2012-11-30 06:34:02
Φωτογραφία για Προτάσεις από τους Πολίτες Εν Δράσει, την Πρόταση και το ΣΟΨΥ παρουσιάστηκαν στο Forum Ανάπτυξης 2012
Η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η διαμόρφωση κοινωνικών δικτύων, ο σεβασμός και η αγάπη για το συνάνθρωπο, μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς όταν υπάρχουν ενεργοί πολίτες η κοινωνία «θωρακίζεται».

Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα έστειλαν οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων της Πάτρας, «Πολίτες Πάτρας Εν Δράσεις», «Πρόταση - Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» και Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας, μιλώντας, το πρωί της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 2012, σε εκδήλωση με θέμα «Τι να κάνουμε σήμερα για να επιβιώσουμε και να πάμε μπροστά - Τι λέμε στα παιδιά μας για το μέλλον τους» στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2012/15ο Money Show, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

«Η έλλειψη της ανθρωπιστικής και ουσιαστικής παιδείας είναι η αιτία της σημερινής κατάντιας» ανέφερε ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, φιλόλογος και εκπρόσωπος του Συλλόγου «Πολίτες Εν Δράσει», ο οποίος εστίασε στη σημασία της μόρφωσης των νέων, κάτι που λείπει σήμερα, λόγω της «θεοποίησης» της εξειδίκευσης στο σύστημα παιδείας
. «Έχουμε χάσει τον πρωταρχικό στόχο της παιδείας που καθιστά το άτομο πρώτιστα ώριμο να αντιμετωπίσει την κοινωνία. Το σημερινό υλιστικό μοντέλο ζωής είναι μακριά από τον ανθρωπισμό, το παιδί είναι μαθημένο στο ημίφως, η άγνοια επικρατεί της γνώσης, υπακούμε στο σύστημα της εκπαίδευσης και όχι της παιδείας. Υπάρχει όμως διέξοδος. Η κρίση που δοκιμάζει έντονα τις αντοχές μας, μας προκαλεί να ψάξουμε για αντιστάσεις στη συλλογικότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Επισήμανε ότι η γνώση για να γίνει εχέγγυο πρέπει να μυηθεί στα όρια του σεβασμού και αυτή είναι ευθύνη και των εκπαιδευτικών, ενώ τέλος κάλεσε τους μεγαλύτερους να αποδείξουν με τη στάση ζωής τους στα παιδιά πως θα πρέπει να είναι το μέλλον τους.

Στη συνέχεια, το έργο της «Πρότασης» που μετρά 25 χρόνια προσφοράς, παρουσίασαν από κοινού η γραμματέας του Δ.Σ. Ελένη Κοττά - Μπαλαδάκη και η ειδική γραμματέας Ρένα Πεγιάζη, οι οποίες κάλεσαν τους πολίτες και τη νεολαία μέσα από την κοινωνική δικτύωση να ξαναχτίσουν τη γειτονιά και να θέσουν τη ζωή τους σε άλλες βάσεις, δίνοντας αξία στις ανθρώπινες σχέσεις, στην επικοινωνία, στη δημιουργική απασχόληση, στην ενασχόληση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Ανέπτυξαν διεξοδικά τα προγράμματα που υλοποιούνται σε σχολεία της Πάτρας με σκοπό την εκμάθηση σωστών προτύπων και τα στοιχεία έρευνας που δείχνουν πως η Αχαΐα σε σχέση με άλλους νομούς έχει το μικρότερο ποσοστό των νέων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών (6-8% στην Πάτρα έναντι 15-17%) όσο και καπνιστές (6,5% στην Πάτρα έναντι 17,5% στην Αττική).

«Η πρόληψη συνεπάγεται αλλαγή στάση και τρόπου ζωής και αυτό είναι υπόθεση όλων μας. Μόνο με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και την εφαρμογή των αποτελεσματικών προγραμμάτων της Πρότασης θα δούμε τη ζωή μας να βελτιώνεται», είπε μεταξύ άλλων η Ελένη Κοττά - Μπαλαδάκη, ενώ η Ρένα Πεγιάζη δήλωσε «για να πάμε μπροστά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα γιατί μπορούν να μεγεθύνουν ό,τι φυτρώνει ανάμεσά μας και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας».

Τέλος, η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας και Γ.Γ. της ΠΟΣΟΨΥ, Αγγέλα Τριανταφύλλου μίλησε για την αλληλεγγύη στην κοινωνία των πολιτών ως απάντηση στην κρίση, καυτηριάζοντας το σημερινό τρόπο λειτουργίας του κράτους - πρόνοιας, ενώ ανέπτυξε το έργο που πραγματοποιείται στο Σύλλογο από το 2003 μέχρι σήμερα, καλύπτοντας πολλά κενά της πολιτείας.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία, είναι πράξη, έργα και εθελοντισμός, απαιτεί συνέπεια, υπευθυνότητα, αξίες, ιδανικά και όραμα. Η απουσία αυτών των στοιχείων σχετίζεται με την έλευση της κρίσης, η οποία δεν είναι μόνον οικονομική. Η αλληλεγγύη δε μπορεί να υποκαταστήσει την υποχρέωση του κράτους, αλλά είναι μέρος της διαδικασίας εξόδου από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως η έννοια του ενεργού πολίτη σε μια εποχή που το κράτος είναι πολύ αδύναμο έχει μεγάλη σημασία και κλείνοντας, είπε πως «υπάρχουν ακόμα νησίδες αντίστασης και ποιότητας και αυτό δίνει ελπίδες για τα παιδιά μας».

Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπουλμπασάκος, ο οποίος στην αρχή της εκδήλωσης σκιαγράφησε το έργο των τριών εθελοντικών οργανώσεων. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο, το οποίο είχε κατακλύσει την αίθουσα.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η γκολάρα του Φορναρόλι! [Video]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η γκολάρα του Φορναρόλι! [Video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ