2012-03-23 17:45:09
Φωτογραφία για Η κρίση επιστρέφει με κέντρο την Ιβηρική...
Μόλις δύο εβδομάδες μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που χαιρετίστηκε ως ‘μεγάλη επιτυχία’ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αισιόδοξες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις οποίες ‘τα χειρότερα είναι πλέον πίσω μας’, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιστρέφει, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα κράτη της Ιβηρικής.

Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων πέρασαν χτες πάνω από το 5.5% για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, ενώ η Πορτογαλία, όπου τα νούμερα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού έδειξαν την Τετάρτη εκτροχιασμό του ελλείμματος, παρέλυσε χτες από μια μεγάλη απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Η χτεσινή πορτογαλική απεργία ήταν μόλις η δεύτερη από την είσοδο της χώρας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αφορούσε πρωτίστως τις συγκοινωνίες, τα σχολεία, τα λιμάνια και τις δημόσιες υπηρεσίες και είχε συγκληθεί από τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, τη CGTP η οποία ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα.


‘Τα μέτρα που εφαρμόζονται επιδεινώνουν την κατάσταση της χώρας αντί να τη βοηθούν’, δήλωσε ο ηγέτης της CGTP Αρμένιο Κάρλος. ‘Η λιτότητα φέρνει μεγαλύτερη λιτότητα. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα και το αποτέλεσμα είναι μια τρομακτική αποτυχία’.

Στην χτεσινή απεργία δεν συμμετείχε πάντως η πιο μετριοπαθής και δεύτερη σε μέγεθος συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας UGT, η οποία έχει υπογράψει σύμφωνο εργασίας με την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές οργανώσεις και υποστηρίζει πως το πρόβλημα της ανεργίας – που έφτασε κιόλας το 14.9% στην Πορτογαλία – δεν πρόκειται να λυθεί με απεργίες.

Τα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν πέρσι ύφεση στην Πορτογαλία κατά 1.6% και φέτος αναμένεται, κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, να την εμβαθύνουν στο 3.3%. Τα νούμερα αυτά όμως αμφισβητούνται από την πορτογαλική αριστερά που εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη. Και οι εκτιμήσεις της δυστυχώς επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου διμήνου του 2011 που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη και τα οποία έδειξαν πως παρά το ότι η Πορτογαλία είναι το ‘καλό παιδί’ της Ευρωζώνης – σε αντιδιαστολή με την κακή Ελλάδα – η ύφεση δεν αστειεύεται και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί ατιμώρητα τη λειτουργία των αυτόματων σταθεροποιητών. Έτσι, υπό την επιρροή της ύφεσης, οι δημόσιες δαπάνες του πορτογαλικού δημοσίου ακολούθησαν την πορεία εκτροχιασμού που είχαν σημειώσει παλαιότερα και οι δικές μας, αυξανόμενες φέτος κατά 3.5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ανάλογα κινήθηκαν και τα φορολογικά έσοδα μειούμενα κατά 4.3%.

Και όπως είχε συμβεί επί σειρά μηνών το 2011 στην περίπτωση της Ελλάδας, έτσι και σήμερα στην περίπτωση της Πορτογαλίας, δεν υπάρχει κανείς οικονομολόγος που να μην αμφισβητεί τις προβλέψεις της κυβέρνησης και του ευρωπαϊκού προγράμματος της χώρας σύμφωνα με τις οποίες η Πορτογαλία θα περάσει σε ανάπτυξη το 2013 και θα βγει στις αγορές το Σεπτέμβριο το 2013. Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι στο τέλος η Λισσαβόνα θα υποχρεωθεί να ζητήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ περαιτέρω οικονομική στήριξη – μια ιδέα που η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.

Κι όχι τυχαία, θα λέγαμε, αφού είναι γνωστό πως ο σχεδιασμός ενός δεύτερου πορτογαλικού προγράμματος θα προσκρούσει σε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες σε σχέση με της Ελλάδας, καθώς τυχόν αναδιάρθρωση του πορτογαλικού δημόσιου χρέους θα σαρώσει την Ισπανία επειδή οι ισπανικές τράπεζες κατέχουν πορτογαλικά ομόλογα ύψους 70 δις ευρώ.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Πορτογαλία, η Ισπανία περνά ξανά στο στόχαστρο των αγορών με τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, μετά από δύο πτωτικούς μήνες, να έχουν βρεθεί από χτες ξανά πάνω από το 5.5%. Εξέλιξη που θεωρείται μάλλον εύλογη, καθώς η ύφεση στην οποία βρίσκεται η χώρα, σε συνδυασμό με την υποχρέωση που ανέλαβε η κυβέρνηση Ραχόι υπό τις πιέσεις της Επιτροπής να μειώσει το έλλειμμα περισσότερο από όσο η ίδια στόχευε, αναμένεται να επιδεινώσουν την κατάσταση τόσο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και της υψηλής ανεργίας η οποία βρίσκεται στο 24%, όσο και της ύφεσης που απειλεί πλέον να βάλει τη τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης σε υφεσιακό σπιράλ.
sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
O Χατζηνικολάου πάει... ΑΝΤ1;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
O Χατζηνικολάου πάει... ΑΝΤ1;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ