2012-12-05 22:09:53
Φωτογραφία για Αλέξης Τσίπρας: Στόχος μας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αφετηρία η κατάργηση των Μνημονίων ...!!!
Σφέτσα Δάφνη

Με αιχμές για την ευρωπαϊκή ηγεσία εξαιτίας της μη λύσης του Eurogroup που, όπως είπε, επιτρέπει σε ανεύθυνες πολιτικές ηγεσίες, 

ανάμεσά τους δυνάμεις της ελληνικής κυβέρνησης, «να κερδοσκοπούν πολιτικά με την επιστροφή στη δραχμή», ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία χθες το πρωί, στο 23ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της χώρας. Με πολλή δόση ειρωνείας, χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση «προσκεκλημένο παρατηρητή» στις πρόσφατες «ευρωπαϊκές» συνεδριάσεις, ενώ προχώρησε σε μετωπική επίθεση κατηγορώντας την ότι έχει υποταχθεί στο σχέδιο Μέρκελ:

«ολόκληρη η Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο φορέας τόσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους (διαγραφή μεγάλου μέρους του - αναστολή αποπληρωμής - ευρωπαϊκή διάσκεψη) όσο και για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, βασισμένος στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ και, νωρίτερα, στην “Αθηναΐδα”
. «Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, «μεγάλες, προοδευτικές, διαρθρωτικές», που έχει ανάγκη ο τόπος, μεταρρυθμίσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προχωρήσει, διότι «δεν είναι στο μισθολόγιο της διαπλοκής, στη λίστα Λαγκάρντ» και δεν είναι εξαρτημένος «παρά μόνον από τον ελληνικό λαό». Με στόχο λοιπόν νέα παραγωγικά και κοινωνικά πρότυπα, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ως αφετηρία τον τερματισμό των Μνημονίων και της λιτότητας, την ακύρωση δηλαδή των προγραμμάτων ύφεσης με αλλαγή προτεραιοτήτων στην άσκηση πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, έκλεισε την ομιλία του με τη φράση που επαναλαμβάνει σε κάθε του παρέμβαση το τελευταίο διάστημα: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας».

Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει την ανάγκη απομείωσης του χρέους

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στο μη βιώσιμο ελληνικό χρέος, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «γενναία απομείωσή του ως ποσοστού του ΑΕΠ», χαρακτηρίζοντάς την προϋπόθεση για την επάνοδο της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης. «Όποιος δεν το βλέπει αυτό απλώς εθελοτυφλεί» τόνισε υποστηρίζοντας και ενώπιον του ακροατηρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ότι η υφεσιακή λιτότητα τροφοδοτεί τη δανειακή επιβάρυνση. Με άλλα λόγια, ότι η Ελλάδα αποτυγχάνει όχι γιατί δεν εφαρμόζει καλά τα προγράμματα λιτότητας, «αλλά ακριβώς επειδή τα εφαρμόζει» - επικαλέστηκε μάλιστα το κύριο άρθρο, του περασμένου Σαββάτου, της New York Times, το οποίο επεσήμανε ως «το μεγαλύτερο λάθος της συμφωνίας του Eurogroup την εξάρτησή της από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας».

Πέραν της διαγραφής, ο Αλ. Τσίπρας «ζήτησε χρόνο», βάζοντας ξανά στο τραπέζι την πρόταση moratorium στην εξυπηρέτηση του χρέους, κάτι που -συνέχισε- σημαίνει «δυνατότητα αποπληρωμής μελλοντικά σημαντικού μέρους των χρημάτων». Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του για τη σύγκληση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, στα πρότυπα της Διάσκεψης στο Λονδίνο το 1953, που ρύθμισε το χρέος της Γερμανίας: «Έτσι ώστε να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη».

Ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα

Απέναντι στην υποταγή της συγκυβέρνησης στις προεκλογικές ανάγκες και το μακροπρόθεσμο σχέδιο Μέρκελ, που, όπως προαναφέραμε, συμπυκνώνεται στη φράση «ολόκληρη η Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη» (το σκιαγράφησε -είπε ο Αλ. Τσίπρας- ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο DER SPIEGEL), ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο φορέας του οποίου ηγείται «έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα». «Αυτή είναι η θεμελιώδης πολιτική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τα τρία κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης» είπε και συνέχισε με την περιγραφή των στόχων του εναλλακτικού προγράμματος: Κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. «Ένα πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο και στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση με τους εταίρους μας» σημείωσε.

Ως πρώτο βήμα παρουσίασε τη σταθεροποίηση και, σε βάθος χρόνου, την ανάκαμψη των εισοδημάτων, αρχής γενομένης με την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011.

Επίσης έδωσε προτεραιότητα στο τρίπτυχο: Νέο φορολογικό σύστημα - νέα δημόσια διοίκηση - νέο πολιτικό σύστημα, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, εξορθλογισμού και εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών, διαφάνειας και δημοκρατίας.

Ναι στις παραγωγικές ιδιωτικές επενδύσεις, όχι στις αποκρατικοποιήσεις

Εξάλλου, στο βασικό θέμα που απασχολεί το Συνέδριο, την οικονομία και τις επενδύσεις, ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ των «παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων», αλλά ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις φυσικών μονοπωλίων και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων «με εγγυημένο αρχικό κέρδος για τον ιδιώτη και πολλαπλάσιο κέρδος στη συνέχεια». Ανέφερε δε τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να ιδρύσει δημόσια επενδυτική τράπεζα, η οποία -όπως είπε- θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συντονισμένη προσπάθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αντιστροφή της ύφεσης.

Επιστρέφοντας τις κατηγορίες που δέχεται από την κυβέρνηση ότι... διώχνει επενδύσεις, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό ρίσκο της παραγωγικής επένδυσης σε μια χώρα όπου την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά το καρτέλ της διαπλοκής». Κι έτσι εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο που προστατεύει το καρτέλ της διαπλοκής επιτρέποντάς του: Να νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια. Να νοθεύει τους κανόνες της αγοράς. Να αποτρέπει τις παραγωγικές πρωτοβουλίες.

Στοχοποίησε ιδιαίτερα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «έχουν την τεχνογνωσία της αδιαφάνειας του πελατειακού κράτους, σε όλα τα επίπεδα». «Εμείς φέρνουμε την τεχνογνωσία της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της ισονομίας» αντέταξε. Κατήγγειλε επίσης συλλήβδην τις πολιτικές δυνάμεις του Μνημονίου ότι ζητούν την αλληλεγγύη των δανειστών με βασικό στόχο «να μην αλλάξει τίποτα στην κορυφή της πολιτικής και οικονομικής πυραμίδας». Και έτσι «σαρώνουν» τα μεσαία στρώματα -τελευταίο παράδειγμα, το φορολογικό νομοσχέδιο- για να διασώσουν το καρτέλ της οικονομικής ολιγαρχίας, των τραπεζιτών και, τελικά, για την εδραίωση του «τριγώνου της αμαρτίας»: χρεωκοπημένοι καναλάρχες, πολυπράγμονες τραπεζίτες και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Κόντρα με την κυβέρνηση για τη δραχμή

O επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως, με την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, «η ευρωπαϊκή ηγεσία ανέστειλε την οριστική και βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους της χώρας», παρατείνοντας την αβεβαιότητα και επιτρέποντας σε ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της σημερινής συγκυβέρνησης της Ελλάδας «να κερδοσκοπούν πολιτικά με όλη αυτή τη συζήτηση που βλάπτει τη χώρα σχετικά με την αβεβαιότητα παραμονής της χώρας στο κοινό νόμισμα, αποσταθεροποιώντας τη χώρα, αποτρέποντας τις ιδιωτικές επενδύσεις και τορπιλίζοντας την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αυτό το σημείο της ομιλίας του, μιλώντας εκτός κειμένου, προς επίρρωση της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μνημονιακή κυβέρνηση με την τακτική της είναι που θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή της χώρας στο ευρώ, συμπλήρωσε ότι «επιτρέπουν τη διαιώνιση αυτού του διαρκούς εκβιασμού, που τείνει να λειτουργήσει όμως δυστυχώς ως αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία». Με αυτήν την αφορμή το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι έχει... εμμονή με την επιστροφή στη δραχμή (!), «αν και απέφυγε επιμελώς να περιλάβει την αναφορά του αυτή στο γραπτό κείμενο που διένειμε στους δημοσιογράφους». Στην άμεση απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η πολιτική ολοκληρωτικής καταστροφής της κυβέρνησης δεν κρύβεται ούτε με ψέματα ούτε με λάσπη. Αυτοί που κάνουν τα πάντα για την απομόνωση της χώρας και τη διάλυση της Ευρώπης είναι εκείνοι που ψηφίζουν τα Μνημόνια της χρεωκοπίας, της εξαθλίωσης και της συρρίκνωσης της δημοκρατίας».

Πηγή / Η ΑΥΓΗ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ