2012-12-08 13:59:03
Φωτογραφία για Προς αποκλιμάκωση οδεύει η κρίση στις δημόσιες μεταφορές
Προς οριστική επίλυση φαίνεται να βαίνει το πρόβλημα στις δημόσιες συγκοινωνίες μετά και τις συναντήσεις του υπουργού Συγκοινωνιών με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις δημόσιες μεταφορές... ΟΣΕΛ και ΕΜΕΛ. Ήδη ο ΟΣΕΑ (Αμμόχωστος) αλλά και η εταιρεία η οποία διενεργεί τα υπεραστικά δρομολόγια Intercity ανακοίνωσαν τη λήξη της απεργίας και την επανεκκίνηση από σήμερα των δρομολογίων.

Μετά και τις χθεσινές διαβουλεύσεις με ΟΣΕΛ και ΕΜΕΛ, απομένει πλέον οι εταιρείες να ενημερώσουν τις συντεχνίες έτσι ώστε να λήξει η απεργία και να επαναρχίσουν τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των χωριστών διαδοχικών συναντήσεων που είχε στο Υπουργείο με εκπροσώπους του ΟΣΕΚ και της ΕΜΕΛ, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών αναγνωρίζει τη σημαντικότητα των δημοσίων συγκοινωνιών και το ρόλο που διαδραματίζουν ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιβατική κίνηση στις δημόσιες συγκοινωνίες αυξάνεται αλματωδώς λόγω των οικονομικών συνθηκών, ανέφερε ότι μέσα σε πνεύμα καλής θέλησης και διάθεσης συζητήθηκαν ακριβώς εκείνα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις Συμβάσεις Δημόσιων Συγκοινωνιών και τα οποία σχετίζονταν με τα προβλήματα ρευστότητας των εταιρειών.


Οπως εξήγησε, βασικό θέμα ήταν «οι αυξήσεις στα καύσιμα και στο εργατικό κόστος» τα οποία, όπως είπε, επηρέαζαν τις εταιρείες σε πολύ μεγάλο βαθμό δεδομένου του ότι οι εταιρείες πληρωνόντουσαν στη βάση των περσινών λογαριασμών.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι με τον ΟΣΕΛ υπήρξε συμφωνία για κλείσιμο των λογαριασμών του 2010, ενώ σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του 2011, υπάρχει μια διαδικασία για επίσπευση και κλείσιμο των λογαριασμών.

Σε ό,τι αφορά την ΕΜΕΛ, είπε ότι υπάρχει διαδικασία έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κλείσουν οι λογαριασμοί του 2012 και αμέσως μετά να υποβληθούν οι ελεγμένοι λογαριασμοί για το 2011 έτσι ώστε να κλείσει και αυτό το θέμα.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει παράλληλα σε ενίσχυση της Επιτροπής η οποία εξετάζει τους λογαριασμούς έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με ταχύτητα στην εξέταση των λογαριασμών.

«Αυτά ήταν σημεία τα οποία είχαμε εντοπίσει και προηγουμένως και προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε πει ότι θα λειτουργήσουμε» ανέφερε.

Επεσήμανε ότι οι προτάσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί από το Υπουργείο έχουν γίνει αποδεκτές τόσο από τον ΟΣΕΛ όσο και από την ΕΜΕΛ, διευκρινίζοντας ότι οι ίδιες προτάσεις θα ισχύσουν για όλες τις εταιρείες.

Σημείωσε πως ήδη οι ΟΣΕΛ βρίσκεται σε συζήτηση με τις συντεχνίες, πράγμα το οποίο θα πράξει και η ΕΜΕΛ, έτσι ώστε να αρθούν τα απεργιακά μέτρα και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι συντεχνίες με αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν θα προχωρήσουν και θα κατεβάσουν τα χειρόφρενα.

Απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι αυξάνεται το χιλιομετρικό κόστος το οποίο θα καταβάλλεται στις εταιρείες, πράγμα το οποίο, όπως υπέδειξε, ήταν αναμενόμενο, δεδομένων των αυξήσεων στα καύσιμα και στο εργατικό κόστος.

Εξήγησε ακόμη ότι αυτές οι αυξήσεις θα καταβληθούν στις εταιρείες και για το 2011 και το 2012.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος αναμένει ότι θα υπάρξει εκ νέου πρόβλημα γύρω στις 20 του Δεκέμβρη, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόβλημα, εξηγώντας πως γι’ αυτό άλλωστε θυσιάστηκε τόσος χρόνος και καταβλήθηκε τόσο μεγάλη προσπάθεια, για να λυθούν τα προβλήματα τόσο τα υφιστάμενα όσο και αυτά που ενδεχομένως να προέκυπταν μελλοντικά.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ