2012-03-23 07:54:56
Φωτογραφία για ΣΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΑΠΟ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Δε χαλαρώνουμε, τρέχουμε, την άλλη βδομάδα έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας γιατί πρέπει να αρχίσει να προσδιορίζεται το πακέτο περικοπών δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ το οποίο θα βρούμε μπροστά μας μετά τις εκλογές.

 Το μήνυμα αυτό επιχειρεί να περάσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης με επιστολή του στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει αναλάβει- μέσω του Μνημονίου- την υποχρέωση να κόψει δαπάνες ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,6 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία.

Στο πλαίσιο αυτό- αναφέρεται στην επιστολή- η χώρα οφείλει να δρομολογήσει τρεις μελέτες δαπανών ήτοι,

· Επισκόπηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης με στόχο εξοικονόμησης 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, 

· Αναδιάρθρωση διοικητικών δομών, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης με στόχο εξοικονόμησης 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, 

· Επισκόπηση κοινωνικών προγραμμάτων με στόχο εξοικονόμησης 1½ ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ 


Οι μελέτες και τα ποσοστά εξοικονομήσεων αποκαλύπτουν που και πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι των περικοπών. Προκύπτει, με σαφήνεια ότι το μεγαλύτερο μαχαίρι με περικοπές παραπάνω από 6 δισ. ευρώ θα μπει στη γενική κυβέρνηση αγγίζοντας επί της ουσίας κάθε δαπάνη του Δημοσίου.

Από «αναδιάρθρωση διοικητικών δομών» που φωτογραφίζει λουκέτα και συγχωνεύσεις σε φορείς του Δημοσίου θα περικοπούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ενώ κοντά στα 3 δισ. ευρώ θα «πληρώσουν» τα κοινωνικά προγράμματα.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη ξεκινήσει τη δικιά του «δουλειά». «Σε ότι αφορά στην επισκόπηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έχει ήδη δρομολογήσει τη λεπτομερή καταγραφή και αξιολόγηση της δομής των δημοσίων δαπανών ανά υπουργείο και φορέα της γενικής κυβέρνησης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης περί το τέλος Μαρτίου», αναφέρεται στην επιστολή γεγονός που σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ.

Την επόμενη εβδομάδα άλλωστε, όπως προκύπτει από την επιστολή, τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έρθουν στην Αθήνα «προκειμένου να συνδράμουν στην αξιολόγηση των ευρημάτων της πρώτης φάσης και τελικώς να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της μελέτης».

Αυστηρά μηνύματα από τους δανειστές

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα Κομισιόν και Ε.Ε. κατέστησαν σαφές, τόσο με δηλώσεις όσο και με τις εκθέσεις που συνέταξαν για την Ελλάδα ότι δεν θα δεχθούν καμμία καθυστέρηση στην υιοθέτηση των μέτρων.

Μόλις χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, David Hawley, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να καθυστερήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης (ύψους 1,65 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, αν δεν εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι που προβλέπει το νέο πρόγραμμα. "Βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ο καθορισμός και η νομοθέτηση, όπου είναι δυνατό, των μέτρων για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στην έκθεση του Τόμσεν για την Ελλάδα αναφέρεται πως «η παρουσίαση από την πλευρά της Ελλάδας τον Ιούνιο νέων «αξιόπιστων» δομικών μέτρων μείωσης των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ έως το 2014 (11,6 δισ. ευρώ) θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για να υπάρξει θετική γνώμη για τη χώρα στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης της πορείας της από το ΔΝΤ. Απώτερος στόχος των μέτρων είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014. Σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσει και η μείωση της φοροδιαφυγής, από την οποία στόχος είναι να εξασφαλιστούν επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3 δισ. ευρώ)». 

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο εκπρόσωπος στην τρόικα Ματίας Μόρς έχει ξεκαθαρίσει ότι για να πετύχει η Ελλάδα την δημοσιονομική προσαρμογή έχει "ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της" και ότι θα υπάρχει διαρκής και αυξημένη παρακολούθηση (monitoring) των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, με τριμηνιαίους ελέγχους και εκταμιεύσεις ποσών κάθε μήνα.

Euro2Day
  TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το στυλ της Βίκυς Καγιά
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το στυλ της Βίκυς Καγιά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ