2012-03-23 17:55:06
Φωτογραφία για Νέα Κερατέα στην Χαλκιδική για τα χρυσωρυχεία [video]
Μιά νέα "Κερατέα" με επεισόδια και συγκρούσεις που βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη έχει δημιουργηθεί στην Χαλκιδική με αφορμή την σχεδιαζόμενη λειτουργία νέων μεταλλείων χρυσού.

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής και εργαζομένους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ που έχει αναλάβει τις εξορύξεις του πολύτιμου μετάλλου.

Πηγές της εταιρείας αναφέρουν πως η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε όταν περίπου 15 εργαζόμενοι στην εταιρία, στην πλειοψηφία τους αρχαιολόγοι και τοπογράφοι, μετέβησαν στην τοποθεσία «Σκουριές», όπου σχεδιάζεται να γίνει εξόρυξη χρυσού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Κώστας Γεωργαντζή, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν ξαφνικά επίθεση με πέτρες και καδρόνια από κατοίκους της περιοχής, που αντιδρούν στην λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.


«Η εταιρεία είναι καθόλα νόμιμη. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από ομάδα μεταφερόμενων ακτιβιστών και από μερίδα κατοίκων που αντιδρούν μόνιμα στην επένδυση. Εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε. Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρίας και το δικαίωμα στην εργασία των υπαλλήλων μας», δήλωσε ο κ. Γεωργαντζής.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως περίπου 30 , στην πλειοψηφία τους γυναίκες προπηλακίστηκαν από 400 περίπου εργαζόμενους της επιχείρησης.

«Με πρωτοβουλία των εκπροσώπων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», σήμανε συναγερμός και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία όλοι εργαζόμενοι (γύρω στα 400) άτομα, στην περιοχή των μεταλλείων. Μας προπηλάκισαν, μας έβριζαν, και ήμασταν απροστάτευτοι, αφού στο σημείο υπήρχαν μόνο τρεις αστυνομικοί. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία του τόπου μας από την καταστροφή», δήλωσε η εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά της λειτουργίας των μεταλλείων κ. Ιγγλέζη.

Θέση για το ζήτημα έλαβε και ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης που τάχθηκε κατά των εξορύξεων χρυσού με κυάνιο και κάθε είδους βιαιοπραγίας.

Με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στη περιοχή όπου σχεδιάζεται να γίνει η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από πολλά σημεία της Ευρώπης μας έρχονται διαρκώς νέα για τη μαζική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε σχέδια εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού με χρήση κυανίου και εξόρυξης με τη μέθοδο των ανοιχτών ορυγμάτων μέσα σε δασικές περιοχές.

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να διεκδικούν την υπεράσπιση των φυσικών τους πόρων, του νερού τους, των δασών τους, της γης τους απέναντι σε πρακτικές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω το τραγικό ατύχημα στη Μπάγια Μάρε της Ρουμανίας όπου διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Τίσλα και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια και νεκρώνοντας τα οικοσυστήματα και την οικονομική δραστηριότητα που στηριζόταν σε αυτά.

Το ατύχημα στη Μπάγια Μάρε θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία της Ευρώπης μετά του Τσέρνομπιλ. Για το λόγο αυτό χώρες όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία απαγόρευσαν τη χρήση κυανίου και θα ήθελα να καλέσω ακόμη μια φορά να ακολουθήσουμε το σοφό τους παράδειγμα και στην Ελλάδα.

Η αποφυγή χρήσης οποιασδήποτε μορφής βίας είναι απαραίτητη και η μόνη που θα επιτρέψει τη δικαίωση του αγώνα των τοπικών κοινωνιών για την υπεράσπιση των κοινών πόρων».

forkeratea.blogspot.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ