2012-11-21 04:13:03
Φωτογραφία για «Κοκτέιλ μέτρων» για το χρέος
Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν στο κρισιμότερο Εurogroup για την Ελλάδα το πρακτορείο Reuters επικαλείται έγγραφο... για την πορεία του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το οποίο το χρέος επί του ΑΕΠ το 2020 θα ανέρχεται στο 144%, το 2022 στο 133% και το 2030 στο 111%.

Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο ξεκάθαρα δεν λαμβάνουν υπόψη τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για επαναγορά ελληνικού χρέους, ούτε την πιθανότητα ενός «κουρέματος» του επίσημου τομέα.

Την ίδια στιγμή αναμένεται η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος σε ένα Εurogroup που έχει διχάσει το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών του ευρώ.

Αναλυτικότερα, το πακέτο μέτρων για την Ελλάδα δεν προβλέπει ρητά «κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων του επίσημου τομέα, όπως επιζητούσε το ΔΝΤ,.

Αντιθέτως περιλαμβάνει μέτρα που θα μπορέσουν να οδηγήσουν … «αρκετά κοντά στο στόχο της μείωσης του χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020».


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο, προτείνεται η παράταση της επίτευξης του στόχου για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη μείωση του στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% το 2022 και το 111% του ΑΕΠ το 2030.

Αυτό θα συμβεί με μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 70 μονάδες βάσης (από 150 μονάδες βάσης σήμερα), επιπλέον του κόστος χρηματοδότησης. Επίσης προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές τόκων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για 10 χρόνια και επιστροφή κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Τέλος, το ΔΝΤ θα εξετάσει την πιθανότητα αλλαγής των επιτοκίων και των λήξεων στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως αποκλείονται «αναγκαστικά μέτρα που θα ενεργοποιήσουν τα CAC’s (Σ.Σ: ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας)», με δυο λόγια δεν μπαίνει σε συζήτηση νέο «κούρεμα», ενώ η μερική επαναγορά χρέους ιδιωτών ύψους 10 δισ. ευρώ στο 30 – 35% της ονομαστικής αξίας δείχνει ένας «λογικός διάδρομος».
protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ