2012-11-13 17:46:32
Φωτογραφία για Δεύτερο γύρο διαβούλευσης στο ν/σ για την αγορά ηλεκτρισμού, ζητεί η Βουλή
Λευκωσία: Διιστάμενες απόψεις από τους εμπλεκόμενους φορείς σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού κατέγραψε στη σημερινή της συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όπως προχωρήσει και σε δεύτερο γύρο διαβούλευσης με στόχο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λευτέρης Χριστοφόρου, αφού έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα «το οποίο ουσιαστικά θα αλλάξει την εικόνα των πραγμάτων στον ηλεκτρισμό και ιδιαίτερα σε σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών», είπε πως «φαίνεται ότι υπάρχουν πάρα πολλές διιστάμενες απόψεις σε βαθμό μάλιστα που οι εμπλεκόμενοι φορείς ΔΕΦΑ, ΡΑΕΚ, ΑΗΚ και άλλοι να μην έχουν κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπιση αυτού του ολοκληρωμένου νομοσχεδίου».


Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως για την Επιτροπή είναι εκ των ων ουκ άνευ να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο ότι οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα έχουν απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας γιατί, όπως υπέδειξε, είναι αδιανόητο στην Κύπρο του 2012 να αποκόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ανθρώπους άνεργους για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Είπε πως στο νομοσχέδιο καθορίζεται η έννοια της ενεργειακής φτώχειας, «η οποία στην Κύπρο καθημερινά αυξάνεται, σε βαθμό μάλιστα που οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το απαραίτητο και βασικό κοινωνικό αγαθό».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα στηρίξει, θα θωρακίσει και θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διαφυλάξει το δικαίωμα στην πρόσβαση στον ηλεκτρισμό.

Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο συζήτησης τονίστηκε ιδιαίτερα το ότι «οι βαριοί λογαριασμοί της ΑΗΚ συνεχίζουν να λυγίζουν τις πλάτες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Αναμένουμε σε 15 μέρες από την ΑΗΚ αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε, δηλαδή ένα πλάνο και ένα πρόγραμμα μείωσης των λογαριασμών» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εμφανίστηκαν με σοβαρές παρατηρήσεις επί των δυο νομοσχεδίων, η ψήφιση των οποίων επείγει, όπως ανέφερε, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να δώσει μια δυνατότητα δεύτερης διαβούλευσης καθώς η πρώτη διαβούλευση κρίθηκε ως μη ικανοποιητική.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επόμενων 15 ημερών η Επιτροπή θα έχει ενώπιον της συμφωνημένα κείμενα έτσι ώστε και πιο εύκολα να γίνουν αποδεκτά αλλά και οι εμπλεκόμενοι να νοιώθουν ότι έχουν ικανοποιηθεί οι θέσεις που έχουν καταθέσει.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το πρόβλημα φαίνεται πως έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων.Πηγή: Φιλελεύθερος
enimerotiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ