Γουδί, μια πρώην στρατιωτική βάση κοντά στην Αθήνα».


«”Ήμασταν δεκάδες, μετά γίναμε μερικές εκατοντάδες, τώρα είμαστε χιλιάδες και αυτή είναι μόνο η αρχή”, φώναξε ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής, του ακροδεξιού κόμματος που βλέπει τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας. Η συγκέντρωση του προηγούμενου μήνα αποκάλυψε ότι το κόμμα, που περιγράφει τον εαυτό του ως εθνικιστικό και υποστηρίζει την απέλαση των λαθρομεταναστών, διαθέτει ένα προσφάτως αποκτηθέν αίσθημα θριάμβου, ακόμα και κομπασμού, που κάποιοι βρίσκουν απειλητικό», συνεχίζει το Reuters, σημειώνοντας πως: «Με την βοήθεια ενός κύματος κοινωνικής οργής εναντίον διεφθαρμένων πολιτικών, της λιτότητας και της λαθρομετανάστευσης, η Χρυσή Αυγή είδε την δημοτικότητά της να διπλασιάζεται σε λίγους μήνες».

Το πρακτορείο μάλιστα, αναφέρεται στην πρόσφατη δημοσκόπηση της VPRC, ανεξάρτητης εταιρείας δημοσκοπήσεων, όπου η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να καταλαμβάνει το 14% τον Οκτώβρη, εν συγκρίσει με το 7% που έλαβε στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου. «Οι πολιτικοί αναλυτές δεν βλέπουν άμεση ανακοπή της μετεωρικής ανόδου της. Προειδοποιούν ότι η Χρυσή Αυγή, η οποία αρνείται ότι είναι νεοναζιστική παρότι υιοθετεί ανοιχτά παραπλήσια ιδεολογία και σύμβολα, μπορεί να δελεάσει μέχρι και έναν στους τρεις ψηφοφόρους», συμπληρώνει το πρακτορείο, παραθέτοντας στη συνέχεια τα εξής λόγια του επικεφαλής της ALCO, έτερης ανεξάρτητης εταιρείας δημοσκοπήσεων, κ. Κώστα Παναγόπουλου: «Από τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα δεν αλλάζει και δεν βάζει τέλος στην διαφθορά, το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δεν θα ανασχεθεί. Η Χρυσή Αυγή μπορεί δυνητικά να κερδίσει έως και το 30% των ψήφων».

«Το κόμμα αυτό τώρα εμφανίζεται να κατακτά στις δημοσκοπήσεις, πίσω από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Η βίαιη συμπεριφορά στελεχών της Χρυσής Αυγής, που περιφέρονται συχνά σε γειτονιές της Αθήνας παρενοχλώντας μετανάστες, φαίνεται να ενισχύει αντί να βλάπτει την θέση του κόμματος. Την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας σε ένα εξοργισμένο κοινό, η κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού της συντηρητικής με την κεντροαριστερή παράταξη, παραμένει στον πολιτικό ορίζοντα. Η πιθανότητα να λάβει η Χρυσή Αυγή την δεύτερη θέση σε ενδεχόμενες εκλογές – εξπρές δεν είναι πολλές, αλλά είναι ωστόσο υπαρκτές, σύμφωνα με τους δημοσκόπους», επισημαίνεται στο αφιέρωμα του Reuters.

«Οι αναλυτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι στη Χρυσή Αυγή λείπει η ευρεία απήχηση και δομή που απαιτείται για μια μαζική έλξη του κόσμου. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα υπέστη σφαγές και λιμό στις μάχες κατά των ναζί, ενώ το φάντασμα της στρατιωτικής χούντας μεταξύ 1967-1974 αιωρείται ακόμα δπάνω από την σύγχρονη πολιτική. Επομένως, γιατί πολλοί Έλληνες στρέφονται τώρα σε ένα κόμμα, τα εμβλήματα και η ρητορική του οποίου θυμίζουν, σύμφωνα με τους κριτικούς, τον αδόλφο Χίτλερ;», διερωτάται το πρακτορείο, υπογραμμίζοντας πως η Χρυσή Αυγή αρνείταικατηγορηματικά αυτές τις συγκρίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι για να στηρίξει τα παραπάνω το Reuters, παρουσιάζει τη συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο, βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος.

«Η Χρυσή Αυγή είναι ο μόνος οργανισμός στην χώρα, ο οποίος δουλεύει. Όλα τα άλλα έχουν σταματήσει να δουλεύουν ή δουλεύουν εν μέρει… Ενεργούμε σαν μια καλά οργανωμένη στρατιωτική μονάδα, γιατί ο στρατός είναι ο καλύτερος οργανισμός σε όλες τις χώρες», δήλωσε στο Reuters ο Ηλίας Παναγιώταρος αναφορικά με την έλξη που ασκεί το κόμμα.

Το πρακτορείο ακολούθως, σχολιάζει ότι «ο Νίκος Μιχαλολιάκος, κάποτε εξήρε τον Χίτλερ και αρνήθηκε οι Ναζί είχαν κατασκευάσει θαλάμους αερίων», σημειώνοτας πως «ο πρώην ειδικός καταδρομέας στις δυνάμεις του ελληνικού στρατού, συναντήθηκε με τους ηγέτες της ελληνικής στρατιωτικής χούντας, ενώ το 1979 βρέθηκε στη φυλακή για τη μεταφορά παράνομων όπλων και εκρηκτικών ως μέλος μιας ακροδεξιάς οργάνωσης. Όταν σταθεί κανείς σε αυτά τα θέματα, η Χρυσή Αυγή λέει ότι είναι όλα αυτλα ανήκουν στο παρελθόν και το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο στο μέλλον».

Στη συνέχεια το διεθνές πρακτορείο, κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Χρυσής Αυγής από το 1985 που πρωτοσυστάθηκε μέχρι το σήμερα, όπου έπειτα από πολλά χρόνια ύπαρξης, κατάφερε να μπει στη Βουλή των Ελλήνων το 2012.

Το Reuters, μεταξύ άλλων, σχολιάζει τη διαρροή ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς τη Χρυσή Αυγή, -ψηφοφόροι που είναι κυρίως άνεργοι και ηλικιωμένοι-, αλλά και τις «κοινωφελείς πράξεις» του κόμματος, όπως είναι η διανομή τροφίμων στις φτωχές γειτονιές, η βοήθεια σε ηλικιωμένες κυρίες να σηκώσου χρήματα από ΑΤΜ με ασφάλεια, καθώς και η δημιουργία τράπεζα αίματος μόνο για Έλληνες. Φυσικά από το αφιέρωμα δε θα μπορούσε να παραλειφθεί και η σχέση της Χρυσής Αυγής με τους μετανάστες, αλλά και το χαστούκι Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη.

«“Αυτό το χαστούκι, η ελληνική κοινωνία, αισθάνθηκε ότι χαστούκιζε ολόκληρο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα”, είπε ο Παναγιώταρος, ένας παχύς άνδρας, ξυρισμένος στο κεφάλι και με μούσι. “Οι άνθρωποι σκέφτηκαν: επιτέλους!”, πρόσθεσε», σχολιάζει το πρακτορείο.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ