2012-12-05 22:46:07
Φωτογραφία για Ποιος θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
Με αφορμή την ανακοίνωση της πρόθεσης του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup στο τέλος του έτους, η γαλλόφωνη οικονομική εφημερίδα του Βελγίου L' Echo επισημαίνει πως η είδηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού είχε ήδη εκφράσει την επιθυμία αυτή τον περασμένο Ιούνιο αλλά οι ομόλογοί του τον είχαν πείσει να παραμείνει στη θέση αυτή για έξι μήνες ακόμα.

"Πλέον, τίθεται επί τάπητος το θέμα της διαδοχής του: το όνομα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κυκλοφορεί εδώ και μήνες, αλλά η Γερμανία κατέχει ήδη τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας", σχολιάζει η L' Echo, σημειώνοντας πως χθες υπήρξε έντονη συζήτηση για το Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο, κατά την εφημερίδα, να υπάρξει συναίνεση είτε για τον ένα είτε για τον άλλο γιατί οι γαλλογερμανικές πολιτικές διαφορές αποτελούν την καρδιά του προβλήματος.


Ο σοσιαλιστής Μοσκοβισί δεν διανοείται να αφήσει την πιο εξέχουσα θέση της ευρωζώνης στο «γεράκι» Σόιμπλε ή στους συμμάχους του, επισημαίνει.

Πλην και εάν οι δυο άνδρες δεχτούν την εκ περιτροπής προεδρία του Eurogroup, η κατάσταση μάλλον δεν πρόκειται να απεμπλακεί πριν τις γερμανικές εκλογές, σχολιάζει η L' Echo και σημειώνει ότι αν ο Γιούνκερ επιμείνει στην παραίτησή του, θα πρέπει να βρεθεί ένας μεταβατικός Πρόεδρος για διάστημα τουλάχιστον οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή όμως, δεν υπάρχει υποψήφιος ούτε γι' αυτή τη θέση. Τα ονόματα βέβαια διαρρέουν από παντού, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πως έχει γίνει λόγος για τον Ολλανδό ή και το Λουξεμβούργιο Υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι Αρχηγός Κράτους ή Κυβέρνησης επισημαίνεται επίσης στο δημοσίευμα, και το πλεονέκτημα του Γιούνκερ είναι ότι διαθέτει τη δυνατότητα να παρίσταται τόσο στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών όσο και των ηγετών.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο «όνομα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι» το οποίο είχε ακουστεί στις αρχές του έτους για τη θέση αυτή.

«Ο ίδιος, όμως. δεν ενδιαφέρεται», σημειώνει η L' Echo.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ