2012-12-06 23:55:45
Φωτογραφία για Να εφαρμοσθει προγραμμα Erasmus (εσωτερικου)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ, ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΦΕΣΗ , ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ*

Του Δημ. Σταθακόπουλου *

(η πρόταση αυτή ανακοινώθηκε από βήματος στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο Σ.Ε.Φ την 1η Δεκεμβρίου 2012)

Ως γνωστόν, η ιδιότητα του « Ευρωπαίου Φοιτητή Erasmus» δίνεται στους φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας Erasmus και οι οποίοι έχουν επιλεγεί από το πανεπιστήμιό τους, προκειμένου να διεξάγουν στο εξωτερικό, περίοδο Erasmus, είτε με σκοπό τις σπουδές σε επιλέξιμο πανεπιστήμιο εταίρο, είτε με σκοπό την τοποθέτησή τους σε επιχειρήσεις ή άλλο κατάλληλο οργανισμό για πρακτική άσκηση. Για τη διεξαγωγή κινητικότητας με σκοπό τις σπουδές, απαιτείται και τα δύο πανεπιστήμια να διαθέτουν Πανεπιστημιακό Χάρτη Erasmus, ο οποίος χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσον αφορά τις τοποθετήσεις φοιτητών σε επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση, το πανεπιστήμιο προέλευσης πρέπει να διαθέτει διευρυμένο Πανεπιστημιακό Χάρτη Erasmus (ο οποίος περιλαμβάνει, επιπροσθέτως, δικαιώματα και υποχρεώσεις σχετικά με τις τοποθετήσεις φοιτητών σε επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση).


Τα Δικαιώματα ενός/μιας Φοιτητή/ριας Erasmus, είναι τα εξής:

1. Το πανεπιστήμιο προέλευσης και το πανεπιστήμιο υποδοχής πρέπει να έχουν συνάψει διαπανεπιστημιακή σύμβαση.

2. Το ίδρυμα προέλευσης και το ίδρυμα υποδοχής συνυπογράφουν με τον φοιτητή

Erasmus, πριν την αναχώρησή του, Συμφωνία Σπουδών/ Πρακτικής Άσκησης στην οποία παρατίθενται αναλυτικά οι δραστηριότητες που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων που θα συγκεντρωθούν μετά το πέρας της περιόδου.

3. Ο φοιτητής Erasmus δεν καταβάλλει στο πανεπιστήμιο υποδοχής δίδακτρα, έξοδα εγγραφής, έξοδα εξετάσεων, έξοδα για πρόσβαση σε εργαστήρια και βιβλιοθήκες κατά την περίοδο σπουδών Erasmus.

4. Παρέχεται πλήρης ακαδημαϊκή αναγνώριση από το πανεπιστήμιο προέλευσης για

τις δραστηριότητες που ολοκληρώνονται με επιτυχία κατά τη διάρκεια της περιόδου κινητικότητας Erasmus, σύμφωνα με τη Συμφωνία Σπουδών/ Πρακτικής Άσκησης.

5. Κατά τη λήξη των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, χορηγείται αναλυτική βαθμολογία για τα μαθήματα/ έργο που πραγματοποιήθηκαν (πραγματοποιήθηκε), υπογεγραμμένη από το ίδρυμα/ επιχείρηση υποδοχής. Η αναλυτική βαθμολογία θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα καθώς και τις μονάδες και τους βαθμούς που συγκέντρωσε ο φοιτητής. Εάν η τοποθέτηση σε επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση δεν αποτελεί μέρος του κανονικού προγράμματος σπο υδών, η εν λόγω περίοδος καταγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος – Diploma Supplement.

6. Ο φοιτητής Erasmus τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης και μεταχείρισης από το

πανεπιστήμιο υποδοχής με τους φοιτητές του πανεπιστημίου υποδοχής.

7. Ο φοιτητής Erasmus έχει δικαίωμα πρόσβασης στον Πανεπιστημιακό Χάρτη

Erasmus καθώς και στη Δήλωση Πολιτικής Erasmus των ιδρυμάτων προέλευσης και υποδοχής.

8. Κατά την περίοδο διαμονής στο εξωτερικό, η υποτροφία ή δάνεια που έχουν χορηγηθεί στον φοιτητή Erasmus από την χώρα προέλευσης εξακολουθούν να

ισχύουν.

Υποχρεώσεις Φοιτητή Erasmus:

1. Ο φοιτητής Erasmus είναι υποχρεωμένος να τηρεί τους κανό νες και τις υποχρεώσεις της Σύμβασης επιχορήγησης Erasmus που έχει συνάψει με το πανεπιστήμιο προέλευσης ή την Εθνική Μονάδα.

2. Ο φοιτητής Erasmus θα διασφαλίζει ότι τυχόν αλλαγές στη Συμφωνία Σπο υδών/

Πρακτικής Άσκησης αποτελούν αντικείμενο έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του πανεπιστημίου προέλευσης και του πανεπιστημίου υποδοχής αμέσως μόλις πραγματοποιηθούν.

3. Ο φοιτητής Erasmus είναι υποχρεωμένος να διανύσει το σύνολο της

συμφωνηθείσας περιόδου σπουδών/ τοποθέτησης σε επιχείρηση για πρακτική άσκηση στο πανεπιστήμιο/ επιχείρηση υποδοχής αντίστοιχα και να συμμετέχει στις προβλεπόμενες εξετάσεις ή λοιπές μορφές αξιολόγησης. Επιπλέον, ο φοιτητής Erasmus θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους κανόνες και κανονισμούς του πανεπιστημίου/ επιχείρησης υποδοχής. Κατά την επιστροφή του, ο φοιτητής Erasmu s θα συντάξει έκθεση σχετικά με την περίοδο σπουδών Erasmus/ τοποθέτησης σε επιχείρηση για πρακτική άσκηση και θα παρέχει τα σχετικά στοιχεία, εάν τούτο απαιτηθεί από το πανεπιστήμιο προέλευσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Εθνική Μονάδα.

*Με τον όρο "Πανεπιστήμιο" νοείται οποιοδήποτε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή την ισχύουσα πρακτική, χορηγεί αναγνωρισμένα πτυχία ή άλλους αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών τρίτου κύκλου ή στο οποίο παρέχεται επαγγελματική εκπαίδευση ή κατάρτιση τρίτου κύκλου.

ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ Τ.Ε.Ι ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:

Για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα, σύμφωνα με τα εσωτερικά , ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα , βρίσκεται σε μνημονιακή ύφεση , αλλά και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο «απόηχός της» , για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους ελαφρύνσεως φοιτητών , σπουδαστών και γονέων , να μπορούν να φοιτήσουν μ’ ένα εσωτερικό πρόγραμμα ERASMUS ( άς το πούμε ΣΩΚΡΑΤΗΣ (sic) ) στο πλησιέστερο στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, υπό τον όρο να υπάρχει η αντίστοιχη , ή πολύ συναφής σχολή με το γνωστικό τους αντικείμενο . Η φοίτηση αυτή θα αφορά μόνο παρακολούθηση και όχι μετεγγραφή .

Οι εξετάσεις των ERASMιακών φοιτητών/σπο υδαστών, θα μπορούν να δίνο νται στο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ παρακολούθησης σε αίθουσες και ώρες διαφορετικές από αυτές που θα δίνουν οι ό ντως φοιτητές /σπουδαστές του πανεπιστημίου/ΤΕΙ, με θέματα που θα τους έχουν στείλει ( μέσω «κλειστού» Email ) οι καθηγητές τους από τα πανεπιστήμια/ΤΕΙ τους . Τα γραπτά τους θα αποστέλλονται στο πανεπιστήμιό τους και θα τα διορθώνουν οι καθηγητές το υς, τα δε αποτελέσματα θα αναρτώνται στο site της Σχολής τους και έτσι θα ξέρουν αν πέρασαν.

Μόνη υποχρέωση θα είναι για τους φοιτητές που θα δίνο υν για πτυχίο , να μεταβούν στην έδρα του πανεπιστημίου/ΤΕΙ τους και να εξεταστούν εκεί , απ’ όπου και θα πάρουν το πτυχίο τους, έστω και εάν παρακολούθησαν μαθήματα σε πανεπιστήμιο/ΤΕΙ διαφορετικό από το χορηγών το πτυχίο και αυτό διότι πολύ απλά δεν πρόκειται για μετεγγραφή, αλλά για απλή παρακολούθηση εντός ειδικών συνθηκών και σκοπού ERASMιακού χαρακτήρα.

Κατάλληλη διακομματική, διυπουργική και διαπανεπιστημιακή /ΤΕΙ , επιτροπή ειδικών, μπορεί να μελετήσει και υλοποιήσει στις λεπτομέρειές της την πρόταση προς όφελος της κοινωνίας με μηδέν κόστος ………..

*Δρα Παντείου πανεπιστημίου Δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω

μέλους του Δ.Σ του ΔΣΠ , μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στη CCBE

Γ.Γ της Ενωσης.ΔΗμοκρατικού.Κέντρου

υποψήφιου Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ε.Κ.Μ , Α’ Πειραιά
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ