2012-11-17 22:47:31
Φωτογραφία για Αναζητείται συμβιβασμός ενόψει Eurogroup
Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για να βρεθεί μια οριστική λύση μέχρι την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης μαμούθ.

Βασικό αγκάθι παραμένει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τους εταίρους να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, αλλά, παράλληλ, να εκφράζεται δειλά δειλά μια αισιοδοξία ότι στην επερχόμενη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Οι τελευταίες ενδείξεις κάνουν λόγο για μια οριακή υποχώρηση του ΔΝΤ αναφορικά με το «κούρεμα» του χρέους, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

Στο Eurogroup της Τρίτης, αναμένεται να προκριθεί μια συνδυαστική λύση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα προβλέπει μείωση ή ακόμα και μηδενισμό των επιτοκίων στα δάνεια της Τρόικα, ττην παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και απόδοδη των κερδών στις τράπεζες οι οποίες θα τα επιστρέδουν στα κράτη - μέλη και εκείνα, με τησειρά τους, στην Ελλάδα και την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους.


Θετικά μηνύματα από Γιούνκερ

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προέβη σε μια αισιόδοξη δήλωση τονίζοντας ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και, εν τέλει, η Ευρωζώνη θα πορευθεί στη συνέχεια μαζί με το Eurogroup.

«Αναμένω να διανύσουμε το υπόλοιπο της απόστασης μαζί το ΔΝΤ» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε «Eργαζόμαστε εντατικά ώστε πετύχουμε ένα συμβιβασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα».

Θολώνει το τοπίο η Λαγκάρντ

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε για άλλη μια φορά να ανοίξει τα χαρτιά της, αλλά δεν αναφέρθηκε καθόλου στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας, ότι επιθυμεί μια λύση βασισμένη στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους υπονοώντας ότι υπάρχει πρόοδος αλλά το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει αντιρρήσεις.

«Η συμφωνία πρέπει να προσφέρει μια διαρκή λύση για το χρέος της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στην ελληνική οικονομία» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται, πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες, η άκαμπτη γερμανική πλευρά δέχεται ομοβροντία προτάσεων για ένα μελλοντικό κούρεμα, καθώς, έπειτα από τις δηλώσεις Βάιντμαν, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετιγκερ, παραδέχθηκε ότι «στο τέλος της ημέρας, δεν θα αποφύγουμε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Οι τελευταίες αλλαγές στο «Μνημόνιο 3»

Στην ελληνική πλευρά, πάντως, οι ετοιμασίες προχωρούν με «βήμα ταχύ» για να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα και να πάει πανέτοιμη στο Eurogroup, ενώ η κυβέρνηση έπειτα από την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προέβη στις τελευταίες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για να μην υπάρξουν εκ νέου αντιρρήσεις και αντιπαραθέσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικα.

Η έκθεση της Τρόικα αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το βράδυ της Κυριακής και στην ελληνική πλευρά υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τις συζητήσεις της Τρίτης.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι προφανώς να δοθεί οριστική λύση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του «για να μην γρουσουζέψει» τη διαδικασία.

Τη Δευτέρα αναμένεται να είναι έτοιμη και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με βάρος ανάλογο του πολυνομοσχεδίου, καθώς «σκουπίζονται» συνολικά 13 εκκρεμότητες όλων των υπουργείων.

Πηγή: Συνδυαστική λύση στο Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/77121#ixzz2CVyyNoW3
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ