2012-11-21 11:37:02
Φωτογραφία για Προσοχή... ο Δήμος Λέσβου κλαδεύει δέντρα!
Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου για την ανάθεση εργολαβίας σε ιδιώτες, με αμοιβή 21.808 ευρώ, με σκοπό το... «κλάδεμα των επικίνδυνων δένδρων της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης». Δεν διαφωνεί κανείς με το προσεκτικό κλάδεμα των δέντρων αλλά πρόκειται ένα θέμα το οποίο μας φέρνει και πάλι στο νου ακραίες καρατομήσεις δέντρων στο νησί μας με την ευλογία, ανοχή ή μη των αρμόδιων υπηρεσιών. Τα απομεινάρια των πεύκων στα Μέσα στέκουν εκεί ως «ζωντανό» μνημείο για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές την εγκληματική μας αδράνεια στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δύο χρόνια μετά την κοπή τους ακόμα δεν βρέθηκε ποιος τα έκοψε. Τα δέντρα στον κήπο δίπλα στο Δημοτικό θέατρο, κόπηκαν εν μια νυκτή, με την ευλογία μάλιστα των αρμόδιων υπηρεσιών και ο κορμός - υπόλειμμα του τεράστιου δέντρου παραμένει και αυτός πεισματικά όρθιος εκθέτοντας αυτούς που το κατέστρεψαν. Κάποια δέντρα στα Τσαμάκια ξεράθηκαν επίσης μετά τις εργασίες τσιμεντώματος του χώρου.


Τι μπορεί να ακολουθεί; Μήπως στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου θα κόψουμε και τους φοίνικες της Παναγιούδας; Κάποιοι μπορούν να βάλουν ομπρέλες εκεί, να έχει έσοδα και ο δήμος, να μεγαλώσει η παραλία αλλά να έχει και καλύτερη θέα στη θάλασσα η γειτονική νέα "Πολιτεία της μεζονέτας". Ο τεράστιος πλάτανος στην Καραντώνη που έχει δώσει το όνομα του σε όλη την περιοχή, φιλοξενώντας τόσα πουλιά μπορεί τα περιττώματα τους να χαρακτηριστούν επικίνδυνα για τα διερχόμενα λουστραρισμένα αυτοκίνητα μας. Τι περιμένουμε; Ας τον κόψουμε και αυτόν.

Τα δέντρα, ιδιαίτερα τα λίγα δέντρα του αστικού ιστού της πόλης μας, είναι κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, κοσμούν την πόλη μας αλλά και όλο το νησί της Λέσβου. Για το λόγο αυτό επισημαίνουμε στη δημοτική αρχή ότι είναι σημαντικός ο έλεγχος των εργολάβων σε κάθε σημείο παρέμβασης τους, παρουσία αρμοδίων γεωπόνων, έτσι ώστε να μην χαθούν «κατά λάθος» και άλλα δέντρα για την πόλη μας. Τέλος καλούμε τους πολίτες της Μυτιλήνης να σταθούν φρουροί της κληρονομιάς μας και να συμβάλουν στο σταμάτημα κάθε ενέργειας που ξεφεύγει από τα όρια.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

lesvosnews.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ