2012-11-20 02:22:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Θέλουν να βάλουν χέρι στο ΦΑ οι τροϊκανοί
Χέρι στο ταμείο του φυσικού αερίου θέλει να βάλει η τρόικα, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο όλο εγχείρημα, αφού στην... ουσία οι δανειστές μας θέλουν να λειτουργεί το ταμείο με δική τους εντολή.

Η τρόικα επιμένει ότι τόσο τα 200 εκατομμύρια από την υπογραφή των συμβολαίων αλλά και όποιο άλλο έσοδο θα πρέπει να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους.

Η κυβέρνηση αρνείται ένα τέτοιο ορό χωρίς βέβαια να αποκλειει μερος των εσοδων να πηγαίνει και στην αποπληρωμή του χρέους. Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με αυτή την απαίτηση της τρόικας θα αφορά το τερματικό.

Με μια τέτοια εξέλιξη το κράτος δεν θα μπορεί να έχει πλειοψηφικό πακέτο και δεν θα έχει ευελιξία, αφού στην ουσία το τερματικό θα γίνει από ξένες εταιρείες και ο έλεγχος θα βρίσκεται στους ξένους. Επομένως με τη θέση της τρόικας δεν τίθεται μονό θέμα κυριαρχίας αλλά η Κύπρος θα χάσει το ρολό της ως ενεργειακό Κέντρο.


Το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητούσε να ελέγξει το ταμείο ήταν κάτι που φοβόταν εξ αρχής η κυβέρνηση, και γι' αυτό θα δώσει σκληρή μάχη ώστε μια τέτοια εξέλιξη να αποτραπεί.

Μάλιστα η εμμονή αυτή της τρόικας δεν είναι άσχετη και με προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κατά πόσον χρειάζεται τερματικό υγροποίησης-απουγροποίησης στην Κύπρο.

Κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν αυτή η στάση της Επιτροπής να συνδέεται και με τις απειλές της Τουρκίας, ότι η δημιουργία τερματικού αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη και ενοχλημένη για δηλώσεις που γίνονται, στο εσωτερικό, για άρον-άρον υπογραφή του μνημονίου, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι τέτοιες δηλώσεις υποσκάπτουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Λευκωσίας.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στο Μόναχο ο Α.Σαμαράς
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο Μόναχο ο Α.Σαμαράς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ