2012-12-07 22:15:33
Φωτογραφία για Άγνωστες μαρτυρίες από την καταστροφή της Σμύρνης
Προσωπικές μαρτυρίες ενός Αγγλικανού ιερέα που έζησε την καταστροφή της Σμύρνης κατατέθηκαν σε μια συγκινητική εκδήλωση που έγινε στο Σίδνεϊ από την ΑΧΕΠΑ και τον Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την καταστροφή της. Ομιλήτρια ήταν η Ιωάννα Χίσλοπ από την Αγγλία η οποία παρουσίασε αποσπάσματα των γραπτών αναφορών του παππού της, Τσαρλς Ντόμπσον, για την Σμύρνη του 1922. Ο Τσαρλς Ντόμπσον ήταν ιερέας της Αγγλικανικής εκκλησίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με φωτογραφίες, γράμματα και επίσημες αναφορές του παππού της η κυρία Χίσλοπ ανέπτυξε την ιστορία της Σμύρνης από τον Απρίλιο μέχρι τον εφιαλτικό Σεπτέμβριο του 1922. Την εποχή εκείνη ο παππούς της βρισκόταν στην μαρτυρική αυτή πόλη. Ο ιερέας Τσαρλς Ντόμπσον γεννήθηκε στην Νέα Ζηλανδία, υπηρέτησε στην Καλλίπολη το 1915 σαν ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας και στη συνέχεια στην Γαλλία το 1917-18, όπου και τραυματίστηκε δύο φορές. Κατά την ανάρρωσή του στο Λονδίνο γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, την Ελένη Γεωργοπούλου.

Τον Απρίλιο του 1922 διορίστηκε στην Αγγλικανική Εκκλησία της Σμύρνης. Συνομιλούσε με τον Οθωμανό διοικητή Ραχμί πασά, τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, καθώς και με διπλωματικούς και εμπορικούς παράγοντες της πόλης. Κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις θηριωδίες των Τούρκων και τον εμπρησμό της Σμύρνης από τους οπαδούς του Μουσταφά Κεμάλ, όπως ανέφερε στις επιστολές του.

Πηγές: ΑΠΕ, real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ