2012-03-23 21:15:03
Φωτογραφία για Η Ευρωζώνη σε μεγάλη ύφεση...
Από το banksnews.gr

Η εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας τον μήνα Μάριο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ωθεί τα 17 κράτη μέλη της σε ύφεση, τονίζει έκθεση της Markit που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα Financial Times.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ των κρατών του ευρώ έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης πέρασε τον Μάρτιο σε καθαρή συρρίκνωση. Η απρόβλεπτη αυτή συρρίκνωση υπονομεύει τις ελπίδες για σταθερή ανάκαμψη μετά από τη σχετικά αδύναμη ανάκαμψη του 2011, όπου η κρίση της Ευρωζώνης έδωσε και τις πιο μεγάλες εξάρσεις της.

Η γερμανική μεταποίηση – που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης – κατέγραψε μια ιδιαιτέρως απότομη μείωση, με τη δραστηριότητα να δείχνει απροσδόκητη συρρίκνωση το Μάρτιο σε χαμηλά τεσσάρων μηνών. Κι αυτό γίνεται, σημειώνει η έκθεση, παρά τα έκτακτα μέτρα φτηνής τριετούς ρευστότητας με τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε στις εμπορικές τράπεζες άνω του 1 τρις ευρώ συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις αγορές.


Η πτώση ‘είναι σαφώς απογοήτευση μετά τη σύντομη επιστροφή στην ανάπτυξη που είδαμε τον Ιανουάριο και υποδεικνύει ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να αναζητήσουν ξανά τρόπους για την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη’, δήλωσε ο Κρις Γουϊλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0.3%, ενώ τα στοιχεία των δεικτών ΡΜΙ δείχνουν ότι ακολουθεί και δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι τεχνικά η Ευρωζώνη περνά σε ύφεση.

Αν και η ύφεση θα παραμείνει ήπια – η Markit εκτιμά και το πρώτο τρίμηνο του 2012 η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι της τάξης του 0.1% ως 0.2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι οι οικονομικές προοπτικές θα παραμείνουν προβληματικές, ακόμη κι αν δεν υπάρξει νέα έξαρση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

‘Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα επηρεάζουν τη δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή μεταποίηση, ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν αντίκτυπο στον πιο εσωστρεφή κλάδο των υπηρεσιών’ παρατηρεί ο Πέτερ Βάντεν Χάουτε, οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι τα στοιχεία των δεικτών της Markit για την αδυναμία της γερμανικής μεταποίησης δεν συμφωνούν με τα πιο αισιόδοξα σημάδια που αποτυπώνουν οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo – οι οποίοι δείχνουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη.

Τα αδύναμα στοιχεία της Markit έρχονται επίσης σε αντίθεση με τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild. ‘Τα χειρότερα έχουν περάσει αλλά υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι’, είπε. ‘Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Τα βασικά στοιχεία για την Ευρωζώνη – όπως ο πληθωρισμός, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κυρίως το δημόσιο έλλειμμα – είναι καλύτερα από ότι, για παράδειγμα, των ΗΠΑ. Οι εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει και η ΕΚΤ δεν χρειάστηκε να αγοράσει κρατικά ομόλογα τις τελευταίες βδομάδες’.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ της Ευρωζώνης, που καλύπτει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, μειώθηκε από 49.3 τον Φεβρουάριο σε 48.7 τον Μάρτιο, τα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων μηνών. Κάθε τιμή κάτω από 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρόλα αυτά, άλλες εκθέσεις υποδεικνύουν ότι η Γερμανία και η Γαλλία πιθανόν να απέφυγαν την τεχνική ύφεση. Σε αντίθεση με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, η γαλλική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και μόνο πρόσφατα μειώθηκε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη Γαλλία από το 50.2 του Φεβρουαρίου σε 48.7 τον Μάρτιο. Η γερμανική οικονομία, εξάλλου, αναπτύχθηκε τον Μάρτιο, αλλά ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ μειώθηκε από 53.2 σε 51.4 - εξέλιξη που δείχνει σημαντική επιβράδυνση η οποία ίσως να επιδεινώθηκε και λόγω του ασυνήθιστα σκληρού φετινού χειμώνα.  Press-GR
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ