2012-03-24 15:34:43
Φωτογραφία για Η στρατηγική του Β.Βενιζέλου
Η συμμετοχή των 240.000 μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου, έκανε πολλούς στην Ιπποκράτους να αναθαρρήσουν και να βλέπουν με διαφορετικό μάτι τις επικείμενες εκλογές. Είναι τέτοια η ικανοποίηση, ώστε και αυτός, ακόμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην πρώτη του ομιλία, ως Πρόεδρος του Κινήματος στην Κ.Ο., έκανε λόγο για «νίκη και πρωτιά» του Κινήματος.

Βεβαίως οι συγκεκριμένοι τόνοι και οι εκφράσεις, χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για να ανυψωθεί το καταρρακωμένο φρόνημα του Κινήματος και λιγότερο διότι διεκδικεί να είναι πρώτο κόμμα. Έμπειρα στελέχη τόνιζαν ότι αυτό που, κατά βάση, θα επιδιωχθεί, είναι η δεύτερη θέση και με όσο γίνεται μικρότερη διαφορά από τη ΝΔ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το πρώτο κόμμα, παρά τις όποιες απώλειες θα έχει και θα είναι σημαντικές.

Άλλωστε όσο πιο μικρή είναι η διαφορά με τη ΝΔ, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν θα βρεθεί υπό το εκβιαστικό δίλημμα να στηρίξει ή όχι μια κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, θέμα το οποίος έχει ήδη δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό του Κινήματος και μεταξύ στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου.


Το ΠΑΣΟΚ θα «βόλευε» μια ήττα με μικρή διαφορά, ώστε να τεθεί και πάλι το θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είτε υπό τον Λουκά Παπαδήμο και πάλι είτε και από πολιτικό πρόσωπο. Ο κ. Βενιζέλος θα επιθυμούσε να είναι τέτοιος ο συσχετισμός των δυνάμεων που θα του έδινε πολλές πιθανότητες να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση, κατά τον κύκλο των διερευνητικών εντολών.

Σε περίπτωση, πάντως, που η ΝΔ θα είναι κοντά στην αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ θα έχει σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιμένει στη θέση του για στήριξη ακόμα και μιας κυβέρνησης υπό τον Α. Σαμαρά. Το ακριβώς αντίθετο υποστηρίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ανάλογα, τελικά με το αποτέλεσμα, ίσως θα πρέπει να αναμένονται καταλυτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος μετά την εκλογή του στη θέση του Προέδρου, ασχολείται επισταμένα με τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει την προεκλογική περίοδο. Αυτό θα αφορά στο στίγμα που θα θελήσει να δώσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ για να απευθυνθεί στη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του, ένα στίγμα που θα είναι ανανεωμένο και θα ενσωματώνει αυτό που ο κ. Βενιζέλος ονομάζει «νέο αφήγημα».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εμείνει στη γραμμή της συγνώμης, χωρίς, ωστόσο, να κάνει κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής συζήτησης τα λάθη της διετίας, όπως θα επιθυμούσαν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Φλωρίδης, οι οποίοι τηρούν αποστάσεις και τώρα.

Το ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί στους πολίτες θέτοντας πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία θα τους ζητήσει να απαντήσουν με την ψήφο τους. Μεταξύ αυτών των ερωτημάτων θα είναι:

- Ποιος μπορεί να διευθύνει πολιτικά τη χώρα;

- Ποιος μπορεί να διαπραγματεύεται με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία;

- Ποιος μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας;

- Ποιος κινείται χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους και ποιος κινείται παλαιοκομματικά και συμβατικά;

Ο κ. Βενιζέλος, ενισχυμένος και από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, τα οποία ψήφισε και η ΝΔ, θα δώσει έντονο προσωπικό τόνο, αμφισβητώντας τις ηγετικές ικανότητες του κ. Σαμαρά. Όλα τα ερωτήματα που προαναφέρθηκαν έχουν έντονο προσωπικό τόνο. Παράλληλα θα αναδείξει τις παλινωδίες του κ. Σαμαρά, στον οποίο καταλογίζει ότι εγκατέλειψε τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» και συντάχθηκε με τη λογική του ΠΑΣΟΚ και αυτό το έκανε με μισή καρδιά, γιατί θέλει να είναι και μνημονιακός και αντιμνημονιακός, μόνο που αυτά δεν γίνονται.

Το μήνυμα που θα θελήσει να στείλει ο κ. Βενιζέλος είναι «ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία, υπευθυνότητα και τελικά νίκη».

Παράλληλα προσπαθεί να διαμορφώσει ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανόρθωσης» στο οποίο αποτυπώνεται η ενδογενής ανάγκη της χώρας και θα εφαρμόζεται παράλληλα με το «μνημόνιο» το οποίο, όπως λέει «μας έχει επιβληθεί». Ο συγκερασμός ενός εθνικού σχεδίου με το μνημόνιο θα αποτελέσει το δύσκολο εγχείρημα στη συγκρότηση του προγράμματος που θέλει να παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της προεκλογικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ θα είναι η διμέτωπη αντιπαράθεση, προς τη ΝΔ και την Αριστερά, καθώς δέχεται, ήδη, επιθέσεις και από τις δύο πλευρές. Η ΝΔ θα αντιμετωπιστεί ως ένα κόμμα του παλαιού πολιτικού συστήματος, παλαιοκομματική και δέσμια του πολιτικού κόστους, αμφίθυμη, που αρνήθηκε να βάλει πλάτη στα δύσκολα και που έφθασε, εκούσα-άκουσα να στηρίξει αναδρομικά ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ.

Για την Αριστερά, παραδοσιακή και ανανεωτική θα υποστηρίξει ότι όλες οι εκδοχές που προβάλλονται είναι «μη ρεαλιστικές» και δεν υπάρχει «συγκροτημένη, εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση». Επιπλέον το πρόταγμά της είναι «μη ρεαλιστικό και επικίνδυνο».

Παράλληλα, με τη συγκρότηση της πολιτικής πρότασης με την οποία, το ΠΑΣΟΚ, θα απευθυνθεί στους πολίτες, ο κ. Βενιζέλος ετοιμάζει και τον εκλογικό μηχανισμό του Κινήματος ή ότι έχει μείνει από αυτόν. Συνεργάτες του έχουν εισηγηθεί να δημιουργήσει από την αρχή έναν μηχανισμό, τοποθετώντας δικούς του, επομένως έμπιστους, ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος προσανατολίζεται στη συγκρότηση μιας μικρής και ευέλικτης εκλογικής επιτροπής και μιας ευρύτερης στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τον γενικό συντονισμό του εκλογικού αγώνα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αναλάβει ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι στον εκλογικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να ενταχθεί και ο Κώστας Λαλιώτης, αναλαμβάνοντας τον συντονισμό της εκλογικής καμπάνιας, κάτι που έχει ξανακάνει και στο παρελθόν. Ο κ. Λαλιώτης επανεμφανίσθηκε το τελευταίο διάστημα και είναι γνωστό ότι στήριξε το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και μετείχε στις εκλογές. Μαζί με τον Κ. Λαλιώτη θα εργαστεί και ο παραγωγός Διονύσης Παναγιωτάκης, σύζυγος της Ελένης Κούρκουλα.

Στις εκκρεμότητες για τον κ. Βενιζέλο περιλαμβάνεται η ανασύνθεση των κομματικών οργάνων, ενώ μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα της επανένταξης διαγραφέντων βουλευτών. Ως προς την ανασύνθεση των οργάνων, ο κ. Βενιζέλος, παρά τις εισηγήσεις συνεργατών του να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις, δεν δείχνει ιδιαίτερη βιασύνη και είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει σε αλλαγές μέχρι το Συνέδριο του Κινήματος, στο οποίο θα εκλεγούν όλα τα όργανα από τη βάση μέχρι την κορυφή.

Αναφορικά με το θέμα της επανένταξης υπάρχουν μεγάλες διαφορές προσέγγισης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναζητεί μια φόρμουλα για την επιστροφή τους, αλλά αντιδρούν έντονα πολλά στελέχη με πρώτο από όλους τον Ανδρέα Λοβέρδο που χαρακτηρίζει «ριψάσπιδες» τους διαγραφέντες. Διαφωνεί και Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά μόνο για την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια.

Για όλα αυτά τα θέματα αναμένονται ανακοινώσεις από τον κ. Βενιζέλο πιθανότατα τη Δευτέρα και αφού θα έχει κάνει τις σχετικές συζητήσεις και θα έχει ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κίνημα.

Β.Μούρτης / Ισοτιμία I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ