2012-11-21 10:39:30
Φωτογραφία για Οι νέοι έλληνες αρχιτέκτονες διαγωνίζονται,
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Θερμού Μαρία  

Νέος θεσμός από το Μέγαρο Μουσικής και την ΑΓΕΤ Ηρακλής,

Ένας διεθνής θεσμός για την ανάδειξη της νέας ελληνικής αρχιτεκτονικής και των δημιουργών της είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge με στόχο το ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και η καινοτομία που πηγάζει μέσα από αυτό να βρουν απήχηση και στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα. 

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, που έχει τον τίτλο «GREAT» έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μουσικής από τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννη Μάνο, τον πρόεδρο ΔΣ της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ. Μανώλη Χρ. Κυπριανίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΓΕΤ Ηρακλής κ. Pierre Deleplanque και τον επιμελητή της πρώτης διοργάνωσης, αρχιτέκτονα κ. Μέμο Φιλιππίδη.

«GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια» είναι το θέμα της πρώτης διοργάνωσης που γίνεται στο πλαίσιο του θεσμού, ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών για την ακρίβεια, τον οποίο θα ακολουθήσει έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2013
. Ο διαγωνισμός αρχίζει από σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου και σ΄ αυτόν μπορούν να λάβουν μέρος φοιτητές σχολών Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα καθώς έλληνες φοιτητές σχολών του εξωτερικού. Καλούνται έτσι, οι νέοι αρχιτέκτονες να υποβάλλουν τις πρώτες ολοκληρωμένες προσπάθειές τους και να σχεδιάσουν έργα, ικανά να διαμορφώσουν το μελλοντικό περιβάλλον και τις πόλεις.

«Το θέμα της πρώτης διοργάνωσης «Τα Πρώτα τους Κτίρια» εστιάζει στο ταλέντο και τη δημιουργικότητα των νέων αρχιτεκτόνων, πριν και εκτός από τους περιορισμούς, τους οποίους υπαγορεύουν οι αναθέσεις, που κατά κανόνα θα αναλάβουν μετά το πτυχίο τους», λέει ο κ. Φιλιππίδης, προσθέτοντας: «Η συγκεκριμένη διοργάνωση αναδεικνύει την τάση τους να παρακάμπτουν τις συμβάσεις αυτές και εντός των σχολών τους να επιχειρούν να σχεδιάζουν μεγαλύτερης κλίμακας έργα, θέματα που είναι ίσως οι κρυφές επιθυμίες τους, έργα στα οποία θα ήθελαν να εξειδικευτούν και τα οποία αναμένουν στο μακρινό μέλλον να υλοποιήσουν».

Διεθνής κριτική επιτροπή εξάλλου, που την αποτελούν οι αρχιτέκτονες Μανουέλ Αϊρες Ματέους, Χοσέ Σέλγας, Λουθία Κανό καθώς και ο Νίκος Κτενάς θα κρίνει τους διαγωνιζόμενους. Πρόκειται άλλωστε για δημιουργούς, που προσεγγίζουν με ιδιαίτερο τρόπο το αντικείμενό τους διασφαλίζοντας έτσι, τον αναγκαίο πλουραλισμό αλλά και τη σύνοψη μερικών από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής. Να σημειωθεί, ότι οι εργασίες των υποψηφίων θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί την περίοδο 2008 - 2012 ενώ η υποβολή των συμμετοχών γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του www.great2013.com έως την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Αρχιτεκτονικές διοργανώσεις στο πλαίσιο του θεσμού «GREAT» θα γίνονται κάθε δύο χρόνια, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και του Ομίλου Lafarge. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, που επεκτείνει τον διάλογο, που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσεων, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κατασκευαστικές προκλήσεις και να υπηρετούν το αρχιτεκτονικό όραμα.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ