2012-12-07 22:43:04
Φωτογραφία για Η Κύπρος στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ, δηλώνει ο πρόεδρος Χριστόφιας
Τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας και τη στήριξη μιας λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, εξέφρασε... ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στον Σέρβο πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς, ο οποίος συναντήθηκε και είχε επίσημες συνομιλίες με τον πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, σημείωσε πως η Κύπρος αποτελεί τον πιο στενό φίλο της Σερβίας εντός ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Σέρβο πρωθυπουργό καθώς και τις διευρυμένες συνομιλίες, ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του για τις συνεχείς προσπάθειες για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι διαχρονικά, οι δύο λαοί προσέφεραν στήριξη ο ένας στον άλλο κατά τις τραγωδίες που γνώρισαν.


Είπε πως κατά τη συνάντηση που είχαν συζητήθηκαν σε βάθος οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τρόποι ενίσχυσής τους. «Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι αδελφικές, τέτοιες θα παραμείνουν και θα ενισχυθούν περαιτέρω», είπε.

«Σήμερα έχουμε αποφασίσει τη σύσταση κοινής διυπουργικής επιτροπής η οποία πολύ σύντομα θα συνέλθει για να ανασκοπήσει κατά συγκεκριμένο τρόπο τις σχέσεις των δύο χωρών σε διάφορους τομείς και με ποιο τρόπο θα αναπτυχθούν περαιτέρω», ανέφερε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη και υποστηρίζει θερμά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όπως, επίσης, η ίδια η ΕΕ. «Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής ως ενιαίου χώρου θα βοηθηθούν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχόμαστε και υποστηρίζουμε θερμά όπως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε στη συνέχεια το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνας, «τα αποτελέσματα και τις δυσκολίες του οποίου μας έχει ενημερώσει εκτενώς ο πρωθυπουργός. Η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Πρόεδρος, «δεν αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπέδιου, μια θέση αρχής, που είναι συνεπής με το διεθνές δίκαιο. Η λύση πρέπει να είναι προϊόν αμοιβαίας διμερούς διαβούλευσης που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη διευθέτηση. Η λύση πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε.

Κατόπιν, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε, για άλλη μια φορά, τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Σερβίας στο κυπριακό πρόβλημα που εκφράζεται έμπρακτα μέσα από τη συμμετοχή της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

«Η αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση φίλων χωρών, όπως η Σερβία, ενδυναμώνει τις δικές μας προσπάθειες για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή. Σας διαβεβαιώνω ότι παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στο στόχο της εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στηριγμένης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ η οποία θα επανενώνει τη χώρα μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σερβίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι η καλύτερη φίλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Σερβία είναι από τις καλύτερες φίλες χώρες της Κύπρου. Οι δύο λαοί μας», είπε, «είναι φίλοι και έχουμε πολλούς κοινούς ιστορικούς δεσμούς που μας ενώνουν, έχουμε πολλά παραδείγματα των αδελφικών μας σχέσεων και έχουμε και κοινά βάσανα. Και αυτά είναι η παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Για αυτό και η Σερβία, όπως πρόσθεσε, εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη της Κύπρου σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα «και η Κύπρος μπορεί να βασίζεται εκατό τοις εκατό στη δική μας υποστήριξη σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Μια λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», τόνισε.

«Πρέπει μαζί να εργαστούμε προς την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων, για αυτό και έχουμε συμφωνήσει τη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεών μας που θα λάβει χώρα και στις δύο χώρες», είπε.

Όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, αυτές, όπως ανέφερε, μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. «Έχουμε αρκετά κοινά ενδιαφέροντα στον οικονομικό τομέα και εγώ προσωπικά θα εργαστώ προς το σκοπό αυτό για την περαιτέρω σύσφιγξη και ανάπτυξη των σχέσεών μας», συμπλήρωσε.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χριστόφια και την υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, για τη στήριξη που πρόσφεραν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας «και θα αναμένουμε», όπως είπε, «τις επόμενες μέρες μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ που ίσως αυτή να δώσει την ευκαιρία στη Σερβία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

«Ευχαριστώ την Κύπρο για ακόμη μια φορά για την σταθερή και ισχυρή υποστήριξη προς αυτό μας το αίτημα και για την αντίθεση που εκδηλώνει σε περιπτώσεις που μας θέτουν επιπλέον όρους» σε ό,τι αφορά, όπως ανέφερε, την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σημείωσε, την ίδια ώρα, ότι η Σερβία ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσο τώρα, για αυτό και οι επόμενες μέρες είναι πολύ κρίσιμες για τη Σερβία.

Είπε, επίσης, πως ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει προσωπικά προσφέρει πάρα πολλά για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.

Ερωτηθείς για το πώς αντικρίζει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας μέσα σε μια ΕΕ που ταλανίζεται από βαθιά οικονομική κρίση, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι «σήμερα η κατάσταση στην ΕΕ και η αγάπη του κόσμου προς την ΕΕ δεν είναι αυτή που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Όμως», συνέχισε, «εδώ υπάρχει μια διαφορά: Εσείς είστε εντός της ΕΕ και έχετε παράπονα. Και εμείς όταν ενταχθούμε θα έχουμε παράπονα. Για εμάς είναι προς όφελος να είμαστε εντός της ΕΕ για να μπορέσει καλύτερα να υπεραμυνθούμε της χώρας μας, να αναπτύσσουμε τις θέσεις και σχέσεις μας. Εύχομαι και ελπίζω να μη διαλυθεί η ΕΕ πριν ενταχθούμε εμείς», κατέληξε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βλέπει Μητρόπουλο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βλέπει Μητρόπουλο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ