2012-11-20 20:16:54
Φωτογραφία για Η Ένωση Μεταναστών Ελλάδας, υπέρ των αλλαγών για ιθαγένεια!Στηρίζουν την πρωτοβουλία Αντ. Σαμαρά
• Σε άνευ προηγουμένου άτακτη υποχώρηση υποχρεώνονται οι ΣΥΡΙΖέοι και οι κάθε λογής «Ραγκούσηδες» για το νέο πλαίσιο απονομής ιθαγένειας καθώς με ανακοίνωσή της η Ένωση Μεταναστών Ελλάδας που αποτελείται από 16 σωματεία μεταναστών (Αφγανοί, Πακιστανοί, Κούρδοι, Αλβανοί, Αιγύπτιοι, κτλ.) τάσσεται υπέρ των αλλαγών που προωθεί ο Αντ. Σαμαράς. «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου να αναθεωρήσει το ν.3838/2010 ο οποίος παρουσίαζε πολλές προβληματικές διατάξεις» αναφέρουν. Τ

ονίζουν ακόμη τα εξής: «Εμείς οι κοινότητες των νομίμων μεταναστών που ζούμε και εργαζόμαστε στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για συνολική ρύθμιση μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα βάλει ένα τέλος στην ταλαιπωρία μας, όσων αφορά τις υπηρεσίες του κράτους και παράλληλα θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξη των παιδιών μας στην ελληνική κοινωνία, Προς όφελος πάντα της Ελλάδας του μέλλοντος. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία περισσότερων κόμματων της Βουλής, θα δώσει αρωγή στην σταθερή πορεία της χώρας, σε ότι έχει σχέση με την μετανάστευση».


Νικολακόπουλος Δημήτρης

 Οι μύθοι του «νόμου Ραγκούση»

Σκεπτικισμός όμως εκφράζεται κατά πόσον ο «νόμος Ραγκούση» διευκόλυνε την αθρόα πολιτογράφηση των οικονομικών μεταναστών. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών καταρρίπτονται μια σειρά μύθων που έχουν καλλιεργηθεί γύρω από τις «ελληνοποιήσεις αλλοδαπών».

Τα στοιχεία αυτάκαταδεικνύουν τα εξής:

Πρώτον, η Ελλάδα δεν προχωρεί σε αθρόες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών και σε «μαζικές ελληνοποιήσεις», καθώς σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά χορηγεί με διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις λιγότερες ιθαγένειες.

Δεύτερον, μετά τον Ν. 3838/2010 πραγματοποιούνται οι μισές πολιτογραφήσεις συγκριτικά με το 2009  και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες, καθώς οι αιτήσεις εξετάζονται από ειδική επιτροπή.

Τρίτον, η συντριπτική πλειονότητα χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας αφορά ομογενείς - κυρίως από την Αλβανία και την Τουρκία -, ενώ σε οικονομικούς μετανάστες ο αριθμός των εγκρίσεων είναι ελάχιστος.

Τέταρτον, στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών και του ευρωπαϊκού Νότου τα παιδιά παίρνουν ιθαγένεια πριν από τα 18, ρύθμιση την οποία προβλέπει και ο υφιστάμενος νόμος.

Τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του υπουργείου καταδεικνύουν ότι παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού πολιτογραφήσεων την περίοδο 2007 - 2009, επί κυβέρνησης δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, περίοδο κατά την οποία πολιτογραφήθηκαν περίπου 13.000 άτομα, ενώ από το 2010-2011 παρατηρείται μείωση.

Την ίδια περίοδο, γεγονός που δείχνει ότι η πορεία προς τις κάλπες επηρεάζει άμεσα και το θέμα της χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αποφάσεων πολιτογράφησης ομογενών (12.354 το 2009), ενώ ως προς τους λοιπούς αλλοδαπούς καταγράφεται σταδιακή μείωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε 375 αλλοδαπούς. Ο αριθμός των αποφάσεων πολιτογράφησης που έχουν εκδοθεί με βάση τη νέα διαδικασία, ανέρχεται σε 155, εκδοθείσες όλες εντός των ετών 2011-12.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ