2012-11-21 00:27:12
Φωτογραφία για Μειώθηκε η παραγωγή οπίου
Αυξήθηκαν για μια ακόμη φορά φέτος στο Αφγανιστάν οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με όπιο, όμως η παραγωγή μειώθηκε εξαιτίας... ασθενειών των φυτών της παπαρούνας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην ετήσια έκθεσή της.

Σύμφωνα, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επιφάνεια των καλλιεργούμενων εκτάσεων αυξήθηκε κατά 18% μέσα σε ένα χρόνο σε όλο το Αφγανιστάν και έφτασε τα 1.540.000 στρέμματα, με σημαντικότερη αύξηση να καταγράφεται στα νότια και τα δυτικά της χώρας, όπου βρίσκεται η καρδιά της παράνομης αυτής βιομηχανίας, αλλά και σε κάποιες επαρχίες στα ανατολικά και τα βόρεια.

Παρόλα αυτά, η παραγωγή του οπίου μειώθηκε κατά 36% τον τελευταίο χρόνο και έφτασε τους 3.700 τόνους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των ασθενειών. Η μείωση αυτή της παραγωγής συνέβαλε στην αύξηση των τιμών του οπίου, της ουσίας που βγαίνει από την παπαρούνα και χρησιμεύει ως πρώτη ύλη για την ηρωίνη και τη μορφίνη.


«Οι αυξημένες τιμές του οπίου είναι η βασική αιτία της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιούρι Φεντότοφ, διευθυντής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC).

Οι Αφγανοί αγρότες λάμβαναν φέτος κατά μέσο όρο 196 δολάρια για κάθε κιλό οπίου, ενώ η αξία της συνολικής παραγωγής του Αφγανιστάν εκτιμάται στα 700 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την UNODC.

«Οι αυξημένες τιμές του οπίου ενδέχεται να ωθήσουν πολλούς αγρότες να καλλιεργήσουν εκ νέου παπαρούνα στη διάρκεια της επόμενης περιόδου», υπογραμμίζει η έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, καλώντας να ενισχυθεί η μάχη κατά της παραγωγής οπίου σε συνεργασία με τις αφγανικές αρχές και τη διεθνή κοινότητα.

Οι βασικές επαρχίες όπου καλλιεργείται όπιο, κυρίως η επαρχία Χελμάντ, είναι επίσης αυτές στις οποίες δρουν κυρίως οι αντάρτες, γεγονός που «επιβεβαιώνει τον σύνδεσμο μεταξύ της ανασφάλειας και της καλλιέργειας οπίου, που παρατηρείται από το 2007», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με αμερικανούς και αφγανούς αξιωματούχους, οι Ταλιμπάν κερδίζουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από την παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα παγκοσμίως.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ