2012-11-21 11:50:28
Φωτογραφία για Στα τέλη του μήνα το σχέδιο νόμου για τα εθνικά κληροδοτήματα
Στα τέλη του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και των διατάξεων για τις Σχολάζουσες Κληρονομιές και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης 25 βουλευτών της ΝΔ για το θέμα.

Στόχος, μεταξύ άλλων η απλοποίηση της διαδικασίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές και η συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για την κατάθεση αίτησης αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίων επ' αυτών. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης πρόνοια για τη δημιουργία μητρώου κοινωφελών περιουσιών και μητρώου σχολαζουσών κληρονομιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλούνταν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών ανέρχεται σήμερα σε 12.000, εκ των οποίων 3.000 είναι Ιδρύματα και Κληροδοτήματα, 3.800 είναι σχολάζουσες κληρονομιές και περίπου 5.200 εκκαθαρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών με ρυθμό το πολύ 20 υποθέσεων το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν σχεδόν 300 χρόνια για να εκκαθαριστούν όλες οι παλιές περιουσίες
. Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές, η συνολική αξία της περιουσίας αυτής εκτιμάται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.

Στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει πως «υπάρχει δυσκολία εντοπισμού των σχολαζουσών κληρονομιών, καθώς η αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου δεν ενημερώνεται εγκαίρως για την ύπαρξη κληρονομιών για τις οποίες δεν έχουν εμφανιστεί κληρονόμοι». Επίσης, οι περισσότεροι κηδεμόνες που διορίζονται, αποποιούνται του λειτουργήματος τους με συνέπεια την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος χωρίς να γίνονται ενέργειες εκκαθάρισης των κληρονομιών αυτών.

Σε υποθέσεις σχολαζουσών κληρονομιών με μεγάλο ενεργητικό, συμπληρώνει ο κ. Στουρνάρας, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αν δεν λήξουν, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισης του Δημοσίου ως κληρονόμου από το Δικαστήριο της κληρονομίας. Αλλά και ο Αστικός Κώδικας, σημειώνει ο υπουργός, δεν καθορίζει το ακριβές χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου η κληρονομία να περιέλθει στο Δημόσιο εάν δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος, κατά την εκδίκαση της εκάστοτε υπόθεσης, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των υποθέσεων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΙΑΝΕΙ... 100ΑΡΑ Ο ΣΙΟΒΑΣ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΙΑΝΕΙ... 100ΑΡΑ Ο ΣΙΟΒΑΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ