2012-11-13 19:03:03
Φωτογραφία για Β. Σόιμπλε: Συνδυασμός μέτρων για την Ελλάδα
Ο υπoυργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εξήρε σε συνέντευξή του τις προόδους στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η όποια λύση για το κόστος της επιμήκυνσης δεν θα κοστίσει... οπωσδήποτε περισσότερα χρήματα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση και να πούμε στους πολίτες ότι οι προσπάθειές τους δεν είναι μάταιες», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το πρωί στην Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (SWR).

«Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσει μια σειρά σημείων. Η παράταση του χρόνου μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 αντί του 2020 ήταν δεδομένη εκ των προτέρων. Ελπίζουμε ότι τα ανοιχτά σημεία θα απαντηθούν στις επόμενες μέρες έτσι ώστε να ενημερωθεί το κοινοβούλιο στο Βερολίνο και να δώσει την συγκατάθεσή του.

«Η κατάσταση χειροτέρεψε»

Στην ερώτημα αν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από ό,τι περιγράφεται στην έκθεση της τρόικας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο και με τις δύο εκλογικές διαδικασίας το περασμένο καλοκαίρι. Η χώρα έκανε σημαντικές προσπάθειες και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το στηρίξουμε. Η κατάσταση όμως χειροτέρεψε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες».


Αναφερόμενος στο κόστος της επιμήκυνσης, ο υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν θα κοστίσει οπωσδήποτε περισσότερα χρήματα. Αυξάνονται μόνο οι χρηματοληπτικές ανάγκες με την πάροδο του χρόνου. Και γι' αυτό πρέπει να βρεθούν λύσεις. Θα είναι πάντως ένας συνδυασμός μέτρων. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις στην έκθεση της τρόικας -η οποία είναι στην ουσία μια ανάλυση για την κατάσταση στην Ελλάδα- που συζητήθηκαν στο Eurogroup. Δώσαμε εντολή στους υφυπουργούς Οικονομικών να αναζητήσουν λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και αυτό αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολο».

«Δεν μπορούμε να κερδίζουμε από αυτούς που έχουν ανάγκη»

Υπέρ της επιστροφής περίπου μισού δισ. ευρώ που έχει εισπράξει η Γερμανία από τόκους δανείων προς την Ελλάδα τάχθηκε ο Γιούργκεν Κοπελίν, ειδικός σε ζητήματα προϋπολογισμού από το κόμμα των γερμανών Φιλελευθέρων, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk. «Δεν μπορούμε να κερδίζουμε από εκείνους που έχουν ανάγκη. Δεν είναι σωστό αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός πολιτικός.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Γιούργκεν Κοπελίν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και εξέφρασε φόβους ότι η έκθεση της τρόικας ωραιοποιεί την κατάσταση στην Ελλάδα.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ