2012-11-21 16:08:18
Φωτογραφία για ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ''ΧΑΡΑΤΣΙ'' ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΣΩ ΔΕΗ
Να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης του τέλους ακινήτων ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού.

«Ένα έτος μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων θεωρούμε ότι οι έκτακτοι λόγοι, που ενδεχομένως θα δικαιολογούσαν τις παραπάνω ρυθμίσεις, έχουν εκλείψει, και ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού και είσπραξης του για το μέλλον, ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί από την ηλεκτροδότηση των ακινήτων των πολιτών και να υπολογιστεί στη βάση υπολογισμού του ΕΤΑΚ, η οποία έχει δημιουργηθεί ειδικά για την είσπραξη φόρων».

Η ίδια επισημαίνει στην επιστολή της ότι θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον του κ. Στουρνάρα «για την τήρηση της νομιμότητας, ειδικά σήμερα, όπου οι περισσότεροι πολίτες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινής τους επιβίωσης και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».


Μαζί με την επιστολή η κυρία Σπανού απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών και τα συμπεράσματα από σχετικό πόρισμα που συνέταξε με βάση τις καταγγελίες των πολιτών.

Ολόκληρη η επιστολή

Θέµα: Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών

(Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε.)

Αξιότιµε κύριε Υπουργέ,

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης µεγάλου αριθµού διαµαρτυριών πολιτών σχετικά µε την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών, όπως αυτό θεσπίστηκε στο άρθρο 53 Ν.4021/2011, ΦΕΚ Α 218/3.10.2011, τροποποιήθηκε µε τα άρθρα 1 και 5 του ν. 4047/2012 ΦΕΚ Α 31/23.2.012, και ισχύει.

Λόγω του σύντοµου χρονικού διαστήµατος, εντός του οποίου αποφασίστηκε η επιβολή του τέλους και καθορίστηκε τόσο η διαδικασία υπολογισµού και είσπραξής του όσο, -ύστερα και από παρέµβαση της Αρχής- και η διαδικασία διόρθωσης του υπολογισµού του, ανέκυψαν πολλά προβλήµατα, ορισµένα από τα οποία σας µεταφέρουµε και παρακαλούµε για την ανταπόκρισή σας, προκειµένου να επιλυθούν.

1. Προσδιορισµός της εκτάσεως της φορολογητέας ύλης κατά παραποµπή στο

ν.2130/1994.

Σύµφωνα µε την αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόµου «Ενισχυµένα µέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυµάτων - …», µε κριτήριο την καθολικότητα, την αναλογικότητα και την προσφορότητα, (δηλαδή τη δυνατότητα ταχείας είσπραξης των σχετικών εσόδων έτσι ώστε να διασφαλισθεί η εκτέλεση του προϋπολογισµού του 2011), αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η επιβολή ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούµενα ακίνητα µε οικιστική ή εµπορική χρήση, αφού λήφθηκε υπόψη µεταξύ άλλων, ότι επιβάλλεται σε περιουσία της οποίας η πραγµατική αξία εξαρτάται

απολύτως από την επίτευξη των δηµοσιονοµικών στόχων.

Το επιβαλλόµενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί ετησίως περίπου σε 2 τοις χιλίοις επί της πραγµατικής αξίας των ακινήτων, επιβάρυνση απολύτως ανεκτή και αναλογική σε σχέση µε την πραγµατική αξία της ακίνητης περιουσίας της οποίας το επίπεδο αξίας εξ αποτελέσµατος θα διασφαλίσει.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται λόγος για την «πραγµατική αξία» της ακίνητης περιουσίας, ωστόσο επελέγη για τον προσδιορισµό της εκτάσεως της φορολογητέας ύλης, ήτοι της επιφάνειας των επιβαρυνοµένων επιφανειών η παραποµπή σε διατάξεις άλλου νόµου και ειδικότερα τα τετραγωνικά µέτρα που αναγράφονται στο λογαριασµό της ∆.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προµηθευτών ηλεκτρικού ρεύµατος, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 213/1994, το οποίο όµως ουδόλως αποδίδει την πραγµατική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Για τον προσδιορισµό της φορολογητέας αντικειµενικής αξίας των υπέρ ∆ηµοσίου προς φορολόγηση ακινήτων (κτισµάτων) και των εµπραγµάτων σε αυτά δικαιωµάτων(Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων-ΦΜΑ, Φόρος κληρονοµιών κλπ) λαµβάνονται υπόψη στοιχεία τα οποία συνδυάζονται

πολλαπλασιαστικά κατά τρόπο σχεδόν ταυτόσηµο και η προσδιοριζόµενη αντικειµενική αξία ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το κάθε ακίνητο (κατάστηµα, διαµέρισµα, ρετιρέ, υπόγειο, πατάρι, κ.λπ.).

Αντίθετα, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για τον υπολογισµό της αξίας των ακινήτων λαµβάνονται υπόψη µόνο το ύψος της τιµής ζώνης και ο συντελεστής παλαιότητας όπως καθορίζονται και ισχύουν κάθε φορά µε αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών, µε αποτέλεσµα η προσδιοριζόµενη αξία του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται το τέλος να µην ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητα του κάθε ακινήτου.

Επιπλέον, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας υπολογίζεται για τα εκτός σχεδίου ακίνητα επί πλασµατικών τετραγωνικών ενώ επιβάλλεται και σε αδόµητη επιφάνεια. Συνεπώς, δηµιουργούνται αντιφάσεις και προβλήµατα, γιατί το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών επιβάλλεται -λόγω του ότι επιβάλλεται στην επιφάνεια επί της οποίας υπολογίζεται το Τ.Α.Π.- και επί µη

δοµηµένων επιφανειών (π.χ. «πλασµατικά» τετραγωνικά (µη δοµηµένης) επιφάνειας).

2. Επιβολή Ε.Ε.Τ.Η. .Ε. σε ακίνητα υπό κατασκευή, ηλεκτροδοτούµενα µε εργοταξιακό ρεύµα.

Από την άλλη πλευρά, ενώ στα κτίσµατα οικοδοµής που ανεγείρεται, και για τα οποία χρησιµοποιείται εργοταξιακό ρεύµα, δεν επιβάλλεται Τ.Α.Π., επιβάλλεται Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. Ειδικότερα, στην παράγραφο 5 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, όπου προβλέπονται οι περιπτώσεις ακινήτων που δεν υπόκεινται στο ειδικό τέλος, αυτές είναι όµοιες µε τις κατηγορίες των ακινήτων που δεν υπόκεινται στο Τ.Α.Π., µε εξαίρεση τις υπό ανέγερση οικοδοµές, που δεν αναφέρονται ρητά στην παράγραφο αυτή.

Βάσει της ισχύουσας πολεοδοµικής νοµοθεσία, µετά την έκδοση της οικοδοµικής άδειας και τη θεώρηση του στελέχους της από την αρµόδια Αστυνοµική Αρχή και προκειµένου να είναι δυνατή η εκτέλεση του έργου, π.χ. η ανέγερση οικοδοµής, παρέχεται η δυνατότητα σύνδεσης εκάστου εργοταξίου µε προσωρινή παροχή εργοταξιακή.  Η σύνδεση δεν αφορά σε δοµηµένη επιφάνεια, αλλά σε ακίνητο άνευ κτίσµατος.

Μετά δε το πέρας των εργασιών, ήτοι την ανέγερση της οικοδοµής, η προγενέστερα αδόµητη επιφάνεια, από εργοτάξιο καθίσταται δοµηµένη, ως εκ τούτου παύει και το εκ των ισχυουσών διατάξεων παραχωρηθέν σε έκαστο ενδιαφερόµενο δικαίωµα σύνδεσης του δοµηµένου πλέον

ακινήτου του µε εργοταξιακή παροχή. Η εργοταξιακή παροχή, εποµένως, αφορά σε προσωρινή σύνδεση µε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, προκειµένου να εκτελεστούν οικοδοµικές εργασίες και δεν αποτελείηλεκτροδότηση οικοδοµής µε συγκεκριµένη χρήση. Κατά συνέπεια, δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. στα ανωτέρω ακίνητα.

3. Σύνδεση της δυνατότητας αλλαγής παρόχου µε την εξόφληση του

Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. ή την καταβολή 50 ευρώ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη µε έγγραφό του προς τον Υπουργό Οικονοµικών (Νοέµβριος του 2011) είχε διατυπώσει την άποψη ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολίτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην καταβολή του τέλους συνιστά στέρηση βασικών βιοτικών αναγκών και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας. Τόνιζε, επίσης, ότι η µη καταβολή των οφειλών προς το ∆ηµόσιο έχει συγκεκριµένες νοµικές συνέπειες για το φορολογούµενο, κατά των οποίων οι πολίτες έχουν δικαίωµα να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, µέσω της άσκησης των προβλεποµένων διοικητικών µέτρων.

Επιπλέον, η Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας µε την υπ' αριθµ. 1972/2012  απόφασή της έκρινε ότι η δυνατότητα της ∆ΕΗ και των εναλλακτικών προµηθευτών ηλεκτρικού ρεύµατος να προβαίνουν σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύµατος προς τον καταναλωτή, σε περίπτωση µη καταβολής του τέλους αντίκειται στο Σύνταγµα, µεταξύ άλλων διότι προσβάλλεται και η ελευθερία των συµβάσεων, η οποία αποτελεί ειδική εκδήλωση του συνταγµατικού δικαιώµατος του καθενός να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συµµετέχει στην κοινωνική, οικονοµική και πολιτική ζωή της Χώρας.

Παρά τα ανωτέρω, σύµφωνα µε τις πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου Οικονοµικών προς τις ∆.Ο.Υ., εξακολουθεί να συναρτάται η δυνατότητα του πολίτη να αλλάξει προµηθευτή ηλεκτρικού ρεύµατος από την εξόφληση της τρέχουσας και τυχόν ληξιπρόθεσµων δόσεων του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 ή τουλάχιστον, σε περίπτωση που δηλώνει αδυναµία καταβολής του απαιτούµενου ποσού, από την καταβολή του ποσού των 50 ευρώ.

Κατ' αυτόν τον τρόπο προσβάλλεται το δικαίωµα των πολιτών να συνάπτουν ελεύθερα σύµβαση µε όποιον προµηθευτή επιθυµούν µε µόνο κριτήριο τους όρους της µεταξύ τους συµβάσεως.

Ζήτηµα, τέλος, γεννάται και σε περίπτωση που έχει διακοπεί η παροχή ρεύµατος λόγω οφειλών προς τον προµηθευτή και ο καταναλωτής επιθυµεί την επανασύνδεση µε καταβολή µόνο του οφειλόµενου ποσού που αντιστοιχεί σε καταναλωθέν ηλεκτρικό ρεύµα.

4. Μη διόρθωση των σφαλµάτων στον υπολογισµό του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. για το 2011και εσφαλµένος υπολογισµός του τέλους για το 2012.

Οι µηχανογραφικές καταστάσεις των ∆ήµων δεν ήταν επικαιροποιηµένες όσον αφορά στις ισχύουσες τιµές ζώνης ή είχαν πολλά σφάλµατα όσον αφορά στις τιµές ζώνης και στα τετραγωνικά µέτρα βάσει των οποίων υπολογίζεται το Τ.Α.Π., µε αποτέλεσµα να γίνει και εσφαλµένος υπολογισµός του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε µε έγγραφό του προς τον Υπουργό Οικονοµικών υπογραµµίσει το πρόβληµα ζητώντας παράλληλα να προβλεφθεί διαδικασία διόρθωσης και επιστροφής ή συµψηφισµού του τέλους που υπολογίστηκε µε εσφαλµένο συντελεστή και καταβλήθηκε αχρεωστήτως.

Πράγµατι, προβλέφθηκε διαδικασία διόρθωσης (ΠΟΛ 1244/1.12.2011), βάσει της οποίας οι πολίτες έπρεπε να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης έως 20 Ιανουαρίου 2012  στους ∆ήµους και οι ∆ήµοι έπρεπε να στείλουν έως 27 Ιανουαρίου 2012 τις ενηµερωµένες καταστάσεις στο διαχειριστή δικτύου της ∆ΕΗ. Παρά ταύτα, ο Συνήγορος του Πολίτη δέχεται πλήθος αναφορών πολιτών, οι οποίοι και για το 2012 έλαβαν λογαριασµό χωρίς να έχει γίνει διόρθωση του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. για το 2012 και συµψηφισµός µε το τέλος του 2011.

Ειδικότερα διακρίνουµε τις ακόλουθες περιπτώσεις: 

• Πολίτες αιτήθηκαν εµπρόθεσµα την αλλαγή της εσφαλµένης τιµής ζώνης, χωρίς να πραγµατοποιηθεί η αλλαγή αυτή. Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής αναφοράς κοινοποίησε στις 26.7.2012 στην αρµόδια ∆ιεύθυνση του Υπουργείου Οικονοµικών για την ενηµέρωσή τους έγγραφο που είχε αποστείλει στο ∆ήµο και στη ∆ΕΗ (φ.υ. 154593). Ιδιαίτερα όσον αφορά στη

διόρθωση της τιµής ζώνης, δεν τίθεται θέµα εµπροθέσµου ή εκπροθέσµου της αιτήσεως των πολιτών, διότι είχε προβλεφθεί, ανεξάρτητα από αίτηση των πολιτών, οι δήµοι όλης της χώρας να ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιµές ζώνης και σε περίπτωση λάθους να προβαίνουν σε διόρθωσή τους. 

• Πολίτες αιτήθηκαν εµπρόθεσµα την αλλαγή των τετραγωνικών µέτρων της επιφανείας του ακινήτου τους, οι ∆ήµοι εµπρόθεσµα απέστειλαν στη ∆ΕΗ τα στοιχεία, κάποια από τα οποία όµως -και για τεχνικούς λόγους- καταχωρήθηκαν λάθος. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα όχι µόνο να µη διορθωθεί το τέλος για το 2012,  αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να υπολογιστεί και επί αυξηµένης επιφανείας. 

• Πολίτες αιτήθηκαν εκπρόθεσµα την αλλαγή των τετραγωνικών µέτρων της επιφανείας του ακινήτου τους, διότι παρήλθε η προθεσµία (π.χ. το λογαριασµό µε τον εσφαλµένο υπολογισµό έλαβε ενοικιαστής κατοικίας, ο οποίος δε µερίµνησε να τον ελέγξει και να ενηµερώσει έγκαιρα τον ιδιοκτήτη). 

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε αποστείλει στις 24 Ιουλίου 2012 έγγραφό του στη ∆ιεύθυνση Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονοµικών, µε το οποίο ζητούσε να δοθεί η δυνατότητα τουλάχιστον στους πολίτες και στους φορείς που είχαν τηρήσει τις προθεσµίες, να καταχωρήσουν τα στοιχεία στο σύστηµα υπολογισµού ΕΕΤΗ∆Ε,  ώστε να γίνει ο σωστός υπολογισµός του 2011 και στη συνέχεια για το επικείµενο τότε ΕΕΤΗ∆Ε του 2012.

Πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι να δοθεί η δυνατότητα -κατόπιν αιτήσεως των πολιτών- να διορθωθεί το τέλος του 2011 και του 2012 στις ∆.Ο.Υ. και να γίνει οαπαραίτητος συµψηφισµός. Για µεν τη διόρθωση των τετραγωνικών µέτρων και για περιοχές όπου δεν υπάρχει αντικειµενικό σύστηµα προσδιορισµού της αξίας των ακινήτων να προσκοµίζεται σχετική βεβαίωση από τον αρµόδιο ∆ήµο, για δε τις περιπτώσεις διόρθωσης τιµής ζώνης ακινήτων που είναι στο αντικειµενικό σύστηµα, η διόρθωση µπορεί να γίνει µε τη συνδροµή της Γ.Γ.Π.Σ., η οποία διαθέτει τον πίνακα των

αντικειµενικών αξιών.

5. Επιβάρυνση µε Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. ακινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν ζητήσει τη διακοπή παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος.

Πολίτες είχαν αιτηθεί τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος σε ακίνητό τους σε χρόνο προγενέστερο της 17ης Σεπτεµβρίου 2011 αλλά το αίτηµά τους ικανοποιήθηκε από τη ∆ΕΗ σε µεταγενέστερο χρόνο µε αποτέλεσµα να επιβαρυνθούν µε το ΕΕΤΗ∆Ε του 2011 χωρίς υπαιτιότητά τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε απευθύνει έγγραφο στη ∆.Ε.Η., µε το οποίο ζητούσε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και να ενηµερώσει το Υπουργείο Οικονοµικών ότι η χρέωση του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. σε ακίνητο ως ηλεκτροδοτούµενο έγινε εκ παραδροµής και λόγω µη εκτέλεσης οφειλόµενης ενέργειας από πλευράς της ∆.Ε.Η. Α.Ε.

Επίσης, η Αρχή διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει ο πολίτης να αποζηµιωθεί από τη ∆.Ε.Η. µε το αντίστοιχο ποσό του τέλους. Ωστόσο, η ∆.Ε.Η. απήντησε ότι δεν είχε δικαίωµα µεταβολής στοιχείων, διορθώσεων, ακυρώσεων και επιστροφής ποσού Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε, πλην των αρµοδίων φορέων και υπηρεσιών της Πολιτείας.

Η θέση της Αρχής, την οποία διατύπωσε µε έγγραφό της προς τη ∆ιεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου, είναι ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων µε το Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. του 2011.

6. Καθυστέρηση διεκπεραίωσης αιτήσεων για µείωση ή απαλλαγή από το τέλος λόγω οικονοµικής αδυναµίας.

∆ιαπιστώνεται µεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων προς τις ∆.Ο.Υ. των αιτήσεων που υπέβαλαν ηλεκτρονικά έως 20.3.2012 οι πολίτες για µείωση του τέλους επικαλούµενοι αδυναµία καταβολής του.

Αυτό έχει ως συνέπεια να εκκρεµούν αιτήσεις για διάστηµα άνω των οκτώ µηνών, να παρατείνεται σε µια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία η αγωνία των πολιτών, οι περισσότεροι από τους οποίους και για το 2012 θα υποβάλουν αίτηση µείωσης ή απαλλαγής από το τέλος, και δεν µπορούν να γνωρίζουν αν, πότε και ποιο ποσό θα κληθούν να καταβάλουν για το Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. του 2011.

Επιπλέον, θα είναι εξαιρετικά µεγάλος ο φόρτος εργασίας για τις ∆.Ο.Υ., οι οποίες δέχονται ήδη και πρέπει να διαχειριστούν τις αντίστοιχες αιτήσεις των πολιτών για το 2012.

 7. Επιβολή Ε.Ε.Τ.Η. .Ε. στη συνολική επιφάνεια ακινήτου, το οποίο στεγάζει επιχείρηση που αποτελείται από έκθεση-συνεργείο-φανοποιείο.

Στο άρθρο 53 παρ. 5 του ν. 4021/2011 ορίστηκε ότι «…Επίσης απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος: α) Οι κοινόχρηστοι χώροι … β) .. και γ) Τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιοµηχανική χρήση». Με την  πολυγραφηµένη εγκύκλιο ΠΟΛ 1211/10.10.2011 ορίστηκε διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το τέλος, καθώς και τα δικαιολογητικά απαλλαγής, όπου αναφερόταν ότι η πληροφορία της χρήσης λαµβάνεται από το πεδίο κωδικός Χρήσης Τιµολογίου της βάσης πληροφοριών του διαχειριστή δικτύου της ∆ΕΗ. Με την πολυγραφηµένη εγκύκλιο ΠΟΛ 1056/2.3.2012 του Υπουργείου Οικονοµικών δόθηκε η δυνατότητα µε βάση το άρθρο 2 παρ. 2 περ. θ΄ να απαλλάσσονται του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά βιοτεχνική ή βιοµηχανική χρήση αλλά δεν υπάρχει τιµολόγιο βιοµηχανικής χρήσης κατά τη 17.9.2011 ή την 31.3.2012 κατά περίπτωση, µε την προσκόµιση άδειας λειτουργίας εν ισχύει κατά

τις αντίστοιχες ηµεροµηνίες καθώς και φορολογικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι στο ακίνητο αυτό δεν ασκείται και άλλη δραστηριότητα (εµπορία,  παροχή υπηρεσίας κ.λπ.).

Ωστόσο, δεν υπήρξε πρόβλεψη και δεν δίδεται η δυνατότητα να απαλλαγούν από µέρος του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. ακίνητα «µικτής χρήσης», όπως είναι το ακίνητο του οποίου η µεγαλύτερη επιφάνεια προορίζεται για βιοτεχνική -βιοµηχανική χρήση.

Η θέση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια ειδική ρύθµιση γι' αυτές τις περιπτώσεις µε την µείωση σε ένα ποσοστό της συνολικής ηλεκτροδοτούµενης επιφάνειας που θα επιβαρυνθεί µε το Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε., όπως αυτή αποτυπώνεται στο λογαριασµό κατανάλωσης του

ηλεκτρικού ρεύµατος, κατ' αναλογία της ρύθµισης που έγινε για τους κοινόχρηστους χώρους των κύριων τουριστικών καταλυµάτων, ή µε προσδιορισµό, κατόπιν αυτοψίας της αρµόδιας ∆.Ο.Υ., της επιφάνειας που χρησιµοποιείται αποκλειστικά για βιοτεχνική-βιοµηχανική χρήση και απαλλάσσεται από το τέλος.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ